Arhiv glavnih novic

 • Predsednik vlade Miro Cerar s srbskim predsednikom Tomislavom Nikolićem. Foto: STA

  08.10.2015 - Predsednik vlade Miro Cerar se je sestal s predsednikom Republike Srbije Tomislavom Nikolićem, ki je prispel na uradni obisk v Slovenijo. V pogovorih sta potrdila odlične odnose med državama tako na politični kot gospodarski ravni. Prav tako sta izmenjala poglede na odnose med državami Zahodnega Balkana ter najaktualnejše zadeve Evropske unije s poudarkom na migracijah. Pri tem sta izrazila zaskrbljenost, če bi v prihodnje začelo prihajati do zapiranja notranjih meja EU.

 • Ministrica za izobraževanje Maja Makovec Brenčič na novinarski konferenci po seji vlade. Foto: STA

  08.10.2015 - Vlada je na današnji seji sprejela predlog Zakona o slovenskem ogrodju kvalifikacij, ki pomembno povezuje izobraževanje in trg dela, saj zagotavlja transparentnost pri razvrščanju različnih kvalifikacij in s tem omogoča delodajalcem pregleden sistem kvalifikacij posameznika. Hkrati zagotavlja primerljivost in prepoznavnost kvalifikacij pridobljenih v Sloveniji s kvalifikacijami v EU.

 • Predsednik vlade Miro Cerar na odprtju 5. Foruma Ljubljana. Foto: STA

  08.10.2015 - Predsednik vlade Miro Cerar se je danes udeležil odprtja 5. Foruma Ljubljana, ki letos poteka na temo »Prihodnost mest – pametna mesta – Moč mestom in ljudem«. Kot je v svojem nagovoru poudaril premier, forum ponuja prostor, da se izpostavi razvojne izzive in priložnosti mest ter njihov prispevek k povezovanju deležnikov, ki so vključeni v razvoj mest. Po besedah predsednika vlade mesta predstavljajo izjemno priložnost za učinkovite in najbolj trajnostne rešitve bivanja. Koncept pametnih mest je priložnost za zmanjševanje obremenjenosti okolja ter povečanje poslovnih priložnosti. Mesta so ključni partnerji pri prehodu v zeleno gospodarstvo, ki je ključen predpogoj za konkurenčnost in visoko kakovost življenja v prihodnosti, je spomnil predsednik vlade. Prehod v zeleno gospodarstvo je ravno zato tudi ena od temeljnih politik sedanje vlade, pametna mesta pa ena od tem slovenske Strategije pametne specializacije, je še pojasnil premier.

 • Predsednik vlade Miro Cerar s Hermanom Van Rompuyem. Foto: STA

  07.10.2015 - Predsednik vlade Miro Cerar se je danes v Ljubljani na delovnem kosilu sestal z nekdanjim predsednikom Evropskega sveta Hermanom Van Rompuyem, ki se je v Sloveniji mudil ob posebni priložnosti izročitve reda za izredne zasluge za prispevek k razvoju Evropske unije in posebno skrb za enakopravnost narodov EU s strani predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja. Premier Cerar se je nekdanjemu predsedniku Evropskega sveta zahvalil za vso podporo, ki jo je doslej nudil tako skupnemu evropskemu projektu kot Sloveniji. V pogovorih sta se osredotočila na aktualne evropske zadeve s poudarkom na migracijah v EU. Ob tem je premier Cerar sogovornika seznanil s slovenskim ukrepanjem v okviru migracijske oziroma begunske problematike.

 • Predsednik vlade Cerar ter podpredsednika Erjavec in Židan. Foto: STA

  06.10.2015 - Vlada ugotavlja, da je predsednik upravnega odbora DUTB Lars Erik Nyberg kršil dolžnost članov upravnega odbora DUTB, ker ni zagotovil uskladitve prejemkov vseh članov upravnega odbora DUTB z veljavno Politiko prejemkov DUTB. Vlada je v razpravi na današnji seji ugotovila tudi, da ni več zaupanja v glavnega izvršnega direktorja Torbjörna Månssona, zato ga je odpoklicala.

