Skoči na vsebino »

Arhiv glavnih novic

 • Foto: Tamino Petelinšek, STA

  24.06.2019 - Predsednik vlade Marjan Šarec je obiskal Ministrstvo za obrambo in prek videokonference nagovoril pripadnike Slovenske vojske na mednarodnih operacijah in misijah. Po uvodnih nagovorih in prejemu poročil iz mednarodnih operacij ter misij je predsednik vlade poudaril, da je delo, ki ga opravljajo zunaj meja Republike Slovenije, neprecenljivo. »Nikoli si tisti, ki tega dela neposredno ne opravljamo, ne bomo mogli predstavljati, kakšne so žrtve, ki jih to delo od vas zahteva vsak dan. In vsak dan se moramo tudi zavedati, kako je vaše delo tudi nevarno.«

 • Vir: UKOM, SURS

  Kaj se je v Sloveniji spremenilo od osamosvojitve do danes

  22.06.2019 - 25. junija praznujemo v Sloveniji dan državnosti. Na ta dan, leta 1991, smo sprejeli Deklaracijo o neodvisnosti Slovenije in Temeljno ustavno listino o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije in s tem je Slovenija postala formalno neodvisna država. Ob obletnici teh dogodkov, že osemindvajseti, ugotavljamo, kaj vse se je od takrat spremenilo. 

 • Foto: EU Council

  21.06.2019 - Predsednik vlade se v Bruslju udeležuje rednega zasedanja Evropskega sveta. V popoldanskem delu prvega dne zasedanja so voditelji razpravljali o sprejetju Strateške agende EU za obdobje 2019–2024, v okviru katere so največ pozornosti namenili vprašanjem podnebnih sprememb, večletnem finančnem okviru EU 2021–2027 in širitvi EU. Prvi dan zasedanja so zaključili z delovno večerjo, kjer so razpravljali o imenovanjih na najvišje položaje v institucijah EU za naslednji institucionalni cikel.

 • Foto: Tamino Petelinšek, STA

  20.06.2019 - Vlada je na današnji seji sprejela Opredelitev Republike Slovenije v sodnem postopku k zadevi C-316/19 Evropska komisija proti Republiki Sloveniji. Evropska komisija je pred Sodiščem EU vložila tožbo zoper Republiko Slovenijo, v kateri ji v zvezi s hišno preiskavo in zasegom v Banki Slovenije očita dve kršitvi, in sicer kršitev nedotakljivost arhivov Evropske unije ter nekonstruktivno razpravljanje slovenskih organov z Evropsko centralno banko pred in po hišni preiskavi, kot to zahteva načelo lojalnega sodelovanja. Odgovor na tožbo bo na Sodišče EU vlagalo Državno odvetništvo RS. Rok za odgovor se izteče 3. julija 2019.

 • Foto: Bor Slana, STA

  19.06.2019 - Dijakinje in dijaki tretjega letnika Škofijske klasične gimnazije Ljubljana so danes v okviru programa »Državljanska kultura« obiskali Vlado Republike Slovenije. Ker stvari lažje razumemo, ko jih osebno izkusimo in doživimo, je bila zanje organizirana simulacija redne seje vlade.

 • Foto: Nebojša Tejić, STA

  36. redna seja Vlade RS

  19.06.2019 - Vlada Republike Slovenije se bo sestala na 36. redni seji, na kateri bodo člani vlade med drugim obravnavali predlog sprememb Zakona o enakih možnostih žensk in moških. Na dnevnem redu seje je tudi predlog Uredbe o določitvi lestvic katastrskega dohodka, pavšalne ocene dohodka na čebelji panj in območij posebnih režimov za kmetovanje in gospodarjenje z gozdovi za obdobje 2020–2022. Člani vlade bodo obravnavali predlog Uredbe o določitvi bistvenih storitev in podrobnejši metodologiji za določitev izvajalcev bistvenih storitev, ki se izdaja na podlagi Zakona o informacijski varnosti (ZInfV). 

 • Foto: Tamino Petelinšek, STA

  18.06.2019 - Bonitetna agencija Standard & Poor's (S&P) je v petek zvišala bonitetno oceno Slovenije z A+ (pozitivni obeti) na AA- (stabilni obeti). S&P dvig bonitetne ocene utemeljuje z močno gospodarsko rastjo in rastjo stopnje zaposlenosti.

 • Foto: Anže Malovrh, STA

  Predsednik vlade odgovarjal na poslanska vprašanja

  17.06.2019 - Premier Marjan Šarec je odgovarjal na vprašanja glede prenosa primernih stanovanj in zemljišč z DUTB na stanovanjski sklad, v zvezi z bančno kriminaliteto, financiranjem drugega tira, ustavitvijo projekta HE Mokrice ter obravnavo staršev in otrok, vključenih v zasebne osnovne šole.

 • Foto: Bor Slana, STA

  14.06.2019 - Predsednik vlade Marjan Šarec si je ogledal pogorišče obrata Fragmat v Podskrajniku pri Cerknici ter se seznanil z nastalo škodo. Prav tako je na kraju samem opravil pogovor z lastnikom podjetja, ki ga je seznanil s posledicami, ki jih bo imela nesreča tako za njegove zaposlene kot za poslovne partnerje. Premier od ministrice za delo pričakuje, da nemudoma stopi v stik z lastnikom podjetja in zagotovi vse potrebno, da bodo posledice nezgode čim manjše. Pohvalil je aktivnosti vseh služb, ki so že sinoči nemudoma ukrepale in dokazale, da sistem deluje.

 • Foto: Nik Jevšnik, STA

  13.06.2019 - Sprejetje predloga zakona se predlaga po nujnem postopku, da bi od 1. avgusta 2019 dalje zagotovili hitrejše reševanje vlog o pravicah iz javnih sredstev, predvsem o pravici do državne štipendije, in s tem posledično zmanjšali zaostanke pri reševanju vlog za t. i. letne pravice iz javnih sredstev v mesecu avgustu in septembru. Z novelo se namreč predlaga črtanje pravila glede izračuna fiktivnega izračuna pravic, s čimer se bo postopek poenostavil, večja bo tudi avtomatizacija postopkov uveljavljanja pravic iz javnih sredstev – predvsem pravice do državne štipendije.


Časovno obdobje

Potrdi