arhiv
 • Premier Miro Cerar se je udeležil slovesnega polaganja temeljnega kamna odseka avtoceste Draženci–Gruškovje. Foto: STA

  Premier Cerar ob otvoritvi gradnje avtocestnega odseka Draženci– Gruškovje: Veliki projekti v Sloveniji še možni

  09.10.2015 -

  Predsednik vlade Miro Cerar se je udeležil slovesnega polaganja temeljnega kamna, s katerim so se uradno začela gradbena dela na prvem okoli sedem kilometrov dolgem odseku avtoceste Draženci–Gruškovje. Ravno položitev temeljnega kamna je izkaz pričakovanja, da bo celoten odsek manjkajoče avtoceste zaključen v skladu z zastavljenim rokom, torej do začetka poletja 2018, je na slovesnosti dejal premier ter poudaril, da namerava aktualna vlada prihodnost soustvarjati tudi z novimi gradnjami. »Začetek te pomembne investicije dokazuje, da so veliki projekti v naši državi še možni,« je še poudaril premier. Z izgradnjo odseka bo sicer izpopolnjen edini preostali del brez avtoceste med Hamburgom in Solunom. »Naša vlada si bo nadvse prizadevala, da se gradnja konča v roku in da to ne bo zadnja gradnja, s katero se ukvarjamo. Nameravamo, ne le obnavljati ceste, pač pa tako na področju cest kot železnic in druge infrastrukture narediti še mnogo, kajti Slovenija mora iti naprej,« je dejal premier.

  več
 • Predsednik vlade Miro Cerar. Foto: STA

  Premier Cerar odgovoril na pismo predsednika in podpredsednika Evropske komisije glede arbitražnega postopka

  09.10.2015 -

  Predsednik vlade Miro Cerar je odgovoril na pismo predsednika in prvega podpredsednika Evropske komisije Jean-Claude Junckerja in Fransa Timmermansa glede arbitražnega postopka o mejnem vprašanju med Slovenijo in Hrvaško. V njem je premier pozdravil stališče Evropske komisije, ki, tako kot Slovenija, podpira nadaljevanje arbitražnega postopka. Izpostavil je tudi, da arbitraža temelji na arbitražnem sporazumu, pri sklenitvi katerega je Evropska komisija odigrala aktivno vlogo. Še več, sporazum je bil pogoj za to, da je Slovenija lahko umaknila svoje zadržke glede hrvaškega pristopa k EU. Po mnenju Slovenije se mora arbitražni postopek nadaljevati in končati z razsodbo, ki bo obvezna za obe strani. To možnost in dolžnost ima arbitražni tribunal po arbitražnem sporazumu in mednarodnem pravu. Arbitražni sporazum ostaja v veljavi – ni alternativ glede reševanja mejnega spora med Slovenijo in Hrvaško.

  več
 • Predsednik vlade Miro Cerar je na delovnem kosilu gostil podpredsednika Evropske komisije, pristojnega za rast, naložbe in konkurenčnost, Jyrkija Katainena. Foto: STA

  Premier Cerar in podpredsednik Evropske komisije Katainen o investicijah in financiranju projektov

  09.10.2015 -

  Predsednik vlade Miro Cerar je danes na delovnem kosilu gostil podpredsednika Evropske komisije, pristojnega za rast, naložbe in konkurenčnost, Jyrkija Katainena. Na srečanju sta govorila predvsem o naložbenem načrtu komisije in investicijah, pa tudi o nekaterih konkretnih projektih, kot je drugi tir Divača-Koper. Premier Cerar je podpredsednika Evropske komisije opozoril na specifike malih držav in gospodarstev. Izrazil je pričakovanje, da bo Slovenija kljub temu imela dovolj možnosti, da s svojimi dobrimi projekti uspe in jih v prihodnje razvije. Po oceni premierja je Slovenija v zadnjem času zelo uspešna pri izvajanju naložb iz kohezijske politike, ki jih v prihodnje namerava dopolniti s priložnostmi, ki jih ponuja naložbeni načrt Evropske komisije.

