Skoči na vsebino »

Arhiv glavnih novic

 • Foto: Bor Slana/FA BOBO

  13.07.2009 - Premier Borut Pahor je v državnem zboru odgovarjal na vprašanja poslank in poslancev. Med drugim je poudaril, da je zmanjševanje razvojnega zaostanka Slovenije za najbolj razvitimi državami skupen cilj vseh in vlada mu poskuša slediti po najboljši močeh. Finančna in gospodarska kriza je razkrila neprilagojenost Slovenije, zato bodo strukturne spremembe nujne. Vlada bo jeseni ali do začetka naslednjega leta poskušala pripraviti predloge, ki bodo predmet javne razprave.

 • Foto: Tamino Petelinšek/STA

  09.07.2009 - Vlada RS je na današnji seji sprejela predlog Zakona o jamstveni shemi Republike Slovenije za fizične osebe, mnenje k predlogu Zakona o jamstveni shemi ter mnenje k predlogu novele Zakona o davčnem postopku. Vlada je tudi določila besedilo predloga novele Zakona o javnih zbiranjih ter predloga novele Zakona o orožju. Vlada je potrdila tudi predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o odnosih Republike Slovenije s Slovenci zunaj njenih meja ter spremembe Skupnega kadrovskega načrta organov državne uprave za leto 2009.

 • Foto: Tamino Petelinšek/STA

  07.07.2009 - Predsednik vlade Borut Pahor je sklical 2. konferenco razvojnega dialoga. Na srečanju so sodelovali predstavniki različnih družbenih skupin in institucij, med njimi tudi predstavniki opozicijskih strank, sindikatov in nevladnih organizacij. Premier Pahor je uvodoma dejal, da je cilj vlade, da bi iz krize odšli konkurenčnejši in močnejši, kot smo v njo prišli. Ob tem je poudaril, da je namen srečanja tudi, da se ugotovi, ali kljub težkim časom, v katerih se trenutno nahajamo, obstaja večinsko soglasje, ki stremi po nujnih strukturnih prilagoditvah, ki so potrebne za realizacijo tega cilja.

 • Foto: Tamino Petelinšek/STA

  02.07.2009 - Vlada je na današnji seji sprejela novelo zakona o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju, obravnavala in sprejela Strategijo razvoja elektronskega poslovanja ter izmenjave podatkov iz uradnih evidenc (SREP) in imenovala člane Uradniškega sveta.

 • Foto: Bor Slana/FA BOBO

  01.07.2009 - Premier Borut Pahor je obiskal Madžarsko, kjer ga je gostil madžarski premier Gordon Bajnai. Sogovornika sta se strinjala, da so medsebojni odnosi med državama na zelo dobri ravni ter da je potrebno združiti moči pri projektih predvsem na področju prometa in energetike, ob tem pa sta še posebej poudarila pomen železniške infrastrukture in projektov, ki so zaradi posledic finančne in gospodarske krize dodatno prizadeti. Ob koncu srečanja sta premiera napovedala, da bo v jeseni potekala druga skupna seja obeh vlad.

 • Foto: Tina Kosec/FA BOBO

  30.06.2009 - Generalni sekretar Gurria je po srečanju s premierom Pahorjem pohvalil raven pripravljenosti Slovenije v pristopnih pogajanjih z OECD. Dejal je, da naš proces teče zelo gladko in do konca pogajnja ne vidi nobenih večjih težav oziroma zapletov. Gurria je pozitivno ocenil tudi protikrizne ukrepe naše države, še posebej na področju zaposlovanja oziroma preprečevanja padca zaposlenosti. Dejal je, da je padec gospodarske rasti v naši državi pričakovan, saj smo zelo odprto, izvozno usmerjeno gospodarstvo. Kljub temu je Slovenijo ocenil kot varno okolje za tuje investicije in "to je za vašo državo zelo dobro."

 • Foto: Srdjan Živulović/BOBO

  24.06.2009 - Predsednik vlade Borut Pahor se je danes sestal s predsednikom vlade Hašemitske Kraljevine Jordanije Naderjem Dahabijem. Sogovornika sta spregovorila predvsem o bilateralnih odnosih med državama ter se strinjala, da je potrebno te odnose še poglobiti.

 • Foto: Tamino Petelinšek/STA

  24.06.2009 - Vlada se je na današnji seji seznanila z Informacijo o začetku priprave proračunov za leti 2010 in 2011, sprejela predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o davku na motorna vozila in sprejela Program izvajanja pomoči omejene vrednosti.

 • Foto: Tamino Petelinšek/STA

  24.06.2009 - Na Trgu republike v Ljubljani je na predvečer praznika potekala osrednja počastitev dneva državnosti. Slavnostni govornik je bil predsednik republike Danilo Türk. V svojem nagovoru je med drugim poudaril, da morajo biti naše misli usmerjene v prihodnost. "Veliko več pozornosti moramo posvetiti mladi generaciji in njenim problemom. Mladi imajo pravico do prihodnosti. To prihodnost si bodo zagotovili v naši državi, a oblikovali po svoji predstavi. Prav zato pa jih preteklost ne sme obremenjevati," je izpostavil predsednik Türk.  

 • Foto: Svet EU

  19.06.2009 - Predsednik slovenske vlade Borut Pahor se je v četrtek in petek v Bruslju udeležil zasedanja Evropskega sveta, na katerem so voditelji podprli imenovanje Joseja Manuela Barrosa za drugi mandat na čelu Evropske komisije ter potrdili pravna zagotovila za Irsko, ki naj bi omogočila pozitiven rezultat ponovnega referenduma o Lizbonski pogodbi jeseni.


Časovno obdobje

Potrdi