Skoči na vsebino »

Arhiv glavnih novic

 • Foto: Daniel Novakovič/STA

  31.07.2009 - Slovenski predsednik vlade Borut Pahor in hrvaška premierka Jadranka Kosor sta se danes prvič srečala na dvorcu Trakošćan na Hrvaškem in dosegla dogovor o okviru, ki bi lahko do konca leta privedel do rešitve vprašanj, ki obremenjujejo odnose med državama.

 • Foto: Daniel Novakovič/STA

  30.07.2009 - Vlada je na današnji seji določila razrez odhodkov za pripravo predlogov državnih proračunov Republike Slovenije za leti 2010 in 2011, se seznanila z informacijo o potencialnem investitorju za naložbe v skupino Mura ter z vmesnim poročilom o opravljenih nadzorih prehoda na nov plačni sistem. Sprejela je Operativni program zmanjševanja emisij toplogrednih plinov do 2012 ter podprla Janeza Potočnika za člana Evropske komisije.  

 • Foto: STA

  29.07.2009 - Minister za zunanje zadeve Samuel Žbogar se je 28. in 29. julija 2009 mudil na prvem delovnem obisku v Združenih državah Amerike. Sestal se je z državno sekretarko ZDA Hillary Clinton, svetovalcem podpredsednika ZDA za nacionalno varnost in predstavniki Sveta za nacionalno varnost. Srečal se je tudi z izbranimi predstavniki Senata in Predstavniškega doma ter s predstavniki nekaterih 'think-tankov'.  

 • Foto: Daniel Novakovič/STA

  27.07.2009 - Vlada RS je na današnji seji obravnavala osnutek proračunskega memoranduma za leta 2010 do 2013 in sprejela zgornjo mejo proračunskih odhodkov za leti 2010 in 2011, zgornjo mejo proračunskega primanjkljaja ter fiskalno pravilo. Vlada je podala tudi Ugovor na predlog revizijskega poročila Računskega sodišča in sprejela spremembe Uredbe o določitvi zneska trošarine za energente.

 • Foto: Tamino Petelinšek/STA

  23.07.2009 - Vlada je na današnji seji med drugim sprejela predlog novele zakona o davku na dodano vrednost, Politiko upravljanja podjetij v državni lasti, Uredbo o prenehanju veljavnosti Uredbe o oblikovanju cen komunalnih storitev ter Resolucijo o normativni dejavnosti. Seznanila se je tudi z zadnjimi podatki o dobavi cepiva proti novi gripi ter podprla izvedbo projekta vzpostavitve spletnega orodja »predlagam.vladi.si«.  

 • Foto: Daniel Novakovič/STA

  16.07.2009 - Premier Borut Pahor je državnemu zboru uvodoma predstavil razloge za drugi rebalans državnega proračuna, ki ga je vlada pripravila zaradi nižjih pričakovanih prihodkov. Ob tem je pojasnil, da so spremenjene razmere zahtevale novo, nižjo oceno prihodkov v vseh blagajnah javnega financiranja ter največjo možno prilagoditev odhodkov, ki so zaradi narave rebalansa podvržene predvsem avtomatskemu stabiliziranju in manj strukturnim spremembam, ki so bile v večji meri izvedene s prvim rebalansom proračuna.

 • Foto: Tamino Petelinsek/STA

  15.07.2009 - Vlada RS je na današnji seji sprejela uredbo o izvajanju Operativnega programa za razvoj ribištva v Sloveniji, dodelila finančno spodbudo podjetju REVOZ za investicijski projekt proizvodnje novega vozila, se seznanila z Informacijo o dogodkih glede problematike plinskih terminalov v Tržaškem zalivu in imenovala člane Medresorske komisije za oblikovanje stališč RS do problematike plinskih terminalov v Tržaškem zalivu in njegovem obalnem območju.

 • Foto: Bor Slana/FA BOBO

  13.07.2009 - Premier Borut Pahor je v državnem zboru odgovarjal na vprašanja poslank in poslancev. Med drugim je poudaril, da je zmanjševanje razvojnega zaostanka Slovenije za najbolj razvitimi državami skupen cilj vseh in vlada mu poskuša slediti po najboljši močeh. Finančna in gospodarska kriza je razkrila neprilagojenost Slovenije, zato bodo strukturne spremembe nujne. Vlada bo jeseni ali do začetka naslednjega leta poskušala pripraviti predloge, ki bodo predmet javne razprave.

 • Foto: Tamino Petelinšek/STA

  09.07.2009 - Vlada RS je na današnji seji sprejela predlog Zakona o jamstveni shemi Republike Slovenije za fizične osebe, mnenje k predlogu Zakona o jamstveni shemi ter mnenje k predlogu novele Zakona o davčnem postopku. Vlada je tudi določila besedilo predloga novele Zakona o javnih zbiranjih ter predloga novele Zakona o orožju. Vlada je potrdila tudi predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o odnosih Republike Slovenije s Slovenci zunaj njenih meja ter spremembe Skupnega kadrovskega načrta organov državne uprave za leto 2009.

 • Foto: Tamino Petelinšek/STA

  07.07.2009 - Predsednik vlade Borut Pahor je sklical 2. konferenco razvojnega dialoga. Na srečanju so sodelovali predstavniki različnih družbenih skupin in institucij, med njimi tudi predstavniki opozicijskih strank, sindikatov in nevladnih organizacij. Premier Pahor je uvodoma dejal, da je cilj vlade, da bi iz krize odšli konkurenčnejši in močnejši, kot smo v njo prišli. Ob tem je poudaril, da je namen srečanja tudi, da se ugotovi, ali kljub težkim časom, v katerih se trenutno nahajamo, obstaja večinsko soglasje, ki stremi po nujnih strukturnih prilagoditvah, ki so potrebne za realizacijo tega cilja.


Časovno obdobje

Potrdi