• 23.04.2015 - Predsednik vlade Miro Cerar se je udeležil izrednega zasedanja Evropskega sveta, ki je bil sklican zaradi begunske krize v Sredozemlju, kjer je sporočil, da bo Slovenija izkazala solidarnost na vse možne načine. Kot je dejal, je tokratni evropski vrh naredil pomemben korak k zagotovitvi nadaljnje solidarnosti in ukrepov, ki bodo pomagali preprečiti nenadzorovan tok migracij ter kriminalno usmerjanje beguncev v Evropo in igranje s človeškimi usodami. več

  Finski in slovenski predsednik vlade, Alexander Stubb in Miro Cerar. Foto: Evropski svet
 • 23.04.2015 - V prvem delu srečanja zunanjih ministrov, ki v okviru procesa Brdo poteka na Brdu pri Kranju, so udeleženci največ pozornosti namenili vprašanju varnostne in politične stabilnosti v evropski soseščini, pa tudi reševanju begunske in imigrantske krize v Sredozemlju. V nadaljevanju pa so se udeleženci posvetili vprašanju perspektive mladih na Zahodnem Balkanu, s poudarkom na izobraževanju. več

  Zunanji ministri na Brdu. Foto: STA
 • 22.04.2015 - Vlada se je na današnji redni seji seznanila z gradivom »Ukrepi za nadaljnjo javnofinančno konsolidacijo«. Sprejela je predlog novele zakona o gospodarskih družbah in se seznanila tudi z vsebino Poročila o razvoju 2015. Vlada je potrdila Akcijski načrt za skoraj nič-energijske stavbe za obdobje do leta 2020. Vlada sprejela še predloga novel zakonov o izvajanju carinskih predpisov Evropske skupnosti  ter o prevozu nevarnega blaga in potrdila Akcijski načrt na področju drog za obdobje 2015–2016. več

  Seja vlade. Fotoarhiv UKOM
 • 22.04.2015 - Predsednik vlade Miro Cerar je sprejel predsednika Italijanske republike Sergia Mattarello, ki je na uradnem obisku v Sloveniji na vabilo predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja. Sogovornika sta potrdila odlične odnose med državama in se zavzela za njihovo nadaljnjo nadgradnjo na vseh ravneh in področjih sodelovanja. Slovenski premier in italijanski predsednik sta poleg bilateralnih tem pogovore namenila tudi aktualni problematiki v EU in širši mednarodni skupnosti s poudarkom na zadnji tragediji prebežnikov v Sredozemskem morju. več

  Italijanski predsednik Sergio Mattarella in predsednik vlade Miro Cerar. Foto: STA
 • Premier Cerar v DZ odgovarjal na poslanska vprašanja

  20.04.2015 - Premier Miro Cerar in ministri so danes v državnem zboru odgovarjali na poslanska vprašanja. Premier Cerar je odgovarjal na vprašanja poslank in poslancev o privatizaciji, osnutku nacionalnega reformnega programa, zdravstveni formi ter morebitni spremembi dohodninske lestvice.

  Predsednik vlade Miro Cerar v državnem zboru. Foto: STA

Ustavno sodišče leta 2014 razveljavilo zakon o davku na nepremičnine, saj je presodilo, da je v neskladju z ustavo. Vlada Mira Cerarja je zato že pristopila k pripravi novega predloga uvedbe davka na nepremičnine. 

Svet Evrope je objavil Akcijski načrt za implementacijo sodbe Evropskega sodišča za človekove pravice  v zadevi Ališić in drugi zoper države naslednice SFRJ, ki ga je moral a Slovenija pripraviti v skladu s smernicami Odbora ministrov Sveta Evrope in posredovati do 16. januarja 2015.

 

Sodelovanje, pomoč in razvoj regij Zahodnega Balkana je ena izmed osrednjih prioritetslovenske zunanje politike. Končni cilj slovenskega delovanja v regiji je ustvarjanje ugodnega okolja za zastopanje slovenskih nacionalnih interesov.

Uvedba davčnih blagajn je eden ključnih ukrepov za obvladovanje sive ekonomije. Uvedene bodo najkasneje do 1. januarja 2016. Obvezne bodo za davčne zavezance, ki poslujejo gotovinsko. 

Čezatlantsko trgovinsko in naložbeno partnerstvo (v nad. TTIP) je trgovinski sporazum, o katerem se pogajata Evropska unija in Združene države Amerike. Namen pogajanj je odprava trgovinskih ovir.  

 

Predstavljamo grobe ocene prihodkov in odhodkov po namenu porabe javnih sredstev vseh štirih javnih blagajn, to je državnega proračuna, občinskih proračunov ter zdravstvene in pokojninske blagajne. 

Socialni partnerji so 5. februarja 2015 podpisali socialni sporazum za leti 2015-2016. Slovenija bo tako dobila tretji sodoben dokument, ki opredeljuje temeljne zaveze in usmeritve socialnih partnerjev k stabilnosti in socialnemu miru. Zadnji je bil podpisan leta 2009.

 

Z začetkom ustne obravnave 2. junija 2014 pred Stalnim arbitražnim sodiščem Slovenija in Hrvaška vstopata v zaključni del reševanja mejnega vprašanja. Razsodba naj bi bila znana leta 2015.