Arhiv glavnih novic

 • Premier Miro Cerar in latvijski predsednik Andris Bērziņš. Foto: EU2015.LV

  22.05.2015Predsednik vlade Miro Cerar se je udeležil Vrha Vzhodnega partnerstva v Rigi, kjer so se voditelji EU v formatu Evropskega sveta sestali s predstavniki šestih držav Vzhodnega partnerstva, to so Armenija, Azerbajdžan, Belorusija, Gruzija, Moldavija in Ukrajina. Na Vrhu so govorili o nadaljnjem sodelovanju med EU in državami Vzhodnega partnerstva. EU z današnjim Vrhom izkazuje nadaljnjo zavezanost podpori partnerskim državam pri njihovem izvajanju reform, je ocenil premier Cerar, ki se je ob robu srečanja ločeno sestal tudi s predsednikom Ukrajine ter predsednikom vlade Gruzije.

 • Ministrica Kopač Mrak in minister Klemenčič na novinarski konferenci. Foto: STA

  21.05.2015Vlada je danes sprejela več pomembnih zakonskih predlogov: predlog novele Zakona o izvršbi in zavarovanju, predlog Zakona o sistemskih preiskavah projektov državnega pomena, predlog novele Kazenskega zakonika ter predlog novele Zakona o izvrševanju kazenskih sankcij. Sprejetih je bilo tudi več programov odprave posledic poplav v lanski jeseni ter poročilo o izvajanju akcijskega načrta za izvajanje interventnih aktivnosti zaradi poplav za mesec april. Ministrica za zdravje pa je seznanila vlado, da je zaradi primera Radan pozvala vodstvi UKC Ljubljana in Nevrološke klinike k odstopu.

 • Srečanje premiera Cerarja in ministra Gašperšiča s predstavniki obalnih občin. Foto: STA

  20.05.2015Predsednik vlade Miro Cerar se je danes v Piranu skupaj z ministrom za infrastrukturo Petrom Gašperšičem sestal s predstavniki občin Koper, Piran in Izola, kjer je prisluhnil njihovim predlogom za prometno ureditev na obalni cesti po odprtju predora Markovec. Sogovorniki so se strinjali, da so opravili konstruktiven pogovor ter da si bodo prizadevali za rešitev, ki bo v korist vseh.

 • Predsednik vlade Miro Cerar v državnem zboru. Foto: STA

  Premier Cerar v DZ odgovarjal na poslanska vprašanja

  18.05.2015Premier Miro Cerar in ministri so danes v državnem zboru odgovarjali na poslanska vprašanja. Premier Cerar je odgovarjal na vprašanja poslank in poslancev o dostojnem pokopu žrtev revolucije med in po 2. svetovni vojni, o novi evropski migracijski strategiji, ter reševanju krize z begunci, ki umirajo v Sredozemlju, o dosedanjih reformah vlade ter o tem, kako na ekonomski položaj države vpliva delovanje sedanje vlade.

 • Novinarska konferenca po seji vlade. Foto: STA

  14.05.2015Vlada je sprejela predlog Odloka o strategiji upravljanja kapitalskih naložb države, seznanila se je s Celovitim načrtom projektov na davčnem področju ter sprejela sklep o ustanovitvi Usmerjevalnega odbora za spremljanje in usmerjanje izvajanja celovitega načrta. Vlada je potrdila predlog sprememb Zakona o splošnem upravnem postopku in sprejela predlog Resolucije o Nacionalnem programu o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje 2015-2025. Za državnega sekretarja v Ministrstvu za obrambo je bil imenovan Miloš Bizjak, za državno sekretarko v Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport pa Andreja Barle Lakota.

 • Parlament je potrdil novi ministrici, Majo Makovec Brenčič in Andrejo Katič. Foto: STA

  Novi ministrici v vladi Mira Cerarja

  13.05.2015Državni zbor je potrdil novi ministrici za izobraževanje, znanost in šport ter za obrambo, Majo Makovec Brenčič in Andrejo Katič. Ministrici sta se v nagovorih zahvalili za podporo; Brenčičeva je izrazila upanje, da bomo našli pravo mesto znanju, še posebej za mlade, in da bomo lahko gradili skupno družbo rasti in razvoja. Katičeva pa je izpostavila, da so na področju obrambe potrebne spremembe zakonodaje in priprava strateških dokumentov, zato se bo zavzela, da zanje dobi čim širšo politično in družbeno podporo.

 • Predsednik Turkmenistana in premier Cerar. Foto: STA

  13.05.2015Predsednik vlade Miro Cerar je danes sprejel predsednika Turkmenistana Gurbangulyja Berdimuhamedova, ki se v Sloveniji mudi na dvodnevnem uradnem obisku. Pri tem sta sogovornika potrdila zelo dober politični dialog med državama, v pogovorih pa sta se osredotočila na možnosti krepitve gospodarskega sodelovanja med državama, zlasti na področju izgradnje infrastrukture, energije ter kmetijstva.

 • Predsednika vlad Kosova in Slovenije, Isa Mustafa in Miro Cerar. Foto: STA

  12.05.2015Predsednik vlade Miro Cerar se je s predsednikom Vlade Republike Kosovo Iso Mustafo, ki je na vabilo slovenskega premierja prispel na dvodnevni uradni obisk v Slovenijo, zavzel za nadaljnjo krepitev sodelovanja med državama na številnih področjih, zlasti pa gospodarskem. Ob tem sta se strinjala, da imata Slovenija in Kosovo odlične odnose. Predsednik slovenske vlade je prav tako izpostavil, da ostaja Slovenija odločna podpornica samostojnega Kosova in njegovega vključevanja v evroatlantske ter druge mednarodne organizacije.

 • Posvet o prekarnih oblikah dela. Foto: STA

  11.05.2015Predsednik Vlade RS Miro Cerar je nagovoril udeležence posveta o prekarnih oblikah na trgu dela, ki ga je organizirala vladna projektna skupina za prekarne zaposlitve na trgu dela. Na posvetu, ki je bil namenjen senzibilizaciji pristojnih ministrstev in javnosti o problematiki prekarnih zaposlitev v Sloveniji, je premier izpostavil, da ima atipične zaposlitve že okoli 40 odstotkov delovno aktivnega prebivalstva. Ob tem je dodal, da doba prekarnega dela predstavlja številne izzive, saj mnogo tako zaposlenih ne more več živeti od svojega zaslužka, zato se vlada zavzema za varno prožnost na trgu dela.

 • Ministrica Kopač Mrak na svečani slovesnosti v Mauthausnu. Vir: MDDSZ

  11.05.2015Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak se je v imenu Vlade Republike Slovenije udeležila svečane proslave ob 70. obletnici osvoboditve nacističnega taborišča Mauthausen. Ministrica se je žrtvam poklonila s slavnostnim nagovorom in položitvijo venca pred slovenskim spomenikom v parku pred vhodom v taborišče. Med letoma 1938 - 1945 je bilo v taborišču 4153 Slovencev in Slovenk. Po nepopolnih podatkih jih je umrlo 1500.