arhiv
 • Predsednik vlade Miro Cerar na Kitajskem. Vir: KPV

  Premieri Vrha 16+1 zaključili srečanje s kitajskim predsednikom Ši Džinnpingom

  26.11.2015 -

  Voditelji držav Srednje in Vzhodne Evrope, med njimi predsednik vlade Miro Cerar, so letošnji Vrh 16+1 danes v Pekingu zaključili s srečanjem s predsednikom Kitajske Ši Džinpingom. Kot je poudaril kitajski voditelj, bo Kitajska nadaljevala s prizadevanji za gospodarsko rast, utemeljeno na trajnostnem in inovativnem pristopu. Doslej četrti Vrh držav Srednje in Vzhodne Evrope s Kitajsko je letos potekal prvič na Kitajskem, s pričetkom v Suzhoju, kjer je potekal tudi 5. Ekonomsko-poslovni forum predstavnikov držav povezave. Na Vrhu je bila sprejeta strategija za naslednjih pet let ter operativne smernice delovanja povezave.

  več
 • Predsednik vlade Miro Cerar in predsednik vlade Kitajske Li Kečjang. Fotoarhiv: STA

  Premier Cerar in kitajski premier Li o krepitvi gospodarskega sodelovanja med Slovenijo in Kitajsko

  24.11.2015 -

  Predsednik vlade Miro Cerar se je ob robu 4. Vrha 16+1, ki letos prvič poteka na Kitajskem, sestal s predsednikom vlade Kitajske Li Kečjangom. Strinjala sta se, da se odnosi med državama poglabljajo na vseh ravneh ter se posebej zavzela za krepitev gospodarskega sodelovanja. Ob tem je kitajski premier med interesnimi področji, kjer si Kitajska želi pospešitve sodelovanja, izpostavil infrastrukturo, logistiko, pridobivanje hidroenergije, turizem ter kmetijstvo. Slovenski premier, ki je v tem pogledu Slovenijo predstavil kot investicijsko priložnost, je obenem izrazil zadovoljstvo, da je Slovenija del kitajskega načrta za vzpostavitev pomorske in kopenske svilene ceste 21. stoletja.

  več
 • Predsednik vlade Miro Cerar in britanski premier David Cameron. Foto: STA

  Slovenski premier Cerar in britanski premier Cameron za aktivno krepitev nadzora zunanje meje EU med Grčijo in Turčijo

  19.11.2015 -

  Predsednik vlade Miro Cerar se je danes v Londonu sestal z britanskim premierjem Davidom Cameronom, s katerim sta izmenjala stališča do nekaterih najbolj perečih evropskih zadev. Večji del pogovorov je bil tako namenjen obsežnim migracijam v Evropo, pri čemer sta se strinjala, da je treba bistveno okrepiti nadzor nad prehajanjem zunanje meje med Grčijo in Turčijo. Prav tako sta se strinjala, da bo morala mednarodna skupnost kljub kompleksnosti čim učinkoviteje ukrepati proti terorizmu. Države članice EU lahko pri tem storijo že veliko, če okrepijo bilateralno sodelovanje obveščevalnih služb, sta se strinjala predsednika obeh vlad. Premier Cameron je ob tej priložnosti podrobneje predstavil britanske predloge za reformo EU, ki jih je nedavno posredoval predsedniku Evropskega sveta Donaldu Tusku.

  več
 • Odziv predsednika vlade Mira Cerarja na stavko policistov. Foto: STA

  Vlada bo nadaljevala pogajanja s policijskima sindikatoma

  18.11.2015 -

  Predsednik vlade Miro Cerar se je po današnji seji vlade odzval na stavko policistov. Poudaril je, da je nad stavko policistov razočaran, saj se je začela, kljub temu da pogajanja z obema sindikatoma še niso končana. V času, ko v Evropi vladajo napete varnostne razmere, pa je po njegovem mnenju stavka tudi neodgovorno dejanje. Vlada je sicer na današnji seji sprejela odločitev, da nadaljuje pogajanja z obema sindikatoma, vendar si bo vzela čas za preučitev vseh 26 stavkovnih zahtev policistov. Oba sindikata sta namreč vladi poleg osmih zahtev, ki se nanašajo na obljube predhodnih vlad, dodala še 18 novih. Denar za njihovo izpolnitev bi morala vlada vzeti drugim družbenim skupinam, šolstvu, zdravstvu, sociali.

  več
arhiv
 • Vlada sprejela predlog novele Zakona za uravnoteženje javnih financ

  Minister za finance Dušan Mramor. Foto: STA

  28.11.2015 -

  Po vrnitvi predsednika vlade z obiska na Kitajskem se je na ravni koalicije in vlade nadaljevalo z usklajevanjem predloga Zakona o dopolnitvi Zakona za uravnoteženje javnih financ. Vlada je tako na današnji dopisni seji določila besedilo predloga Zakona o dopolnitvi Zakona za uravnoteženje javnih financ, ki ga pošilja v obravnavo in sprejetje Državnemu zboru o nujnem postopku. Predlog za dve leti davčno razbremenjuje srednji sloj z zmanjšanjem obremenitve tretjega davčnega razreda in ohranja četrti dohodninski razred nespremenjen.

  več
 • Vlada nadaljuje pogajanja s policijskima sindikatoma

  Ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar. Fotoarhiv: STA

  27.11.2015 -

  Vlada je na današnji seji pooblastila pogajalsko skupino, da se pogaja o odpravi ključnih anomalij pri plačah policistk in policistov. Pri tem bo upoštevala učinke Dogovora o ukrepih na področju plač za leto 2016 in se glede tega pogajala v okviru dodatnih finančnih sredstev državnega proračuna, kar bo sproti usklajevala z Ministrstvom za finance.

  več

Ta veseli dan kulture

Logo Ta veseli dan kulture. Povezava odpre stran Ministrstva za kulturo s seznamom prireditev.

Slovenija je na prihod beguncev in migrantov pripravljena. Glavni cilj države je zagotoviti dostojen sprejem in obravnavo beguncev.

Vladna projektna pisarna je bila ustanovljena z namenom poenotenja metodologije za potrjevanje, izvajanje, monitoring in razvoj glavnih vladnih projektov.

Uvedba davčnih blagajn je eden ključnih ukrepov za obvladovanje sive ekonomije. Uvedene bodo 1. januarja 2016. Obvezne bodo za davčne zavezance, ki poslujejo gotovinsko. Brez izjem.