Skoči na vsebino »

Arhiv glavnih novic

 • Foto: Tamino Petelinšek/STA

  07.03.2019 - Pri ocenjevanju položaja žensk ob mednarodnem dnevu žensk se radi zgledujemo po podatkih mednarodnih lestvic, na katerih se Slovenija praviloma uvršča visoko, vendar pa še vedno ostaja dovolj prostora za izboljšave. Svetovni gospodarski forum v zadnjem letnem poročilu ugotavlja, da se je enakopravnost med spoloma letos na globalni ravni znova nekoliko zmanjšala. Največja razlika med spoloma v Sloveniji vlada na področju politike, in sicer 64 odstotkov, pri delu znaša 20,5 odstotka, pri zdravstvu dva odstotka, pri izobraževanju pa razlike ni. Na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano pa je pred 8. marcem potekala ustanovna seja Sveta za ženske na podeželju, ki se jo je udeležila tudi ministrica dr. Aleksandra Pivec. Člani sveta so soglasno za predsednico izvolili Vlasto Nussdorfer, nekdanjo varuhinjo človekovih pravic.

 • Foto: Tamino Petelinšek/STA

  07.03.2019 - Vlada je na današnji seji potrdila Projektno nalogo za izvedbo predsedovanja Slovenije Svetu EU v drugi polovici leta 2021 in s tem sprejela temeljna izhodišča s programskega, organizacijskega, promocijskega, kadrovskega in finančnega vidika za organizacijo in izvedbo predsedovanja. Slovenija bo predsedovanje Svetu EU izkoristila za krepitev ugleda kot aktivne države članice EU. Vlada se je seznanila tudi z dokumentom Mednarodni izzivi 2019 -2020. Akcijski načrt za letos in prihodnje leto opredeljuje cilje, ciljne trge in sektorje ter ukrepe za krepitev slovenskega gospodarstva v svetu. Za izvedbo zadevnih ukrepov bo letos na voljo najmanj 13 mio EUR finančnih sredstev države in EU

 • Foto: Tamino Petelinšek/STA

  22. redna seja Vlade RS

  06.03.2019 - Na jutrišnji seji bodo člani vlade med drugim obravnavali predlog novele Zakona o državnem tožilstvu ter predlog Uredbe o ureditvi nekaterih vprašanj glede pridobivanja premoženja države iz naslova dedovanja. Na dnevnem redu seje je tudi dokument Mednarodni izzivi 2019 – 2020, ki predstavlja akcijski načrt za izvedbo dejavnosti na področju spodbujanja internacionalizacije in tujih neposrednih investicij za prihodnji dve leti.

 • Foto: Nebojša Tejić/STA

  05.03.2019 - V Ljubljani, v Veliki dvorani Grand hotela Union, je nocoj potekala tradicionalna, že deveta prireditev v organizaciji uredništva revije Onaplus in priloge Ona, na kateri so se poklonili dvanajstim izjemnim posameznicam ter podelili naslov ONA 365 za leto 2018. Zbrane na podelitvi je nagovoril predsednik Vlade Republike Slovenije Marjan Šarec.

 • Foto: Nebojša Tejić/STA

  Predsednik vlade odgovarjal na poslanska vprašanja

  04.03.2019 - Predsednik vlade Marjan Šarec je danes v Državnem zboru odgovarjal na poslanska vprašanja v zvezi s pripravljenostjo Slovenije na morebitno novo gospodarsko krizo, uresničevanjem koalicijske pogodbe pri pokojninah, v zvezi z napovedano davčno reformo  in z minimalno plačo ter o nadaljevanju zastavljenih spremembe in reform na področju delovanja ministrstva za okolje in prostor.

 • Foto: Nebojša Tejić/STA

  01.03.2019 - Predsednik Vlade Republike Slovenije Marjan Šarec je ob današnjem svetovnem dnevu Civilne zaščite v Kongresnem centru Brdo pri Kranju nagovoril zbrane na slovesni podelitvi nagrad in priznanj Civilne zaščite, ki jih vsako leto podelijo za zasluge pri razvijanju in krepitvi pripravljenosti na nesreče, izvajanju zaščite, reševanja in pomoči ter odpravljanju posledic naravnih in drugih nesreč.

 • Foto: Anže Malovrh/STA

  28.02.2019 - Vlada je na današnji seji sprejela predlog novele Zakona o odvetništvu ter stališče glede Ocene skladnosti Predloga rebalansa proračuna za leto 2019 s fiskalnimi pravili. Vlada se je seznanila tudi s Poročilom Ministrstva za finance glede opravljenega nadzora nad DUTB ter izdanih pisnih usmeritev za obdobje od 1. oktobra do 31. decembra 2018 ter se seznanila z Informacijo o stanju korporativnega upravljanja v DUTB in o izvajanju ukrepov za zagotovitev učinkovitega in gospodarnega delovanja.

 • Foto: duncan-GettyImages/GulliverFilm&Foto

  28.02.2019 - Bruto domači proizvod (BDP) se je lani po prvi oceni statističnega urada realno zvišal za 4,5 odstotka, v zadnjem lanskem četrtletju pa je bila medletna rast 4,1-odstotna. Sezonsko prilagojeni BDP je bil medtem v zadnjem četrtletju lani za 0,8 odstotka višji kot v tretjem trimesečju in za 3,6 odstotka višji kot v enakem obdobju predlani.

  več

 • Foto: Nebojša Tejić/STA

  Predsednik vlade sprejel odstop ministra Lebna

  27.02.2019 - Predsednik vlade Marjan Šarec je sporočil, da sta se z Juretom Lebnom, ki mu je ponudil odstop z mesta ministra za okolje in prostor zaradi afere maketa, odločila, da bi v pregretih razmerah težko nadaljeval delo. Lebna ceni in meni, da 15 let nismo imeli tako dobrega okoljskega ministra. Zato želi, da njegov naslednik nadaljuje njegovo delo.

 • Foto: Tamino Petelinšek/STA

  21. redna seja Vlade RS

  27.02.2019 - Na jutrišnji seji bodo člani vlade med drugim obravnavali predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o odvetništvu. Na dnevnem redu seje je tudi predlog sklepa o uvedbi povečanja uporabnine za posebni investicijski projekt izgradnje drugega tira železniške povezave na odseku Divača–Koper. Člani vlade bodo obravnavali predlog Odloka o prenehanju javnega zdravstvenega zavoda Nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni (NIOSB), s katerim se predlaga prenehanje navedenega javnega zdravstvenega zavoda. 


Časovno obdobje

Potrdi