• 29.01.2015 - Vlada RS je na današnji seji sprejela predlog rebalansa proračuna RS za leto 2015 ter spremembe zakona o izvrševanju proračunov RS za leti 2014 in 2015. Vlada je potrdila sklenitev dogovora o višini povprečnine za leto 2015 z reprezentativnima združenjema občin ter Socialni sporazum 2015-2016. Podprla je predlagane spremembe zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerij. Vlada podpira tudi ustanovitev Slovenske turistične organizacije. več

    Minister Mramor in državna sekretarka Vraničar na novinarski konferenci po seji vlade. Foto: STA
  • Premier Cerar odgovarjal na poslanska vprašanja

    26.01.2015 - Postopek privatizacije 15 podjetij s seznama za prodajo se mora nadaljevati, je danes v DZ v odgovoru na vprašanja poslancev poudaril premier Cerar in dodal, da pa nikakor ne smemo popustiti, da bi prodaje potekale brezglavo in brez zelo jasnih kriterijev. Med drugim je predsednik vlade še izpostavil tudi nedavni dvig bonitetne ocene za Slovenijo, ki po njegovem uvršča našo državo med investicijsko zanimive države. Vlada bo spodbujala trenutne trende gospodarske rasti in zaposlenosti, z izboljšanjem poslovnega okolja pa želi privabiti več tujih investicij, je še dejal premier Miro Cerar.

    Predsednik vlade Miro Cerar v državnem zboru. Foto: STA
  • 23.01.2015 - V Mestnem muzeju v Ljubljani je potekal osrednji dogodek Slovenskih razvojnih dni, ki ga je pripravilo Ministrstvo za zunanje zadeve v sodelovanju s Slogo, platformo nevladnih organizacij za razvojno sodelovanje in humanitarno pomoč. Minister za zunanje zadeve Karl Erjavec je v uvodnem nagovoru poudaril, da je "Slovenija v desetih letih sodelovala z več kot 80 državami in podprla preko 140 razvojnih in humanitarnih projektov slovenskih nevladnih organizacij". Prisotne sta nagovorila tudi evropski komisar za mednarodno sodelovanje in razvoj Neven Mimica ter predsednik Sveta platforme Sloga Eyachew Tefera. več

    Evropski komisar Mimica in zunanji minister Erjavec. Foto: STA, vir: MZZ

Svet Evrope je objavil Akcijski načrt za implementacijo sodbe Evropskega sodišča za človekove pravice  v zadevi Ališić in drugi zoper države naslednice SFRJ, ki ga je moral a Slovenija pripraviti v skladu s smernicami Odbora ministrov Sveta Evrope in posredovati do 16. januarja 2015.

Konec leta bo minilo 100 dni od imenovanja vlade Mira Cerarja. V tem obdobju je bil sprejet rebalans proračuna za 2014 (rebalans za 2015 pa se intenzivno pripravlja), narejene številne aktivnosti za zmanjšanje brezposelnosti med mladimi, premik pa je zaznati tudi na področju spoštovanja pravne države. 

 

Sodelovanje, pomoč in razvoj regij Zahodnega Balkana je ena izmed osrednjih prioritetslovenske zunanje politike. Končni cilj slovenskega delovanja v regiji je ustvarjanje ugodnega okolja za zastopanje slovenskih nacionalnih interesov.

Čezatlantsko trgovinsko in naložbeno partnerstvo (v nad. TTIP) je trgovinski sporazum, o katerem se pogajata Evropska unija in Združene države Amerike. Namen pogajanj je odprava trgovinskih ovir.  

 

V aplikaciji »Realizacija ukrepov za boljše zakonodajno in poslovno okolje« lahko spremljate realizacijo vseh ukrepov in aktivnosti Vlade RS, ki vplivajo na izboljšanje nacionalnega gospodarskega okolja.

 

Predstavljamo grobe ocene prihodkov in odhodkov po namenu porabe javnih sredstev vseh štirih javnih blagajn, to je državnega proračuna, občinskih proračunov ter zdravstvene in pokojninske blagajne. 

Z imenovanjem vlade premiera Mira Cerarja Slovenija dobiva nov, nujen zagon, da državi povrne mednarodni ugled in gospodarsko moč.  

 

Z začetkom ustne obravnave 2. junija 2014 pred Stalnim arbitražnim sodiščem Slovenija in Hrvaška vstopata v zaključni del reševanja mejnega vprašanja. Razsodba naj bi bila znana šele leta 2015.