Skoči na vsebino »

Arhiv glavnih novic

 • Foto: Nebojša Tejić/STA, vir: UKOM

  01.12.2010 - Premier Borut Pahor se je na današnji novinarski konferenci odzval na očitke ob depeši, ki jo je razkril WikiLeaks in po kateri naj bi Slovenija ponujala sprejetje zapornika iz Guantanama v zameno za srečanje med Pahorjem in ameriškim predsednikom Obamo. Premier je zatrdil, da Slovenija nima servilne zunanje politike, vtisov ameriških diplomatov pa ni želel komentirati, češ da je to "njihova stvar".  

 • Foto: UKOM

  Premier Pahor o arbitražnem sporazumu in EP v košarki

  26.11.2010 - Predsednik vlade Borut Pahor je danes izrazil veliko zadovoljstvo po četrtkovi izmenjavi not s Hrvaško o ratifikaciji arbitražnega sporazuma. Povedal je še, da je vlada v četrtek v pripravah na arbitražo že izbrala skupino zagovornikov Slovenije, ki naj bi jo vodila Simona Drenik. Premier Pahor se je dotaknil tudi organizacije evropskega prvenstva v košarki v Sloveniji leta 2013 in izrazil prepričanje, da je kompromis z Mednarodno košarkarsko zvezo (Fiba) glede tega še vedno možen, vendar pa mora biti denarno vzdržen.

 • Foto: UKOM

  25.11.2010 - Vlada je na današnji seji sprejela predlog zakona o priznavanju poklicnih kvalifikacij, predlog novele zakona o Slovenskem odškodninskem skladu, predlog novele zakona o plačilu odškodnine žrtvam vojnega in povojnega nasilja, predlog novele zakona o raziskovalni in razvojni dejavnosti ter predlog avtentične razlage prvega odstavka 39. člena Zakona o varstvu kulturne dediščine. Vlada je obravnavala tudi poročilo Kada in Soda o oceni izvajanja lastniških funkcij v družbi Vegrad v obdobju 2007-2009 in sprejela sklep o podpori izvedbi evropskega prvenstva v košarki leta 2013 v Sloveniji v organizaciji KZS. Vlada se je seznanila tudi s predlogom vladnih aktivnosti ob 20. obletnici samostojnosti Republike Slovenije.

 • Foto: Tamino Petelinšek/STA, vir: UKOM

  24.11.2010 - Predsednik vlade Borut Pahor se je z ministri udeležil petega vrha slovenskega gospodarstva na Brdu pri Kranju, kjer je bil tudi slavnostni govornik. Dejal je, da se razmere v slovenskem gospodarstvu izboljšujejo, vendar počasneje, kot bi si želeli, ter tako vlado kot gospodarstvenike pozval k odgovornemu ravnanju. Slednji so člane vlade opozorili predvsem na problem gradbeništva, plačilne nediscipline, birokracije in črpanja evropskih sredstev.  

 • Foto: STA, vir: fotoarhiv UKOM

  23.11.2010 - Danes praznujemo dan Rudolfa Maistra. Praznik, s katerim smo dali zasluženo priznanje dogodkom ob koncu 1. svetovne vojne, ko se je za Slovenijo kolo zgodovine zasukalo drugače, v veliko boljšo smer, kot bi se morda lahko. General Maister je bil človek, brez katerega bi bile današnje meje samostojne Slovenije zagotovo drugačne. Morda smo danes znova v takšnem času, ko se ponovno odločamo o tem, v katerem vlaku sodobne Evrope in sveta bomo Slovenci sedeli: v tistem, ki nas bo obdržal v prvem krogu najpomembnejših držav stare celine, ali v tistem, ki ga bodo pomembni akterji naše zgodovine počasi odklopili s hitro vozečega vlaka sprememb.

 • Foto: Tamino Petelinšek/STA, vir: KPV

  22.11.2010 - Premier Borut Pahor je skupaj z ministrom za razvoj in evropske zadeve Mitjo Gasparijem in vodjo Sektorja za mednarodne finančne odnose na Ministrstvu za finance Mitjo Mavkom, spregovoril o pomoči Irski, ki je včeraj uradno zaprosila EU in IMF za pomoč. Slovenija bo Irski pri premagovanju finančnih težav pomagala s poroštvom v višini med 200 in 250 milijonov evrov. »Gre za poroštvo za stabilnost evra,« je poudaril Pahor in dodal, da si Slovenija brez evra ne zna predstavljati svoje gospodarske trdnosti.

 • Foto: Tamino Petelinšek/STA, vir: UKOM

  22.11.2010 - Direktor Urada za komuniciranje Darijan Košir in italijanski veleposlanik Alessandro Petromarchi sta v Ljubljani podpisala Izjavo o nameri o  sodelovanju Slovenije na EXPO Milano 2015. S tem je Slovenija izrazila pripravljenost za sodelovanje na tej prestižni mednarodni razstavi s pomenljivim naslovom "Nahranimo planet, energija za življenje." Državi sta se s podpisom Izjave tudi zavezali, da bosta po končani registraciji razstave spodbujali razvoj pobud, projektov in medsebojnega sodelovanja v skladu z nosilno temo EXPO Milano 2015 ter ustanovili za to področje posebno delovno skupino.

 • Foto: Daniel Novakovič/STA, vir: KPV

  20.11.2010 - Predsednik vlade Borut Pahor se je z delegacijo, v kateri sta bila tudi minister za zunanje zadeve Samuel Žbogar in ministrica za obrambo Ljubica Jelušič, udeležil dvodnevnega Vrha Zveze NATO, ki je potekal v Lizboni.

 • Foto: UKOM

  18.11.2010 - Vlada je na današnji seji sprejela osnutek nacionalnega reformnega programa in ga pošilja Evropski komisji. Vlada se je seznanila tudi z vlogo za pomoč iz Solidarnostnega sklada Evropske unije in z informacijo o izplačilih iz Jamstvenega sklada in preživninskega sklada RS delavcem Vegrada d.d. in rubežu bank. Vlada je sprejela še predlog novele zakona o varstvu pred utopitvami ter predlog novele zakona o varstvu pred požarom.

 • Foto: Tamino Petelinšek/STA, vir: UKOM

  15.11.2010 - Predsednik vlade Borut Pahor je odgovarjal na poslanska vprašanja, in sicer: v zvezi z zakonsko ureditvijo in sankcijami za ilegalne prehode državne meje nekdanje države v obdobju od leta 1945 do osamosvojitve Slovenije; o tem, ali je sedanja vlada od Evropske komisije pridobila soglasje za spremembe Operativnih programov, ter o tem, na kakšen način namerava vlada ukrepati zaradi vse številčnejših namigov o vpletenosti Policijske uprave v Kopru, Okrožnega državnega tožilstva v Kopru ter Okrožnega sodišča v Kopru v kriminalna dejanja in korupcijo. Pahor je spregovoril tudi o obdobju prvih dveh let vodenja sedanje vlade.


Časovno obdobje

Potrdi