 • Predsednik vlade Miro Cerar in podpredsednik Evropske komisije, zadolžen za energetsko unijo, Maroš Šefčovič. Foto: STA

  Predsednik vlade in podpredsednik Evropske komisije poudarila pomen energetske varnosti

  09.10.2015 -

  Predsednik vlade Miro Cerar je danes sprejel podpredsednika Evropske komisije, zadolženega za energetsko unijo, Maroša Šefčoviča, ki se v Ljubljani udeležuje konference CIVITAS Forum, evropske konference na področju trajnostne mobilnosti v mestih. V pogovoru sta se premier in podpredsednik Evropske komisije dotaknila različnih aktualnih tem na področju energetike in posebno pozornost namenila oblikovanju Energetske unije. Na sestanku, ki se ga je udeležil tudi minister za infrastrukturo, dr. Peter Gašperšič, so se sogovorniki dotaknili tudi posameznih projektov na področju smotrne rabe energije in energetske varnosti, pri tem so posebej omenili energetsko sanacijo stavb, hidroelektrarne na Muri in morebitne nove plinovodne povezave z Madžarsko.

  več
 • Predsednik vlade Miro Cerar s srbskim predsednikom Tomislavom Nikolićem. Foto: STA

  Premier Cerar in srbski predsednik Nikolić potrdila odlične odnose med državama

  08.10.2015 -

  Predsednik vlade Miro Cerar se je sestal s predsednikom Republike Srbije Tomislavom Nikolićem, ki je prispel na uradni obisk v Slovenijo. V pogovorih sta potrdila odlične odnose med državama tako na politični kot gospodarski ravni. Prav tako sta izmenjala poglede na odnose med državami Zahodnega Balkana ter najaktualnejše zadeve Evropske unije s poudarkom na migracijah. Pri tem sta izrazila zaskrbljenost, če bi v prihodnje začelo prihajati do zapiranja notranjih meja EU.

  več
 • Predsednik vlade Miro Cerar na odprtju 5. Foruma Ljubljana. Foto: STA

  Premier Cerar: Mesta so partnerji pri prehodu v zeleno gospodarstvo

  08.10.2015 -

  Predsednik vlade Miro Cerar se je danes udeležil odprtja 5. Foruma Ljubljana, ki letos poteka na temo »Prihodnost mest – pametna mesta – Moč mestom in ljudem«. Kot je v svojem nagovoru poudaril premier, forum ponuja prostor, da se izpostavi razvojne izzive in priložnosti mest ter njihov prispevek k povezovanju deležnikov, ki so vključeni v razvoj mest. Po besedah predsednika vlade mesta predstavljajo izjemno priložnost za učinkovite in najbolj trajnostne rešitve bivanja. Koncept pametnih mest je priložnost za zmanjševanje obremenjenosti okolja ter povečanje poslovnih priložnosti. Mesta so ključni partnerji pri prehodu v zeleno gospodarstvo, ki je ključen predpogoj za konkurenčnost in visoko kakovost življenja v prihodnosti, je spomnil predsednik vlade. Prehod v zeleno gospodarstvo je ravno zato tudi ena od temeljnih politik sedanje vlade, pametna mesta pa ena od tem slovenske Strategije pametne specializacije, je še pojasnil premier.

  več
arhiv

Slovenija je na prihod beguncev in migrantov pripravljena. Glavni cilj države je zagotoviti dostojen sprejem in obravnavo beguncev.

Paket za pomoč socialno najšibkejšim zajema možnost odpisa dolgov, ponuja rešitev tistim, ki jim grozi prisilna izselitev oziroma so že bili deložirani, in ureja problematiko zaračunavanja stroškov bank pri izvajanju sklepov o izvršbah.

18. septembra 2015 je minilo leto dni, odkar je mandat nastopila vlada pod vodstvom dr. Mira Cerarja. Uravnoteženje proračuna, krepitev socialne države in povrnitev zaupanja ljudi v državo so bile ključne prioritete, ki si jih je nova vlada ob nastopu funkcije zastavila.