Skoči na vsebino »

Arhiv glavnih novic

 • Foto: Srdjan Živulovič/Bobo

  09.10.2009 - Predsednik Vlade Republike Slovenije Borut Pahor je v vladni palači danes sprejel predsednika Republike Madžarske Lászla Sólyoma. Premier Pahor je uvodoma izrazil zadovoljstvo ob obisku madžarskega predsednika v Sloveniji ter dejal, da imata državi zelo dobre in prijateljske odnose brez večjih odprtih vprašanj.  

 • Foto: Tamino Petelinšek/STA

  08.10.2009 - Vlada je na današnji seji določila besedilo predloga Zakona o razvojni podpori Pomurski regiji v obdobju 2010-2015. Posredovala ga bo DZ v obravnavo po nujnem postopku, saj je njegov sprejem nujen zaradi pravočasne zagotovitve ustrezne razvojne podpore za prestrukturiranje Pomurske regije. Cilj zakona je s programskim pristopom in zagotovitvijo finančnih sredstev v regiji ustvariti pogoje za razvojno dohitevanje drugih slovenskih regij in ublažiti posledice finančne in gospodarske krize.  

 • Foto: Tamino Petelinšek/STA

  Komisar za človekove pravice Sveta Evrope na obisku v Sloveniji

  07.10.2009 - V tednu otroka je Slovenijo obiskal komisar za človekove pravice Sveta Evrope Thomas Hammarberg. V okviru obiska se je srečal tudi s predsednikom vlade Borutom Pahorjem ter ministrom za zunanje zadeve Samuelom Žbogarjem ter se udeležil Mednarodne konference o otrokovih pravicah in zaščiti pred nasiljem, ki so jo skupaj organizirali zunanje ministrstvo, urad varuhinje človekovih pravic ter državni zbor v sodelovanju z vladnim uradom za komuniciranje in informacijsko pisarno Sveta Evrope.

 • Foto: Tamino Petelinšek/STA

  Posvet predstavnikov verskih skupnosti

  06.10.2009 - Urad vlade za verske skupnosti je organiziral posvet predstavnikov verskih skupnosti, ki se ga je udeležilo 36 predstavnikov 24 cerkva in drugih verskih skupnosti. Na posvetu se je predstavil novi direktor urada Aleš Gulič, v nadaljevanju pa so udeleženci razpravljali o tekočih temah. Premier Borut Pahor je udeležencem posveta dejal, »da bo vlada naredila vse, kar je v njeni pristojnosti, da bi vzpostavili take odnose med državo in verskimi skupnostmi, ki bodo v obojestransko korist.«

 • Foto: Kristina Kosec/Bobo

  02.10.2009 - Predsednik Vlade Republike Slovenije Borut Pahor se je danes mudil na prvem uradnem obisku v Črni gori, v okviru katerega se je najprej sestal s predsednikom Vlade Črne gore Milom Đukanovićem, s katerim sta se udeležila tudi Črnogorsko-slovenske poslovne konference. V izjavi za medije po srečanju je slovenski premier poudaril, da imata Slovenija in Črna gora dobre, prijateljske odnose, predvsem pa imata obe državi skupen interes za nadaljnjo krepitev dvostranskega gospodarskega sodelovanja ter iskanje novih investicij na tem področju.

 • Foto: Tamino Petelinšek/STA

  02.10.2009 - Minister za razvoj in evropske zadeve Mitja Gaspari je predstavil gradivo o strukturnih prilagoditvah v letih 2010 in 2011, ki ga je vlada sprejela na zadnji seji. Gradivo se nanaša na nujne institucionalne prilagoditve na področju upravljanja javnih institucij, spodbujane podjetništva, konkurenčnosti in preglednosti trga dela,  strukturne prilagoditve v prometni in energetski infrastrukturi za učinkovito okoljsko in podnebno politiko ter prilagoditve sistema socialne varnosti in zdravstvenega varstva.

 • Foto: Tamino Petelinšek/STA

  01.10.2009 - Vlada je na današnji seji med drugim sprejela gradivo o strukturnih prilagoditvah v letih 2010 in 2011 in potrdila predlog novele Zakona o prekrških ter predlog novele Zakona o gospodarskih zbornicah. Vlada je izdala Uredbo o oblikovanju cen naftnih derivatov in sprejela ukrepe za pomoč pri ohraniti pridelave pšenice in prireje mleka. Vlada je imenovala tudi v.d. direktorja Službe Vlade RS za podnebne spremembe.

 • Foto: Tamino Petelinšek/STA

  30.09.2009 - Predsednik vlade Borut Pahor se je srečal s predsednikom Republike Srbije Borisom Tadićem. Sogovornika sta se strinjala, da so odnosi med državama dobri in brez odprtih vprašanj, na gospodarskem področju pa obstajajo še številni potenciali za tesnejše sodelovanje. Posebno pozornost sta sogovornika namenila tudi razmeram v Bosni in Hercegovini, kjer je potreben premišljen in celovit pristop do ustavnih sprememb, ki jih je mogoče izpeljati le v okviru evropske perspektive in okrepljene vloge Evropske unije.

 • Foto: Tamino Petelinšek/STA

  29.09.2009 - Vlada je na današnji seji sprejela Proračunski memorandum za leti 2010 in 2011 ter Predlog proračuna Republike Slovenije za leti 2010 in 2011. Proračun za leti 2010 in 2011 je protikrizni proračun, ki je še vedno tudi varčevalno naravnan. Proračunski primanjkljaj ostaja na ravni iz leta 2009, in sicer bo proračunski primanjkljaj v letu 2010 5% BDP-ja, v letu 2011 pa 4,1% BDP-ja. Vlada se je seznanila tudi z Jesensko napovedjo gospodarskih gibanj 2009.  

 • Foto: Tamino Petelinšek/STA

  25.09.2009 - Minister za delo Ivan Svetlik in generalni direktor direktorata za delovna razmerja in pravice iz dela Peter Pogačar sta danes predstavila predlog izhodišč za modernizacijo pokojninskega sistema. Modernizacija ne bo posegala v temeljne pridobitve slovenskega pokojninskega sistema, kot so dostojne državno zagotovljene pokojnine znotraj prvega stebra, solidarnost, redistribucija in medgeneracijski sporazum. Spremembe bodo postopne, povečala se bosta tudi preglednost in učinkovitost celotnega sistema.


Časovno obdobje

Potrdi