Skoči na vsebino »

Arhiv glavnih novic

 • Foto: Tamino Petelinšek/STA

  08.05.2019 - V Kongresnem centru na Brdu pri Kranju je ob petnajsti obletnici članstva Republike Slovenije v Evropski uniji potekala osrednja slovesnost z naslovom »Mozaik prihodnosti«. Predsednik Vlade RS Marjan Šarec je v slavnostnem nagovoru poudaril, da Slovenija ostaja trden in odločen gradnik evropskega mozaika. Osrednji gost slovesnosti je bil predsednik vlade Luksemburga, predsedujoče članice držav Beneluksa, Xavier Bettel, ki je poleg predsednika vlade na slovesnosti nastopil tudi kot slavnostni govornik.

 • Foto: BMEIA/ Berger (MZZ Republike Avstrije)

  07.05.2019 - "Ob skorajšnjem dnevu Evrope, ko slavimo mirovni projekt, sodelovanje in raznolikost v Evropi, sva z avstrijsko ministrico govorila o projektih, ki povezujejo državi, ki imata toliko skupnega. Pri dediščini vzreje svetovno znanih lipicancev je pokrajina slovenskega Krasa in kobilarna Lipica odigrala ključno vlogo. Veseli me, da bomo s skupno nominacijo Avstrije in ostalih šestih držav na Unescu zaščitili dediščino tradicionalne vzreje lipicancev in tako dodatno poskrbeli, da se bo ta plemenita tradicija pod začito Unesca ohranila za prihodnje rodove", je ob podpisu izjave o vložitvi večna večnacionalne nominacije za zaščito tradicionalne vzreje lipicancev na seznam nesnovne dediščine Unesca dejal zunanji minister Cerar.

 • Foto: Nebojša Tejić, STA

  05.05.2019 - V Kulturnem centru Semič je potekal dobrodelni Florjanov koncert v organizaciji Prostovoljnega gasilskega društva Črešnjevec. Vabilu na dogodek, na katerem so zbirali finančna sredstva za izvedbo centralnega ogrevanja v prostorih društva, se je odzval tudi predsednik vlade Marjan Šarec, ki je v svojem nagovoru pred začetkom bogatega kulturnega programa orisal delo in poslanstvo gasilcev.

 • Foto: Nebojša Tejić, STA

  05.05.2019 - V Kulturnem centru Semič je potekal dobrodelni Florjanov koncert v organizaciji Prostovoljnega gasilskega društva Črešnjevec. Vabilu na dogodek, na katerem so zbirali finančna sredstva za izvedbo centralnega ogrevanja v prostorih društva, se je odzval tudi predsednik vlade Marjan Šarec, ki je v svojem nagovoru pred začetkom bogatega kulturnega programa orisal delo in poslanstvo gasilcev.

 • Foto: Nebojša Tejić, STA

  01.05.2019 - Predsednik Vlade Republike Slovenije je ob 1. maju, mednarodnem prazniku delavstva, nagovoril zbrane na prvomajskem srečanju v Grajskem parku na Ravnah na Koroškem. V svojem govoru je med drugim poudaril, da je Slovenija lepa država, ima naravna bogastva in veliko bogastvo v ljudeh. V ljudeh, ki vsak dan delamo, se trudimo, soustvarjamo in si želimo boljše prihodnosti.

 • Foto: Tamino Petelinšek, STA

  29.04.2019 - Predsednik Vlade RS Marjan Šarec se je v Berlinu udeležil neformalnega srečanja na temo Zahodnega Balkana, ki sta ga gostila nemška kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik Emmanuel Macron.

 • Fotoarhiv: Uroš Hočevar

  29.04.2019 - Pred petnajstimi leti, 1. maja 2004, smo postali polnopravni člani Evropske unije. Ob 60-odstotni udeležbi je 23. marca 2003 za vstop v EU glasovalo skoraj 90 odstotkov volivcev in tudi danes smo Slovenci močni zagovorniki Evropske unije in njenih vrednot. Evropska unija zelo pozitivno vpliva na razvoj Slovenije, na naša življenja. V Sloveniji zato po petnajstih letih še naprej zagovarjamo močno, v prihodnost usmerjeno in razvojno naravnano Evropsko unijo. Enako kot 9. maja 1950 se moramo namreč tudi danes osredotočati na razvijanje sodelovanja in skupno prihodnost v varni, stabilni in uspešni Evropski uniji, ki deluje v prid državljank in državljanov.

 • Foto: Anže Malovrh, STA

  25.04.2019 - Vlada je na današnji seji izdala Uredbo o načinu izvajanja gospodarske javne službe javni linijski prevoz potnikov v notranjem cestnem prometu, o koncesiji te javne službe in o ureditvi sistema enotne vozovnice. Ureja se področje uvedbe enotne vozovnice, določitev udeležencev sistema enotne vozovnice, postopke za uvedbo enotne vozovnice, način izdaje enotne vozovnice, prodajo in uporabo enotne vozovnice. Enotna vozovnica je multimodalna in se uporablja na vseh voznih sredstvih (železniški prevoz potnikov, javni linijski medkrajevni prevoz potnikov) ter multioperaterska saj se potnik lahko pelje z vsemi prevozniki, ki vozijo na relaciji, za katero ima veljavno vozovnico. Z uveljavitvijo uredbe bodo urejene pravne podlage za uvedbo ukrepov, s katerimi se bo izboljšal javni linijski avtobusni prevoz potnikov.

 • Foto: Chris Ryan, GettyImages/GulliverFilm&Foto

  24.04.2019 - Drugostopenjsko (županijsko) sodišče v Zagrebu je izdalo novo pravnomočno sodbo proti Ljubljanski banki (LB) in Novi Ljubljanski banki (NLB) v zvezi s prenesenimi deviznimi vlogami na Hrvaškem. Zavrnilo je pritožbi LB in NLB ter potrdilo sodbo sodišča prve stopnje, ki je ugodilo tožbenemu zahtevku Privredne banke Zagreb za plačilo glavnice 9.185.141,76 ameriških dolarjev (približno 8.170.000 evrov) ter plačilo obresti in stroškov postopka. Odločitve hrvaških sodišč so v nasprotju z mednarodnimi obveznostmi Hrvaške, ki izhajajo iz Sporazuma o vprašanjih nasledstva in Memoranduma o soglasju iz Mokric. 

 • Foto: Nebojša Tejić, STA

  29. redna seja Vlade RS

  24.04.2019 - Na jutrišnji seji bodo člani vlade med drugim obravnavali predlog Uredbe o načinu izvajanja gospodarske javne službe javni linijski prevoz potnikov v notranjem cestnem prometu in o koncesiji te javne službe. Na dnevnem redu seje je tudi predlog Uredbe o oblikovanju cen učbenikov. Člani vlade bodo obravnavali predlog Uredbe o določitvi zneska trošarine za tobačne izdelke.


Časovno obdobje

Potrdi