arhiv
 • Predsednik vlade Miro Cerar na podnebni konferenci COP21 v Parizu. Vir: KPV

  Premier Cerar na zasedanju voditeljev v Parizu za nov ambiciozen, globalen in pravno zavezujoč podnebni sporazum

  30.11.2015 -

  Predsednik vlade Miro Cerar se je v Parizu udeležil zasedanja voditeljev podnebne konference OZN o spremembi podnebja (COP21), s katerim se je pričela že 21. konferenca pogodbenic Okvirne konvencije ZN o spremembi podnebja (UNFCCC) in bo trajala do 11. decembra 2015. Premier Cerar se je na zasedanju voditeljev zavzel za sprejetje ambicioznega, dolgoročnega in pravno zavezujočega podnebnega sporazuma. Gre za uvodno zasedanje pogajalske konference, katere namen je sprejetje novega, ambicioznega globalnega podnebnega sporazuma za obdobje po letu 2020, to je po zaključku veljavnosti drugega obdobja Kjotskega protokola. EU – in s tem Slovenija – je svoj podnebno-energetski okvir sprejela na zasedanju Evropskega sveta oktobra 2014, konkretnejša stališča za omenjena pogajanja pa v Svetu EU letos jeseni.

  več
 • Predsednik vlade Miro Cerar se je udeležil zasedanja EU-Turčija. Foto: STA

  Premier Cerar: Vrh med EU in Turčijo pomemben korak k učinkovitejšemu obvladovanju migracijske krize v Evropi

  29.11.2015 -

  Predsednik vlade Miro Cerar se je v Bruslju udeležil zasedanja voditeljev držav oz. vlad držav članic EU in Turčije, ki je bilo namenjeno krepitvi odnosov EU s Turčijo, s poudarkom na ukrepih za učinkovitejše obvladovanje aktualne migracijske krize. Pri tem se je voditeljem EU in Turčije uspelo dogovoriti o skupnem akcijskem načrtu za sodelovanje na področju migracij. Prav okrepitev sodelovanja med EU in Turčijo na področju migracij je za Slovenijo prioritetnega pomena, je poudaril premier in tako podprl skupen akcijski načrt, saj bo po oceni Slovenije lahko pomembno prispeval k zajezitvi trenutnih visokih migracijskih pritiskov na EU, vključno s Slovenijo. Ob tem pa za učinkovito obvladovanje po besedah premierja ne sme izostati niti aktivno zmanjševanje obsega migracij v ostalih državah na t. i. balkanski poti. Tako je po oceni premierja današnji vrh EU in Turčije zelo pomemben, saj gre za velik korak naprej v sodelovanju s Turčijo pri preprečevanju obsežnih migracijskih tokov.

  več
 • Predsednik vlade Miro Cerar na Kitajskem. Vir: KPV

  Premieri Vrha 16+1 zaključili srečanje s kitajskim predsednikom Ši Džinnpingom

  26.11.2015 -

  Voditelji držav Srednje in Vzhodne Evrope, med njimi predsednik vlade Miro Cerar, so letošnji Vrh 16+1 danes v Pekingu zaključili s srečanjem s predsednikom Kitajske Ši Džinpingom. Kot je poudaril kitajski voditelj, bo Kitajska nadaljevala s prizadevanji za gospodarsko rast, utemeljeno na trajnostnem in inovativnem pristopu. Doslej četrti Vrh držav Srednje in Vzhodne Evrope s Kitajsko je letos potekal prvič na Kitajskem, s pričetkom v Suzhoju, kjer je potekal tudi 5. Ekonomsko-poslovni forum predstavnikov držav povezave. Na Vrhu je bila sprejeta strategija za naslednjih pet let ter operativne smernice delovanja povezave.

  več
 • Predsednik vlade Miro Cerar in predsednik vlade Kitajske Li Kečjang. Fotoarhiv: STA

  Premier Cerar in kitajski premier Li o krepitvi gospodarskega sodelovanja med Slovenijo in Kitajsko

