Skoči na vsebino »

Arhiv glavnih novic

 • Foto: Daniel Novakovič/STA

  Večinska podpora parlamentarnih strank dopolnilom k Rehnovemu predlogu

  12.05.2009 - Predsedniki parlamentarnih strank so večinsko podprli dopolnila k predlogu evropskega komisarja Rehna o reševanju slovensko-hrvaškega spora o meji. O dopolnilih bo razpravljala vlada in jih nato poslala v odbor DZ za zunanjo politiko. Nato bo dopolnila poslala komisarju Rehnu. Od njegovega odgovora pa bo odvisno, ali bo Slovenija Rehnov predlog sprejela, je poudaril premier Pahor. "Če dopolnil, ki so bistvenega pomena za vitalne interese Slovenije, EK ne bo sprejela, Slovenija ne bo sprejela predloga," je zagotovil Pahor.

 • Foto: Daniel Novakovič/STA

  Uradni obisk predsednika Vlade Republike Francije Françoisa Fillona

  11.05.2009 - Na povabilo predsednika Vlade Republike Slovenije Boruta Pahorja se je na prvem uradnem obisku v Republiki Sloveniji mudil predsednik Vlade Republike Francije François Fillon. Obisk je sovpadel s praznovanjem 200-letnice ustanovitve Ilirskih provinc v okviru katere, sta se premiera udeležila tudi prve konference francosko-slovenskega kolokvija.  

 • Foto: Tamino Petelinšek/STA

  07.05.2009 - Vlada je na današnji seji sprejela več predlogov novel zakonov: predlog sprememb zakona o javnih financah, zakona o jamstveni shemi Republike Slovenije, zakona o javnih cestah, zakona o železniškem prometu, zakona o policiji, zakona o društvih, zakona o kazenskem postopku ter zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja. Vlada je med pomembnejšimi točkami dnevnega reda sprejela tudi uredbo o izvajanju zakona o jamstveni shemi.

 • Foto: Tamino Petelinšek/STA

  06.05.2009 - Premier Borut Pahor in vodje parlamentarnih strank ter poslanci narodnih skupnosti so danes razpravljali o dopolnjenem osnutku sporazuma o reševanju mejnega spora med vladama Republike Slovenije in Republike Hrvaške, ki ga predlaga evropski komisar Olli Rehn. Udeleženci sestanka so bili danes že blizu soglasja o potrebnih dopolnilih, vendar si bodo vzeli še nekaj dni za premislek in bodo posvet nadaljevali v torek, je po srečanju povedal predsednik vlade Pahor.

 • Foto: Bor Slana/FA BOBO

  05.05.2009 - Predsednik vlade Borut Pahor se je mudil na delovnem obisku v Republiki Finski, kjer se je srečal s predsednikom Vlade Republike Finske Mattijem Vanhanenom. Predsednika vlad sta osrednji del pogovora namenila predvsem izmenjavi pogledov na trenutno gospodarsko in finančno krizo, možnim protikriznim ukrepom ter krepitvi dvostranskega gospodarskega sodelovanja. Premier Pahor je po koncu srečanja izrazil zadovoljstvo ob uspešnem obisku ter nadaljnji poglobitvi medsebojnih odnosov.

 • Foto: Bor Slana/FA BOBO

  04.05.2009 - Predsednik vlade Borut Pahor se je mudil na uradnem obisku v Kraljevini Švedski. V okviru svojega obiska se je premier sestal s predsednikom Vlade Kraljevine Švedske Fredrikom Reinfeldtom. Sogovornika sta osrednji del pogovora namenila švedskemu predsedovanju EU. »Slovenija v celoti podpira prioritete, ki si jih je za čas predsedovanja zadala Švedska,« je izpostavil premier Pahor. Švedski premier pa je pohvalil razvoj Slovenije ter še posebej poudaril pomen izkušenj slovenskega predsedovanja EU v prvi polovici 2008.

 • Foto: Daniel Novakovič/STA

  30.04.2009 - Vlada je na današnji seji sprejela predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o hipotekarni in komunalni obveznici, predlog Zakona o soobstoju gensko spremenjenih rastlin z ostalimi kmetijskimi rastlinami in se med drugim seznanila s pripravljenostjo RS in dosedanjimi aktivnostmi za obvladovanje novega virusa gripe ter s pripravo Zakona o delnem povračilu nadomestila plače, katerega namen je omejitev učinkov svetovne gospodarske krize in ohranitev delovnih mest.

 • Pripravljenost Slovenije za obvladovanje novega virusa gripe

  30.04.2009 - Vlada RS je glede na aktualno epidemiološko situacijo in priporočila WHO ustanovila nacionalno koordinacijsko skupino za primer pandemije gripe. Vlada bo, po potrebi, za obvladovanje morebitnega pojava pandemije gripe v skladu z že sprejetim Načrtom pripravljenosti na pandemijo gripe na področju zdravstva sprostila iz državnih rezerv protivirusno zdravilo Tamiflu.   Aktualne informacije najdete na spletnih mestih:

 • Foto: Daniel Novakovič/STA

  27.04.2009 - V Cankarjevem domu v Ljubljani je nocoj potekala državna proslava ob dnevu upora proti okupatorju. Slavnostni govornik je bil predsednik vlade Borut Pahor, ki je v svojem govoru poudaril, da je dan upora proti okupatorju izjemno pomemben del zgodovinskega mozaika naše državnosti. Brez tega, kar slavimo s tem uporom, ne bi praznovali ne dneva samostojnosti in enotnosti ne dneva državnosti. Partizanski upor proti okupatorju je važno poglavje slovenske zgodovine.  

 • Foto: Tamino Petelinšek/STA

  24.04.2009 - Stavkovni odbor slovenskih sodnikov je na današnjih usklajevanjih, ki se jih je udeležil tudi premier Borut Pahor, sklenil prekiniti sodniško stavko. Premier je v imenu vlade izrazil zadovoljstvo, da so dosegli dogovor, s katerim je po desetih mesecih prekinjena stavka sodnikov. Pahor je med drugim ocenil, da je to pomemben dosežek, ki daje upanje tudi za druge pogovore, ki potekajo s socialnimi partnerji.


Časovno obdobje

Potrdi