Spletno mesto vlada.si je 1. julija 2019 postalo del Osrednjega spletnega mesta državne uprave GOV.SI.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

Skoči na vsebino »

Sporočila za javnost

7.3.19

22. redna seja Vlade RS

Foto: Tamino Petelinšek/STA

Vlada je na današnji seji potrdila Projektno nalogo za izvedbo priprav in predsedovanja Slovenije Svetu EU  v drugi polovici leta 2021. Že novembra 2018 je vlada potrdila organizacijsko strukturo in kadrovski načrt projekta, danes pa je vlada s potrditvijo Projektne naloge sprejela temeljna izhodišča s programskega, organizacijskega, promocijskega, kadrovskega in finančnega vidika za organizacijo in izvedbo predsedovanja.

 

Slovenija bo predsedovanje Svetu EU izkoristila za krepitev ugleda kot aktivne države članice EU. Cilj sprejetega koncepta je tudi, da dosežemo dolgotrajne, pozitivne učinke na življenje ljudi in skupnosti. Priprave in izvedba predsedovanja pa bodo hkrati naložba v krepitev znanja, veščin in zmogljivosti slovenske javne uprave ter povečanje njenih zmogljivosti za delovanje v EU na dolgi rok.

 

Pripravljena je prva ocena sredstev za projekt predsedovanja, vključno s stroški dela in usposabljanj vseh kadrov, vključenih v predsedovanje. Za obdobje 2019 – 2022 so stroški za predsedovanje ocenjeni v višini 80 mio EUR.

 

Vlada se je seznanila z dokumentom Mednarodni izzivi 2019 -2020, akcijskim načrtom za nadaljnjo krepitev slovenskega gospodarstva v svetu. Akcijski načrt Mednarodni izzivi 2019-2020 za letos in prihodnje leto opredeljuje cilje, ciljne trge in sektorje ter ukrepe za krepitev slovenskega gospodarstva v svetu. Za izvedbo zadevnih ukrepov bo letos na voljo najmanj 13 mio EUR finančnih sredstev države in EU.

 

Akcijski načrt določa konkretne cilje: vsako leto nameravamo povečati vrednost izvoza za 5%, povečati deleža TNI v BDP-ju za 0,5 odstotnih točk, zvišati dodano vrednost na zaposlenega za 5% ter povečati delež izvoza malih in srednjih podjetij v skupnem izvozu za 2 odstotni točki.

 

 


Časovno obdobje

Potrdi