 • Predsednik vlade Miro Cerar in minister za javno upravo Boris Koprivnikar. Foto: STA

  Predsednik vlade na delovnem srečanju vlade s predstavniki Evropske komisije in OECD

  05.10.2015 - Predsednik vlade Miro Cerar se je udeležil delovnega srečanja vlade s predstavniki Evropske komisije in Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD), ki je potekalo na temo učinkovitosti slovenske javne uprave. Premier Cerar je na začetku srečanja nagovoril prisotne ter izpostavil, da cilj Slovenije ni zgolj slediti razvitim državam ali izvajati tuje dobre prakse, temveč je želja tvorno in inovativno sooblikovati rešitve za učinkovito upravljanje evropskih držav prihodnosti. "Prihodnosti, ki bo temeljila na trajnostnem razvoju in uravnoteženem spoštovanju interesov vseh deležnikov," je poudaril premier.

 • Nagovor predsednika vlade Mira Cerarja na podelitvi nagrad RS na področju šolstva. Foto: STA

  05.10.2015 - Predsednik vlade Miro Cerar se je udeležil slovesnosti ob podelitvi nagrad Republike Slovenije na področju šolstva za leto 2015. V slavnostnem nagovoru je premier poudaril, da pedagoški delavci s svojim poslanstvom sodelujejo pri ustvarjanju prav posebne vrste bogastva, ki je v ljudeh, v njihovem znanju in ustvarjalnosti. Kljub različnim nosilcem znanja v sodobni družbi pa učitelj po njegovem mnenju ostaja najpomembnejši nosilec prenosa znanja in pomemben sooblikovalec vrednot mladih.

 • Slovesnost ob 25. obletnici Manevrske strukture narodne zaščite. Foto: STA

  Premier Cerar poudaril izjemno in junaško dejanje domoljubnih posameznikov pri organiziranju MSNZ

  04.10.2015 - Predsednik vlade Miro Cerar je na slovesnosti ob 25. obletnici Manevrske strukture narodne zaščite (MSNZ), ki je potekala v ljubljanskih Križankah, v slavnostnem govoru poudaril, da je bilo organiziranje MSNZ izjemno in junaško dejanje domoljubnih skupin posameznikov. Po njegovih besedah so s tem postavili temelje za uspešno organiziranje in razvoj Teritorialne obrambe Slovenije.

 • Predsednik vlade Miro Cerar in finančni minister Dušan Mramor v DZ. Foto: STA

  Premier Cerar in minister Mramor predstavila predlog proračunov 2016 in 2017

  02.10.2015 - Premier Miro Cerar in finančni minister Dušan Mramor sta poslancem predstavila predlog proračuna za prihodnji dve leti, s katerim je vlada ob nadaljnjem spodbujanju gospodarske rasti odločena korenito zmanjšati primanjkljaj, nato pa ga v nekaj letih postopno odpraviti. Premier in finančni minister sta ob tem poudarila, da kljub trenutnim ugodnim gospodarskim gibanjem še ni dovolj denarja za sprostitev vseh varčevalnih ukrepov, se pa bodo med drugim izredno uskladile pokojnine ter odpravile omejitve na področju socialnega varstva in družinskih prejemkov.

 • Srečanje predsednika vlade Mira Cerarja z generalnim sekretarjem OZN Ban Ki Moonom. Vir: KPV

  02.10.2015 - Predsednik vlade Miro Cerar se je včeraj ob robu obiska v New Yorku sestal z generalnim sekretarjem Organizacije združenih narodov Ban Ki Moonom. Obravnavala sta predvsem vprašanja, povezana z Zahodnim Balkanom v luči begunske in migrantske krize. Generalni sekretar OZN je predsednika vlade seznanil tudi s svojim pogledom na reševanje krize v Siriji.