Arhiv glavnih novic

 • PV Cerar in ministrica Majcen na novinarski konferenci po seji vlade. Foto: STA

  27.11.2014

  Vlada je določila predlog novele ZUJF v delu, ki se nanaša na študentsko delo. Sprejela je predlog novele Zakona o matični evidenci zavarovancev in uživalcev pravic iz obveznega pokojninskega in invalidskega zavarovanja ter predlog novele Zakona o interventnih ukrepih na področju trga dela in starševskega varstva. Vlada je potrdila tudi Akcijski načrt interventnih aktivnosti zaradi poplav v RS in začela obravnavo predloga Zakona o fiskalnem pravilu.

  več

 • Nemški predsednik Gauck in premier Cerar. Foto: STA.

  25.11.2014

  Predsednik vlade Miro Cerar se je srečal s predsednikom Zvezne Republike Nemčije Joachimom Gauckom, ki je na obisku v Sloveniji na vabilo predsednika republike Boruta Pahorja. Ob odličnih dvostranskih odnosih sta predsednika potrdila željo po nadaljevanju krepitve tesnega sodelovanja med državama. Premier Cerar pa je nemškega predsednika seznanil s prioritetami aktualne slovenske vlade in kot ključno prioriteto izpostavil zagotavljanje politične ter gospodarske stabilnosti države, pri čemer je po besedah premierja podpora procesom s strani partnerk v Evropi izrednega pomena.

  več

 • 25. Vrh držav SEP. Foto: STA, vir: KPV

  24.11.2014

  Predsednik vlade Miro Cerar se je udeležil 25. Vrha držav Srednjeevropske pobude (SEP), ki ga je na Dunaju gostil avstrijski zvezni kancler Werner Faymann. V zgodovini evropskih integracijskih procesov in odpiranju evropske perspektive novim članicam je SEP igral posebej pomembno vlogo, je v svojem nagovoru izpostavil slovenski premier in se pri tem zavzel za nadaljnjo podporo SEP državam Zahodnega Balkana. Ob robu Vrha predsednikov vlad SEP, ki predstavlja nadaljevanje političnega dialoga z državami članicami SEP na najvišjem nivoju, je imel premier Cerar tudi dvostransko srečanje z avstrijskim kanclerjem Faymannom.

  več

 • Minister Židan, podpredsednik vlade Kitajske Wang Yang in premier Cerar. Foto: STA

  21.11.2014

  Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan se je ob današnjem dnevu slovenske hrane udeležil tradicionalnega slovenskega zajtrka na Osnovni šoli Trnovo. Današnji dogodek z otroki je bil še posebej slovesen, saj sta se ga udeležila podpredsednik Vlade Ljudske Republike Kitajske Wang Yang z delegacijo in predsednik vlade Miro Cerar.

  več

 • Guverner BS Boštjan Jazbec, premier Miro Cerar in minister za finance Dušan Mramor. Foto: STA

  PV Cerar z guvernerjem Banke Slovenije o prestrukturiranju podjetij, novi bančni zakonodaji in novem evropskem sistemu nadzora bank

  21.11.2014

  Predsednik vlade Miro Cerar se je sestal z guvernerjem Banke Slovenije Boštjanom Jazbecem. Pogovor je potekal na temo ustvarjanja pogojev gospodarske rasti, prestrukturiranja in razdolževanja gospodarstva, novi bančni zakonodaji in novem evropskem mehanizmu nadzora bank. Na pogovorih je bil prisoten tudi minister za finance Dušan Mramor.

 • Minister Dejan Židan in podpredsednik Vlade LR Kitajske Wang Yang. Foto: STA

  20.11.2014

  Podpredsednik Vlade RS in minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejan Židan je dopoldne v Vili Podrožnik sprejel podpredsednika Vlade Ljudske republike Kitajske Wang Yanga z delegacijo. Na dvostranskem srečanju med Slovenijo in Kitajsko so izpostavili dobre odnose med državama ter se dogovorili za krepitev nadaljnjega sodelovanja. Podpredsednika vlade LR Kitajske so danes sprejeli tudi predsednik Državnega zbora RS Milan Brglez, predsednik republike Borut Pahor in predsednik Vlade RS dr. Miro Cerar.

  več

 • Seja vlade. Foto: arhiv STA

  20.11.2014

  Vlada je na današnji seji obravnavala informacijo o dosedanjem poteku pogajanj s sindikati javnega sektorja, sprejla je predlog novele Zakona o davku na finančne storitve, predlog novele Zakona o davku od prometa zavarovalnih poslov in predlog novele Zakona o davčnem postopku. Ustanovila in imenovala je tudi medresorsko delovno skupino za oblikovanje predloga vzpostavitve zakonodajne podlage, opredelitev ciljev, namena in načina izvedbe preiskave ter izredne revizije pripravljalnih in izvedbenih postopkov projekta izgradnje bloka 6 Termoelektrarne Šoštanj.

  več

 • PV Miro Cerar v Državnem zboru

  Državni zbor sprejel rebalans proračuna

  19.11.2014

  Državni zbor je sprejel rebalans letošnjega državnega proračuna. Z njim se zagotavlja dodaten denar za izdatke, ki so bili ocenjeni prenizko, primanjkljaj pa povečuje na 1,2 milijarde evrov. Premier Miro Cerar in finančni minister Dušan Mramor sta ob predstavitvi rebalansa izpostavila odločenost vlade, da se javnofinančni primanjkljaj že prihodnje leto zniža na 2,8 odstotka BDP, do leta 2017 pa povsem odpravi, vsi ukrepi pa bodo šli v smeri spodbujanja gospodarske rasti.

 • Nova ministrica Alenka Smerkolj. Foto: STA

  Državni zbor potrdil Alenko Smerkolj za ministrico

  19.11.2014

  Državni zbor je danes s 53 glasovi za in 19 proti potrdil Alenko Smerkolj za ministrico za razvoj, strateške projekte in kohezijo. Smerkoljeva je po imenovanju izrazila prepričanje, da je Slovenija z jasnimi cilji, jasnimi pravili in močnimi mrežami lahko uspešna v današnjih razmerah in da bomo v Sloveniji uspeli zasnovati razvojno strategijo in najti rešitve, ki bodo državo popeljale k uravnoteženemu in trajnostnemu razvoju.

 • PV Miro Cerar odgovarja na poslanska vprašanja. Foto: STA

  PV Miro Cerar je odgovarjal na poslanska vprašanja

  17.11.2014

  Premier je pojasnil, da bo postopek prodaje NKBM bo predvidoma zaključen do konca leta, medtem ko mora pri NLB država zmanjšati državno lastništvo do konca leta 2017. Rezultate nedavnih stresnih testov je označil za zaskrbljujoče in napovedal premišljene ukrepe. Napovedal je tudi, da bo vlada v prihodnjih mesecih bdela nad izvajanjem najnujnejših protipoplavnih ukrepov, med najnujnejšimi ukrepi, ki ne zahtevajo večjih finančnih vložkov, pa izpostavil čiščenje strug, gradnjo manjših nasipov in preusmeritev vodotokov, kjer je to mogoče.