• Predsednik vlade odgovarjal na poslanska vprašanja

  30.03.2015 - Predsednik vlade Miro Cerar je v Državnem zboru odgovarjal na poslanska vprašanja. Vprašanja opozicije so se nanašala na kadrovsko politiko, povračilo vojne škode in ukrepe za prestrukturiranje podjetij, koalicijsko vprašanje premierju pa na usklajevanje pokojnin.

  Premier Miro Cerar v Državnem zboru. Foto: STA
 • Premier Cerar ocenil, da Veber ne more več opravljati funkcije ministra

  30.03.2015 - Predsednik vlade Miro Cerar je na podlagi preučitve vseh dejstev ocenil, da minister za obrambo Janko Veber ne more več opravljati funkcije, zato ga je pozval, da odstopi z mesta ministra. Kot je na današnji novinarski konferenci poudaril premier Cerar, mu mora minister Veber svojo odločitev sporočiti najpozneje v torek, sicer bo še isti dan podal predlog za njegovo razrešitev.

  Novinarska konferenca predsednika vlade. Foto: STA
 • 26.03.2015 - Vlada se je seznanila s Pomladansko napovedjo gospodarskih gibanj 2015. Bruto domači proizvod se bo letos povečal za 2,4%. Gospodarsko rast bosta še naprej poganjala izvoz in investicijska dejavnost. Vlada je sprejela tudi predlog Zakona o zaposlovanju, samozaposlovanju in delu tujcev. Temeljni razlog za pripravo novega zakona je prilagoditev področja zaposlovanja in dela tujcev v RS določbam Zakona o tujcih, ki na podlagi prenosa Direktive 2011/98/EU uvaja koncept enotnega dovoljenja za prebivanje in delo, ki se bo po novem izdajal v enotnem postopku na upravnih enotah. več

  Seja vlade. Fotoarhiv STA

Ustavno sodišče leta 2014 razveljavilo zakon o davku na nepremičnine, saj je presodilo, da je v neskladju z ustavo. Vlada Mira Cerarja je zato že pristopila k pripravi novega predloga uvedbe davka na nepremičnine. 

Svet Evrope je objavil Akcijski načrt za implementacijo sodbe Evropskega sodišča za človekove pravice  v zadevi Ališić in drugi zoper države naslednice SFRJ, ki ga je moral a Slovenija pripraviti v skladu s smernicami Odbora ministrov Sveta Evrope in posredovati do 16. januarja 2015.

 

Sodelovanje, pomoč in razvoj regij Zahodnega Balkana je ena izmed osrednjih prioritetslovenske zunanje politike. Končni cilj slovenskega delovanja v regiji je ustvarjanje ugodnega okolja za zastopanje slovenskih nacionalnih interesov.

Uvedba davčnih blagajn je eden ključnih ukrepov za obvladovanje sive ekonomije. Uvedene bodo najkasneje do 1. januarja 2016. Obvezne bodo za davčne zavezance, ki poslujejo gotovinsko. 

Čezatlantsko trgovinsko in naložbeno partnerstvo (v nad. TTIP) je trgovinski sporazum, o katerem se pogajata Evropska unija in Združene države Amerike. Namen pogajanj je odprava trgovinskih ovir.  

 

Predstavljamo grobe ocene prihodkov in odhodkov po namenu porabe javnih sredstev vseh štirih javnih blagajn, to je državnega proračuna, občinskih proračunov ter zdravstvene in pokojninske blagajne. 

Socialni partnerji so 5. februarja 2015 podpisali socialni sporazum za leti 2015-2016. Slovenija bo tako dobila tretji sodoben dokument, ki opredeljuje temeljne zaveze in usmeritve socialnih partnerjev k stabilnosti in socialnemu miru. Zadnji je bil podpisan leta 2009.

             

 

Z začetkom ustne obravnave 2. junija 2014 pred Stalnim arbitražnim sodiščem Slovenija in Hrvaška vstopata v zaključni del reševanja mejnega vprašanja. Razsodba naj bi bila znana leta 2015.