Spletno mesto vlada.si je 1. julija 2019 postalo del Osrednjega spletnega mesta državne uprave GOV.SI.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

Skoči na vsebino »

Sporočila za javnost

15.9.16

101. redna seja Vlade RS

Vlada je na današnji seji sprejela sklep, da Slovenija na Evropsko sodišče za človekove pravice vloži meddržavno tožbo proti Hrvaški glede terjatev LB do hrvaških podjetij. Vlada je pooblastila širšo vladno pogajalsko skupino za nadaljevanje pogajanj z reprezentativnimi sindikati javnega sektorja.

Republika Slovenija je danes na Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu (ESČP) vložila meddržavno tožbo proti Republiki Hrvaški glede terjatev Ljubljanske banke (LB) do hrvaških podjetij. Slovenija dokazuje, da je Hrvaška kršila Evropsko konvencijo o človekovih pravicah in temeljnih svoboščinah, ker so hrvaške sodne in izvršilne oblasti s svojim sistematičnim ravnanjem LB v zadnjih 25 letih onemogočale izterjavo terjatev do hrvaških podjetij in jo tako nezakonito prikrajšale za njeno premoženje. Dolžniki LB na Hrvaškem pa so se na ta način izognili poplačilu svojih dolgov. Slovenija se je tako znašla v nepravičnem položaju, saj na eni strani izplačuje varčevalce LB (sodba Ališić), na drugi strani pa je bilo preprečeno poplačilo terjatev LB do hrvaških podjetij. 

 

 

Vlada je na današnji seji pooblastila širšo vladno pogajalsko skupino za nadaljevanje pogajanj z reprezentativnimi sindikati javnega sektorja in vladni pogajalski skupini določila novo pogajalsko izhodišče glede ukrepov za leto 2017, in sicer tako, da se s kombinacijo do sedaj predlaganih ukrepov v pogajalskem procesu doseže, da dodatna sprostitev ukrepov v letu 2017 ne bo presegla finančnega učinka, ki ga v okviru razpoložljivih sredstev določi vlada. Vlada nalaga vladni pogajalski skupini, da ponovno predlaga sindikatom usklajevanje sprememb Zakona o sistemu plač v javnem sektorju in Zakona o javnih uslužbencih.

 

 

Vlada je potrdila predlog Resolucije o nacionalnem programu varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami 2016–2022, potrdila zagonski elaborat za izvedbo strateškega razvojnega projekta Energetska prenova stavb v državni in občinski lasti ter za državno sekretarko na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo imenovala Evo Štravs Podlogar.

 

Foto: Tamino Petelinšek/STA


Časovno obdobje

Potrdi