Skoči na vsebino »

Arhiv glavnih novic

 • Foto: Tamino Petelinšek/STA

  10. redna seja Vlade RS

  28.11.2018 - Na seji bodo člani vlade med drugim obravnavali predlog Zakona o interventnih ukrepih pri ravnanju s komunalno odpadno embalažo in z odpadnimi nagrobnimi svečami, predlog zakona o spremembi Zakona o povračilu škode osebam, ki so bile izbrisane iz registra stalnega prebivalstva in predlog novele Zakona o raziskovalni in razvojni dejavnosti.

 • Foto: Nebojša Tejić/STA

  28.11.2018 - Predsednik vlade Marjan Šarec je v Ljubljani nagovoril zbrane na prireditvi Zveze društev upokojencev Slovenije ob obeležitvi njihovega dneva – Dneva ZDUS-a. V nagovoru je poudaril pomen delovanja upokojenskih društev, ki so nepogrešljiv del naše družbe: »Skrbite za to, da se ljudje družijo, da imajo veliko lepega, dolga leta ste delali, ste se trudili vsak na svojem področju, zato je prav, da sedaj gledate na svet z optimizmom in veseljem.«

 • 25.11.2018 - Služba Vlade RS za zakonodajo je izdala tretjo, spremenjeno in dopolnjeno izdajo Nomotehničnih smernic, ki glede na razvoj prava in priprave predpisov vključuje izboljšane pristope in nekatera nova pravila, ki so rezultat dela službe in sodelovanja s številnimi pomembnimi sogovorniki v postopku priprave predpisov. Nomotehnične smernice se bodo začele uporabljati 1. januarja 2019 in so v knjižni obliki na voljo v Službi Vlade RS za zakonodajo, spletna različica pa je dosegljiva na njihovi spletni strani.

 • Foto: Thierry Monasse/STA

  25.11.2018 - Predsednik vlade Marjan Šarec se je danes v Bruslju udeležil izrednega zasedanja Evropskega sveta, kjer so voditelji EU-27 soglasno potrdili sporazum o izstopu Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske iz Evropske unije ter sprejeli politično izjavo o prihodnjih odnosih EU z Združenim kraljestvom. Voditelji sedemindvajseterice so se seznanili s poročilom o poteku in zaključku pogajanj z Združenim kraljestvom glede njegove zahteve po izstopu iz Evropske unije.

 • Foto: Nebojša Tejić/STA

  23.11.2018 - Zlasti na družabnih omrežjih se je pred časom vnela razprava o spornosti oglaševanja (delno ali večinsko) državnih podjetij v medijih, ki širijo sovražne vsebine. Tudi v Kabinetu predsednika vlade smo nedavno prejeli kar nekaj pozivov, naj se do tega javno opredelimo. Vedno sem in bom zagovarjal samostojnost in neodvisnost delovanja podjetij. Razumem, da si prizadevate za tržno uspešnost in konkurenčnost. Razumem tudi, da stremite k doseganju poslovnih ciljev ter da vaši oddelki za trženje, ki so osredotočeni na učinkovitost, skušajo doseči čim širši krog ciljnih skupin.

 • Foto: Bor Slana/STA

  23.11.2018 - Predsednik vlade Marjan Šarec je danes nagovoril zbrane na Akademiji ob 50-letnici Kliničnega oddelka za otroško kirurgijo in intenzivno terapijo Kirurške klinike Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana. To je bil njegov prvi obisk v UKC Ljubljana. V nagovoru je poudaril, da zdravniški poklic ni samo poklic, temveč poslanstvo, velika odgovornost in tudi velik talent. Spomnil je, da ni vse dobro v naši družbi, v zdravstvu, vendar se vlada teh težav zaveda, zato je področje zdravstva njena prioriteta.

 • Foto: Tamino Petelinšek/STA

  22.11.2018 - Ob državnem prazniku je predsednik vlade spomnil na velike zasluge in dejanja generala Rudolfa Maistra, na katera smo danes vsi skupaj lahko ponosni: "Mineva 100 let od konca prve svetovne vojne. Prva svetovna vojna je globoko zarezala v narodovo tkivo in povzročila mnoge krivice in mnogo trpljenja. Vendar je konec prve svetovne vojne pomenil tudi priložnost za našega junaka, prvega slovenskega generala Rudolfa Maistra. Zbral je pogum, zbral je odločnost in odtrgal severovzhodni del Slovenije Avstriji ter ga priključil slovenskemu narodnemu ozemlju. Rudolf Maister je junak, ki ne deli. Vsi se strinjamo, da brez njegovega poguma in odločnosti ne bi imeli Štajerske in Slovenije v takem obsegu, če bi svojo državo sploh imeli. Zato je prav, da se v teh dneh, ko se spominjamo Rudolfa Maistra in ko praznujemo njegov praznik, s ponosom ozremo nazaj. Imamo tradicijo, imamo vrednote in naj nam bo Rudolf Maister zgled tudi za naprej. Pogum, odločnost, neomajnost - Sloveniji se ni bati za prihodnost."

 • Foto: Bor Slana/STA

  22.11.2018 - Vlada je danes sprejela predlog novele Zakona o izvrševanju proračunov RS za leti 2018 in 2019. Z njo med drugim zvišujemo povprečnino za občine, ki bi prihodnje leto znašala 573,5 evra, določamo pa tudi višino letnega dodatka za upokojence. Zanj bomo prihodnje leto namenili 140 milijonov evrov, izplačali pa ga bomo v petih razredih. S predlaganimi spremembami in dopolnitvami omejujemo tudi določene izdatke. V predlogu novele urejamo vsebine, ki jih moramo uveljaviti že v letošnjem letu, vplivajo pa na izvrševanje proračuna države in občinskih proračunov v letu 2019. Predlagana novela tako zvišuje povprečnino, ki bo prihodnje leto pripadla občinam.

 • Foto: Tamino Petelinšek/STA

  9. redna seja Vlade RS

  21.11.2018 - Na seji bodo člani vlade med drugim obravnavali predlog novele Zakona o reševanju in prisilnem prenehanju bank, predlog Uredbe o izvajanju mednarodnega razvojnega sodelovanja in humanitarne pomoči Republike Slovenije ter posebni vladni projekt predsedovanja Republike Slovenije Svetu Evropske unije v letu 2021 in organizacijsko strukturo njegove priprave in izvedbe.

 • Foto: Nebojša Tejić/STA

  21.11.2018 - Predsednik vlade Marjan Šarec se je danes mudil na delovnem obisku na Ministrstvu za notranje zadeve, kjer ga je s svojimi sodelavci sprejel minister Boštjan Poklukar. Premier je ob obisku poudaril pomen nacionalne varnosti in obrambno-varnostih struktur. Zagotovil je, da si bo osebno prizadeval, da bo Ministrstvo za notranje zadeve slišano in obravnavano tako, kot si zaslužijo pripadniki in pripadnice policije in vseh drugih služb.


Časovno obdobje

Potrdi