Spletno mesto vlada.si je 1. julija 2019 postalo del Osrednjega spletnega mesta državne uprave GOV.SI.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

Skoči na vsebino »

Arhiv glavnih novic

 • Foto: Tamino Petelinšek/STA

  13.03.2019 - Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Ksenija Klampfer je predstavila predloge zakonskih sprememb na področju socialne varnosti, trga dela in pokojninskega sistema. Ključni razlogi za spremembe so izboljšanje socialne zaščite ranljivih skupin ter neugodna demografska gibanja, staranje prebivalstva in nizka stopnja delovne aktivnosti in hitrejša aktivacija. Med spremembami pokojninske zakonodaje je ministrica izpostavila postopen dvig odmernega odstotka in s tem zagotovitev višjih pokojnin za nove upokojence.

 • Foto: duncan-GettyImages/GulliverFilm&Foto

  12.03.2019 - V okviru uresničevanja zavez, ki izhajajo iz dogovora med občinami in vlado o višini povprečnine delovna skupina intenzivno išče rešitve za zmanjšanje stroškov občin. Gre za zelo konkretne ukrepe, ki bodo v praksi prinesli znatno razbremenitev občin. Doslej je delovna skupina dogovorila za 30 mio evrov zmanjšanja stroškov občin glede družinskega pomočnika, zdravstvenega zavarovanja brezposelnih oseb in pogrebnin. V nadaljevanju pogovorov je glede na predloge občin po oceni odprtih predlogov še vsaj za 70 mio evrov, ki se nanašajo na oskrbo v domovih za starejše, subvencioniranje stanarin in mrliško pregledne službe. Končna ocena bo znana, ko bo delovna skupina končala z delom.

 • Foto: Anže Malovrh/STA

  12.03.2019 - V Portorožu se je v organizaciji Zadružne zveze Slovenija začel 46. letni posvet zadružnikov, ki se letos osredotoča na zadružništvo in skupno kmetijsko politiko po letu 2020. Zbrane udeležence je ob začetku dvodnevnega dogodka nagovoril predsednik Vlade Republike Slovenije Marjan Šarec in spodbudil k dialogu in sodelovanju, ki sta ključna za nadaljnji uspešen razvoj kmetijstva. »Država vendarle ne daje tako malo k promociji kmetijstva, pa vendar država ni tista, ki bo vedno dajala. Država je tista, ki mora ustvarjati pogoje,« je spomnil premier.

 • Foto: Nebojša Tejić / STA

  08.03.2019 -

  Dominikanski samostan na Ptuju je danes zvečer gostil 15. dobrodelni koncert Humanitarnega društva Soroptimist Ptuj, ki je sovpadal s počastitvijo mednarodnega dneva žensk, 8. marcem. Predsednik vlade Marjan Šarec, ki je zbrane tudi nagovoril, je pred začetkom koncerta simbolično prižgal eno izmed štirih sveč z željo po miru po vsem svetu. Kot je povedal v nagovoru, je lepo videti polno dvorano veselih ljudi, lepo je priti med ljudi, ki so dobrodelni, pa ne samo v besedah, ampak predvsem v dejanjih. 
  več

 • Foto: Tamino Petelinšek/STA

  Predsednik vlade: Slovenija ima v EU svoj glas, s katerim je treba ravnati premišljeno

  08.03.2019 - Predsednik vlade Marjan Šarec je v svojem govoru v DZ, ki je danes razpravljal o predlogu deklaracije o delovanju Slovenije v EU, ki kot temeljne cilje izpostavlja varnejšo Evropo in Slovenijo, uspešno gospodarstvo, okrepljeno socialno razsežnost EU ter krepitev vloge unije v svetu, izpostavil, da ima Slovenija v EU svoj glas, s katerim je treba ravnati premišljeno.

 • Foto: Nebojša Tejić/STA

  07.03.2019 -

  Predsednik Vlade Republike Slovenije Marjan Šarec je v Kristalni palači v Ljubljani nagovoril udeležence vsakoletnega tradicionalnega srečanja občin in županov Slovenije, konference Zlati kamen, ter slavnostne podelitve nagrade »Zlati kamen«. Kot je poudaril v nagovoru, je dogodek namenjen spodbujanju razvojnosti občin, ko govorimo o tem področju, pa je tema precej razvejana.
  več

 • Foto: Tamino Petelinšek/STA

  07.03.2019 - Pri ocenjevanju položaja žensk ob mednarodnem dnevu žensk se radi zgledujemo po podatkih mednarodnih lestvic, na katerih se Slovenija praviloma uvršča visoko, vendar pa še vedno ostaja dovolj prostora za izboljšave. Svetovni gospodarski forum v zadnjem letnem poročilu ugotavlja, da se je enakopravnost med spoloma letos na globalni ravni znova nekoliko zmanjšala. Največja razlika med spoloma v Sloveniji vlada na področju politike, in sicer 64 odstotkov, pri delu znaša 20,5 odstotka, pri zdravstvu dva odstotka, pri izobraževanju pa razlike ni. Na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano pa je pred 8. marcem potekala ustanovna seja Sveta za ženske na podeželju, ki se jo je udeležila tudi ministrica dr. Aleksandra Pivec. Člani sveta so soglasno za predsednico izvolili Vlasto Nussdorfer, nekdanjo varuhinjo človekovih pravic.

 • Foto: Tamino Petelinšek/STA

  07.03.2019 - Vlada je na današnji seji potrdila Projektno nalogo za izvedbo predsedovanja Slovenije Svetu EU v drugi polovici leta 2021 in s tem sprejela temeljna izhodišča s programskega, organizacijskega, promocijskega, kadrovskega in finančnega vidika za organizacijo in izvedbo predsedovanja. Slovenija bo predsedovanje Svetu EU izkoristila za krepitev ugleda kot aktivne države članice EU. Vlada se je seznanila tudi z dokumentom Mednarodni izzivi 2019 -2020. Akcijski načrt za letos in prihodnje leto opredeljuje cilje, ciljne trge in sektorje ter ukrepe za krepitev slovenskega gospodarstva v svetu. Za izvedbo zadevnih ukrepov bo letos na voljo najmanj 13 mio EUR finančnih sredstev države in EU

 • Foto: Tamino Petelinšek/STA

  22. redna seja Vlade RS

  06.03.2019 - Na jutrišnji seji bodo člani vlade med drugim obravnavali predlog novele Zakona o državnem tožilstvu ter predlog Uredbe o ureditvi nekaterih vprašanj glede pridobivanja premoženja države iz naslova dedovanja. Na dnevnem redu seje je tudi dokument Mednarodni izzivi 2019 – 2020, ki predstavlja akcijski načrt za izvedbo dejavnosti na področju spodbujanja internacionalizacije in tujih neposrednih investicij za prihodnji dve leti.

 • Foto: Nebojša Tejić/STA

  05.03.2019 - V Ljubljani, v Veliki dvorani Grand hotela Union, je nocoj potekala tradicionalna, že deveta prireditev v organizaciji uredništva revije Onaplus in priloge Ona, na kateri so se poklonili dvanajstim izjemnim posameznicam ter podelili naslov ONA 365 za leto 2018. Zbrane na podelitvi je nagovoril predsednik Vlade Republike Slovenije Marjan Šarec.


Časovno obdobje

Potrdi