Spletno mesto vlada.si je 1. julija 2019 postalo del Osrednjega spletnega mesta državne uprave GOV.SI.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

Skoči na vsebino »

Arhiv glavnih novic

 • Foto: Tamino Petelinšek, STA

  29.04.2019 - Predsednik Vlade RS Marjan Šarec se je v Berlinu udeležil neformalnega srečanja na temo Zahodnega Balkana, ki sta ga gostila nemška kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik Emmanuel Macron.

 • Fotoarhiv: Uroš Hočevar

  29.04.2019 - Pred petnajstimi leti, 1. maja 2004, smo postali polnopravni člani Evropske unije. Ob 60-odstotni udeležbi je 23. marca 2003 za vstop v EU glasovalo skoraj 90 odstotkov volivcev in tudi danes smo Slovenci močni zagovorniki Evropske unije in njenih vrednot. Evropska unija zelo pozitivno vpliva na razvoj Slovenije, na naša življenja. V Sloveniji zato po petnajstih letih še naprej zagovarjamo močno, v prihodnost usmerjeno in razvojno naravnano Evropsko unijo. Enako kot 9. maja 1950 se moramo namreč tudi danes osredotočati na razvijanje sodelovanja in skupno prihodnost v varni, stabilni in uspešni Evropski uniji, ki deluje v prid državljank in državljanov.

 • Foto: Anže Malovrh, STA

  25.04.2019 - Vlada je na današnji seji izdala Uredbo o načinu izvajanja gospodarske javne službe javni linijski prevoz potnikov v notranjem cestnem prometu, o koncesiji te javne službe in o ureditvi sistema enotne vozovnice. Ureja se področje uvedbe enotne vozovnice, določitev udeležencev sistema enotne vozovnice, postopke za uvedbo enotne vozovnice, način izdaje enotne vozovnice, prodajo in uporabo enotne vozovnice. Enotna vozovnica je multimodalna in se uporablja na vseh voznih sredstvih (železniški prevoz potnikov, javni linijski medkrajevni prevoz potnikov) ter multioperaterska saj se potnik lahko pelje z vsemi prevozniki, ki vozijo na relaciji, za katero ima veljavno vozovnico. Z uveljavitvijo uredbe bodo urejene pravne podlage za uvedbo ukrepov, s katerimi se bo izboljšal javni linijski avtobusni prevoz potnikov.

 • Foto: Chris Ryan, GettyImages/GulliverFilm&Foto

  24.04.2019 - Drugostopenjsko (županijsko) sodišče v Zagrebu je izdalo novo pravnomočno sodbo proti Ljubljanski banki (LB) in Novi Ljubljanski banki (NLB) v zvezi s prenesenimi deviznimi vlogami na Hrvaškem. Zavrnilo je pritožbi LB in NLB ter potrdilo sodbo sodišča prve stopnje, ki je ugodilo tožbenemu zahtevku Privredne banke Zagreb za plačilo glavnice 9.185.141,76 ameriških dolarjev (približno 8.170.000 evrov) ter plačilo obresti in stroškov postopka. Odločitve hrvaških sodišč so v nasprotju z mednarodnimi obveznostmi Hrvaške, ki izhajajo iz Sporazuma o vprašanjih nasledstva in Memoranduma o soglasju iz Mokric. 

 • Foto: Nebojša Tejić, STA

  29. redna seja Vlade RS

  24.04.2019 - Na jutrišnji seji bodo člani vlade med drugim obravnavali predlog Uredbe o načinu izvajanja gospodarske javne službe javni linijski prevoz potnikov v notranjem cestnem prometu in o koncesiji te javne službe. Na dnevnem redu seje je tudi predlog Uredbe o oblikovanju cen učbenikov. Člani vlade bodo obravnavali predlog Uredbe o določitvi zneska trošarine za tobačne izdelke.

 • Foto: Tamino Petelinšek, STA

  24.04.2019 - Predsednik vlade Marjan Šarec je na Brdu pri Kranju nagovoril zbrane veleposlanice in veleposlanike Republike Slovenije ter visoke predstavnike Ministrstva za zunanje zadeve, ki se udeležujejo 23. rednega letnega posveta slovenske diplomacije. V svojem nagovoru je uvodoma poudaril, da ga »nekatera dogajanja v svetu in naši neposredni soseščini, ki vzpostavljajo dvom v univerzalno uveljavljena načela mednarodnih odnosov, mednarodno pravo in evropske vrednote, utrjujejo v prepričanju, da se je proti takemu ravnanju nujno zoperstaviti s proaktivno evropsko in zunanjo politiko, s proaktivno diplomacijo«, ter ugotovil, da ima slovenska diplomacija načelnost, konsistentnost in jasne prioritete, kar je zanj ključnega pomena za dobro delovanje.

 • Vir: UMAR

  18.04.2019 - Slovenija od leta 2016 ponovno zmanjšuje zaostanek v gospodarski razvitosti za povprečjem EU, socialna vključenost prebivalstva ostaja relativno visoka, učinkovitost rabe virov in energije se je nekoliko izboljšala. Ob tem pa so gibanja na nekaterih področjih vseeno odstopala od načel vzdržnega razvoja in pomenijo tveganje za uresničitev osrednjega cilja Strategije razvoja Slovenije 2030. Za uspešno reševanje ključnih razvojnih izzivov je zato poseben poudarek v poročilu posvečen priporočilom razvojnih politik.

 • Foto: Tamino Petelinšek, STA

  18.04.2019 - Vlada je sprejela Predlog za začetek postopka za dopolnitev Ustave Republike Slovenije ciljem umestiti slovenski znakovni jezik v Ustavo RS. Ključni cilj je uporabnikom slovenskega znakovnega jezika zagotoviti ustavnopravne podlage za ustrezne ukrepe, s katerimi jim bo dejansko omogočeno polno uveljavljanje vseh človekovih pravic in temeljnih svoboščin, ki jih določa tudi Konvencija o pravicah invalidov.

 • Foto: Nebojša Tejić, STA

  28. redna seja Vlade RS

  17.04.2019 - Na jutrišnji seji bodo člani vlade med drugim obravnavali predlog novele Zakona o množičnem vrednotenju nepremičnin, s katero se predlaga zamik roka za izvedbo novega cikla množičnega vrednotenja nepremičnin. Obravnavali pa bodo tudi predlog sprememb Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o evidentiranju nepremičnin. Na dnevnem redu seje je tudi predlog sprememb Zakona o nematerializiranih vrednostnih papirjih. Člani vlade bodo obravnavali predlog novele Zakona o postopku priznavanja poklicnih kvalifikacij za opravljanje regularnih poklicev. Na dnevni red seje vlade je uvrščen tudi predlog Uredbe o odpadnih nagrobnih svečah.

 • Foto: Daniel Novakovič, STA

  16.04.2019 - V avli Osnovne šole Valentina Vodnika v ljubljanski Šiški je danes zvečer potekala prireditev v počastitev 90-letnice osnovne šole in 200-letnice smrti Valentina Vodnika. Zbrane udeležence je nagovoril predsednik Vlade Republike Slovenije Marjan Šarec, ki je v svojem nagovoru izpostavil pomen Valentina Vodnika za Slovence ter spoštovanja šolskega sistema.


Časovno obdobje

Potrdi