Skoči na vsebino »

Arhiv glavnih novic

 • Foto: Thierry Monasse/STA

  20.03.2009 - Predsednik Vlade Republike Slovenije Borut Pahor se je v četrtek in petek v Bruslju udeležil spomladanskega zasedanja Evropskega sveta, na katerem so voditelji držav in vlad članic v okviru ukrepanja proti finančni in gospodarski krizi potrdili sveženj spodbud EU v višini petih milijard evrov. »Dogovor o svežnju petih milijard evrov je dokaz, da smo sposobni ukrepati tudi na ravni Skupnosti. Iz svežnja bo sredstva dobila tudi Slovenija,« je po koncu zasedanja Evropskega sveta poudaril premier Pahor.

 • 19.03.2009 - Vlada je na današnji seji sprejela več predlogov novel, in sicer zakona o carinski službi, zakona o davčni službi, zakona o trgu finančnih instrumentov, zakona o pravnih naslednicah pooblaščenih investicijskih družb, zakona o nematerializiranih vrednostnih papirjih, zakona o gospodarskih družbah, zakona o tujcih in zakona o izvrševanju kazenskih sankcij. Vlada je sprejela tudi predlog zakona o jamstveni shemi RS.

 • Foto: Bor Slana/FA BOBO

  18.03.2009 - Premier Borut Pahor se je skupaj s predsednikom republike Danilom Türkom udeležil seje Komisije za reševanje vprašanj prikritih grobišč. Seznanil se je z delom komisije ter se z njimi posvetoval o prihodnjem delovanju vlade na teh področjih. Premier je poudaril, da si želi, da bi državni zbor čim prej sprejel t.i. »vojne zakone«, kot prednost pa je izpostavil zakon o vojnih grobiščih. Premier je še dodal, da ne smemo dovoliti, da bi bila vprašanja, ki zadevajo polpreteklo zgodovino in etično razsežnost našega bivanja, potisnjena na stranski tir.

 • Foto: Bor Slana/arhiv BOBO

  17.03.2009 - Predsednik vlade Borut Pahor se je v okviru uradnega obiska v Zvezni republiki Nemčiji sestal z nemško zvezno kanclerko Angelo Merkel. Osrednji del pogovora sta namenila bilateralnim odnosom med državama, v nadaljevanju pa izmenjala stališča glede zmanjševanja negativnih učinkov finančne in gospodarske krize.  Strinjala sta se, da je usklajeno sodelovanje držav članic EU ključnega pomena pri reševanju krize. Ob koncu srečanja je nemška kanclerka izrazila podporo urejevanju mejnega spora s Hrvaško preko mediacije.

 • Foto: Thierry Monasse/STA

  Ministra Žbogar in Jandroković na srečanju z Rehnom o reševanju vprašanja meje s Hrvaško

  17.03.2009 - Evropski komisar za širitev Olli Rehn ter slovenski in hrvaški zunanji minister Samuel Žbogar in Gordan Jandroković so v Bruslju govorili o novih zamislih pri reševanju vprašanja meje in zastoja Hrvaške v pogajanjih z EU. Rehn je razgrnil nove predloge o mandatu in metodah, govorili pa so tudi o skupni izjavi proti prejudiciranju meje med državama.  Izjava ministra Žbogarja po srečanju   Izjava MZZ o pogovorih pri komisarju Rehnu 

 • Foto: Tamino Petelinšek/STA

  12.03.2009 - Vlada je na današnji seji sprejela Resolucijo o nacionalnem programu preprečevanja nasilja v družini 2009-2014, predlog novele Zakona o odvetništvu ter Uredbo o spremembah in dopolnitvah Uredbe o finančnih spodbudah za tuje neposredne investicije.  

 • Foto: Tamino Petelinšek /STA

  05.03.2009 - Vlada je na današnji seji določila besedilo predloga Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o gospodarskih družbah, sprejela predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o subvencioniranju študentske prehrane in Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju.

 • Foto: Kristina Kosec/arhiv BOBO

  03.03.2009 - Premier Borut Pahor je po srečanju s predsedniki parlamentarnih strank ter poslancev narodnih skupnosti povedal, da slovenska politika načelno podpira predlog Evropske komisije za mediacijo pri reševanju vprašanja meje s Hrvaško, ki jo je vlada sprejela minuli teden. Pričakuje, da bo tudi hrvaška vlada sprejela enako odločitev. Z naše strani je cilj mediacije, da pripelje do predloga za določitev meje med državama na kopnem in na morju.

 • 02.03.2009 - Predsednik vlade Borut Pahor ocenjuje prvih sto dni svoje vlade kot uspešne in kot pravo usmeritev navaja odločitev za ohranjanje delovnih mest, dva svežnja ukrepov za večjo likvidnost in  premagovanje kreditnega krča, ne preveliko  povečanje proračunskega primanjkljaja, novo kadrovsko politiko in socialni dialog, ter napoveduje okrepljen spopad vlade s perečimi temami.

 • Foto: Tamino Petelinšek/STA

  26.02.2009 - V ospredju 15. redne seje vlade je bilo sprejetje predloga rebalansa državnega proračuna za leto 2009. Vlada bo predlog rebalansa poslala v državni zbor, ki ga bo predvidoma obravnaval na redni marčevski seji. Predsednik vlade je ob tem poudaril, da si želi, da bi državni zbor rebalans tudi sprejel.


Časovno obdobje

Potrdi