Spletno mesto vlada.si je 1. julija 2019 postalo del Osrednjega spletnega mesta državne uprave GOV.SI.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

Skoči na vsebino »

Sporočila za javnost

10.1.19

14. redna seja Vlade RS

Foto: Anže Malovrh/STA

Vlada je na današnji seji določila besedilo predloga Zakona o dopolnitvi Zakona o gasilstvu. Besedilo bo poslala v obravnavo Državnemu zboru po skrajšanem postopku.

 

Vlada se je ob podpisu Stavkovnega sporazuma 5. januarja 2018 v III. točki zavezala, da bo Ministrstvo za obrambo v začetku januarja 2018 vložilo v postopek predlog dopolnitve Zakona o gasilstvu, ki bo uredil vprašanje dodatka za stalnost, in sicer tako, da bo položaj poklicnih gasilcev primerljiv z drugimi uniformiranimi poklici.

 

Predlog zakona je v postopek v Državnem zboru marca 2018 sicer vložila že vlada v prejšnjem mandatu, vendar do njegove obravnave do konca mandata Državnega zbora v prejšnjem sklicu ni prišlo, zato vlada predlog zakona ponovno vlaga v Državni zbor. Pri tem bodo poklicni gasilci upravičeni do poračuna nastale razlike pri izplačilu dodatka od 1. januarja 2018 naprej.

 

S predlagano dopolnitvijo Zakona o gasilstvu se dodatek za stalnost ureja primerljivo z drugimi uniformiranimi poklici in hkrati izpolnjuje zavezo vlade iz Stavkovnega sporazuma.

 

 

Vlada je sprejela Mnenje o pobudi družbe Mercator in drugih za oceno ustavnosti 61.f člena, prvega in drugega odstavka 61.g člena, prvega odstavka 61.h člena in 177.a člena Zakona o kmetijstvu (ZKme-1) ter četrtega odstavka 14. člena Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o kmetijstvu (ZKme-1E).

 

Vlada se z navedbami in očitki družbe Mercator, Engrotuš, Petrol, OMV Slovenija, Magistrat international, Proloco medico in Lojze Čop o neskladnosti 61.f člena (nedovoljena ravnanja), prvega in drugega odstavka 61.g člena (pisnost pogodb), prvega odstavka 61.h člena (dolžno nadzorstvo) in 177.a člena (globe za nedovoljena ravnanja) Zakona o kmetijstvu ter četrtega odstavka 14. člena (prehodne določbe v verigi preskrbe s hrano) Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o kmetijstvu z 2., 3., 14., 28., 74. in 87. členom ustave ne strinja.

 

 

 


Časovno obdobje

Potrdi