Skoči na vsebino »

Arhiv glavnih novic

 • Foto: Tamino Petelinšek/STA

  18.12.2018 - Predsednik vlade se je na Dunaju udeležil Foruma na visoki ravni Afrika-Evropa, katerega osrednja tema je bila krepitev gospodarskega sodelovanja med Evropo in Afriko s poudarkom na inovacijah ter digitalizaciji, predvsem na področju kmetijstva, financ, zaposlovanja, trajnostnega dostopa do energije in e-uprave. Namen foruma je tako krepitev dialoga med evropskimi in afriškimi voditelji, predstavniki podjetij, inovacijskimi prvaki ter drugimi deležniki, s posebnim poudarkom na sodelovanju in gradnji partnerstev v digitalni dobi ter zagotavljanju blaginje in konkurenčnosti na obeh kontinentih.

 • Foto: Tamino Petelinšek/STA

  100 dni vlade Marjana Šarca

  18.12.2018 - Ob vsakokratnem začetku delovanja katerekoli vlade se prvih 100 dni delovanja rado prelevi v velika pričakovanja in še večja razočaranja, če ne pride do uresničitev. Vladni mandat sicer praviloma traja 4 leta, tokratna vlada pa si je na začetku želela predvsem zgraditi trdne temelje. Vlada Marjana Šarca ni hitela z obljubami, kaj in kdaj bo bolje za vse, zavezala pa se je, da bo storila vse, da ljudje v doglednem roku o tem ne bodo samo brali, temveč da se bo to poznalo v njihovem življenju.

 • 18.12.2018 - Na svetu je trenutno približno 250 milijonov ljudi - migrantov, ki so domove zapustili zaradi različnih vzrokov. Ljudje se selijo zaradi dela, izobraževanja, porok ipd., pogosto pa so v to prisiljeni zaradi razmer v matičnih državah: revščine, pomanjkanja možnosti za izobrazbo in delo, konfliktov in oboroženih spopadov, pa tudi okoljskih pritiskov in podnebnih sprememb.

 • Foto: Nebojša Tejić/STA

  17.12.2018 - Predsednik vlade je danes popoldne v Vojašnici Edvarda Peperka v Ljubljani nagovoril pripadnike Slovenske vojske ob 20. obletnici 1. brigade Slovenske vojske. Spomnil je, da danes mineva 20 let, odkar je 1. brigada v roke prejela prapor, ki ga ponosno nosi še danes. »Naša država bo kmalu stara 30 let in ob tej obletnici se bomo spomnili, kaj vse je Slovenska vojska naredila dobrega za to državo.«

 • Foto: Thierry Monasse/STA

  14.12.2018 - Včerajšnje zasedanje so voditelji zaključili z delovno večerjo, ki je bila namenjena aktualnemu stanju glede brexita. Voditelji so bili enotni, da so pogajanja zaključena in da ni možnosti, da se pogajanja ponovno odpirajo. Opredelili so dodatna pojasnila v pomoč britanski premierki v ratifikacijskem postopku na Otoku. Hkrati so se zavzeli za okrepitev priprav na strani EU na posledice brexita v luči vseh morebitnih scenarijev.

 • Foto: Thierry Monasse/STA

  13.12.2018 - Na uvodnem delu današnjega zasedanja so voditelji največ pozornosti namenili večletnemu finančnemu okviru EU 2021–2027 in aktualnim zunanje-političnim vprašanjem. Evropski svet je tako opravil prvo celovito razpravo o predlogu prihodnjega večletnega finančnega okvira na podlagi poročila o napredku, ki ga je pripravilo avstrijsko predsedstvo Sveta EU.

 • Foto: Bor Slana/STA

  13.12.2018 - Vlada je na današnji seji sprejela predlog novega Zakona o nepravdnem postopku, ki bo nadomestil veljavni zakon, ki je bil sprejet leta 1986 in do danes ni bil nikoli noveliran. Ključni razlog za sprejem novega Zakona o nepravdnem postopku je povezan s sprejetjem Družinskega zakonika, ki se začne uporabljati 15. aprila 2019, in po katerem bodo v vseh družinskopravnih razmerjih odločala sodišča v nepravdnem postopku.

 • Foto: Tamino Petelinšek/STA

  12. redna seja Vlade RS

  12.12.2018 - Na jutrišnji seji bodo člani vlade med drugim obravnavali predlog Zakona o nepravdnem postopku. Na dnevnem redu seje je tudi predlog Uredbe o višini dnevnega nadomestila za čas zadržanosti od dela zaradi bolezni za samozaposlene v kulturi za polni delovni čas za leto 2019. Člani vlade bodo obravnavali predlog Uredbe o načinu opravljanja obvezne gospodarske javne službe vzdrževanja, obratovanja in obnavljanja javne železniške infrastrukture. Na dnevni red seje vlade je uvrščen tudi predlog Uredbe o ukrepu dobrobit živali iz Programa razvoja podeželja RS 2014–2020 v letu 2019. 

 • Foto: Bor Slana/STA

  12.12.2018 - Na današnji slovesnosti v Tacnu, ko je mandat nastopila nova generalna direktorica policije mag. Tatjana Bobnar, je zbrane nagovoril tudi predsednik Vlade RS Marjan Šarec. Poudaril je, da funkcija na čelu policije zahteva celega človeka, veliko potrpljenja, vzdržljivosti in trdnosti in vse te vrline zaznamujejo Bobnarjevo, je še prepričan premier. Ve, v prvi vrsti, zakaj smo vsi na svojih funkcijah – da služimo svoji domovini, da državljankam in državljanom zagotavljamo varnost.

 • Vir: MNZ

  11.12.2018 - Včeraj in danes, 10. in 11. decembra 2018, je v Marakešu v Maroku potekala medvladna konferenca za sprejem Globalnega dogovora o varnih, urejenih in zakonitih migracijah. Konference so se udeležili predstavniki iz več kot 160 držav, med njimi tudi slovenska delegacija pod vodstvom državnega sekretarja Ministrstva za notranje zadeve mag. Sandija Čurina, in predstavniki mednarodnih organizacij.


Časovno obdobje

Potrdi