  24.11.2015 -

  Predsednik vlade Miro Cerar se je ob robu 4. Vrha 16+1, ki letos prvič poteka na Kitajskem, sestal s predsednikom vlade Kitajske Li Kečjangom. Strinjala sta se, da se odnosi med državama poglabljajo na vseh ravneh ter se posebej zavzela za krepitev gospodarskega sodelovanja. Ob tem je kitajski premier med interesnimi področji, kjer si Kitajska želi pospešitve sodelovanja, izpostavil infrastrukturo, logistiko, pridobivanje hidroenergije, turizem ter kmetijstvo. Slovenski premier, ki je v tem pogledu Slovenijo predstavil kot investicijsko priložnost, je obenem izrazil zadovoljstvo, da je Slovenija del kitajskega načrta za vzpostavitev pomorske in kopenske svilene ceste 21. stoletja.

  več
 • Predsednik vlade Miro Cerar in britanski premier David Cameron. Foto: STA

  Slovenski premier Cerar in britanski premier Cameron za aktivno krepitev nadzora zunanje meje EU med Grčijo in Turčijo

  19.11.2015 -

  Predsednik vlade Miro Cerar se je danes v Londonu sestal z britanskim premierjem Davidom Cameronom, s katerim sta izmenjala stališča do nekaterih najbolj perečih evropskih zadev. Večji del pogovorov je bil tako namenjen obsežnim migracijam v Evropo, pri čemer sta se strinjala, da je treba bistveno okrepiti nadzor nad prehajanjem zunanje meje med Grčijo in Turčijo. Prav tako sta se strinjala, da bo morala mednarodna skupnost kljub kompleksnosti čim učinkoviteje ukrepati proti terorizmu. Države članice EU lahko pri tem storijo že veliko, če okrepijo bilateralno sodelovanje obveščevalnih služb, sta se strinjala predsednika obeh vlad. Premier Cameron je ob tej priložnosti podrobneje predstavil britanske predloge za reformo EU, ki jih je nedavno posredoval predsedniku Evropskega sveta Donaldu Tusku.

  več
arhiv
 • Minister Mramor predstavil novelo Zakona za uravnoteženje javnih financ

  Minister za finance Dušan Mramor. Fotoarhiv: STA

  30.11.2015 -

  Minister za finance Dušan Mramor je na današnji novinarski konferenci podrobneje predstavil novelo Zakona za uravnoteženje javnih financ, s katero se za dve leti davčno razbremenjuje srednji sloj z zmanjšanjem obremenitve tretjega davčnega razreda.

  več
 • Vlada nadaljuje pogajanja s policijskima sindikatoma

  Ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar. Fotoarhiv: STA

  27.11.2015 -

  Vlada je na današnji seji pooblastila pogajalsko skupino, da se pogaja o odpravi ključnih anomalij pri plačah policistk in policistov. Pri tem bo upoštevala učinke Dogovora o ukrepih na področju plač za leto 2016 in se glede tega pogajala v okviru dodatnih finančnih sredstev državnega proračuna, kar bo sproti usklajevala z Ministrstvom za finance.

  več

Ta veseli dan kulture

Logo Ta veseli dan kulture. Povezava odpre stran Ministrstva za kulturo s seznamom prireditev.
Sirska deklica z medvedkom.

Slovenija je na prihod beguncev in migrantov pripravljena. Glavni cilj države je zagotoviti dostojen sprejem in obravnavo beguncev.

Vladna projektna pisarna je bila ustanovljena z namenom poenotenja metodologije za potrjevanje, izvajanje, monitoring in razvoj glavnih vladnih projektov.

Vstopna stran prenovljene e-uprave. Povezava odpre novo okno.

S prenovljenim konceptom osrednjega storitvenega portala za državljane po sistemu življenjskih dogodkov se želimo približati uporabnikom, obenem pa ponuditi vsebine na bolj urejen način ter še v večjem obsegu.