Skoči na vsebino »

Arhiv glavnih novic

 • Foto: Tamino Petelinšek, STA

  24.04.2019 - Predsednik vlade Marjan Šarec je na Brdu pri Kranju nagovoril zbrane veleposlanice in veleposlanike Republike Slovenije ter visoke predstavnike Ministrstva za zunanje zadeve, ki se udeležujejo 23. rednega letnega posveta slovenske diplomacije. V svojem nagovoru je uvodoma poudaril, da ga »nekatera dogajanja v svetu in naši neposredni soseščini, ki vzpostavljajo dvom v univerzalno uveljavljena načela mednarodnih odnosov, mednarodno pravo in evropske vrednote, utrjujejo v prepričanju, da se je proti takemu ravnanju nujno zoperstaviti s proaktivno evropsko in zunanjo politiko, s proaktivno diplomacijo«, ter ugotovil, da ima slovenska diplomacija načelnost, konsistentnost in jasne prioritete, kar je zanj ključnega pomena za dobro delovanje.

 • Vir: UMAR

  18.04.2019 - Slovenija od leta 2016 ponovno zmanjšuje zaostanek v gospodarski razvitosti za povprečjem EU, socialna vključenost prebivalstva ostaja relativno visoka, učinkovitost rabe virov in energije se je nekoliko izboljšala. Ob tem pa so gibanja na nekaterih področjih vseeno odstopala od načel vzdržnega razvoja in pomenijo tveganje za uresničitev osrednjega cilja Strategije razvoja Slovenije 2030. Za uspešno reševanje ključnih razvojnih izzivov je zato poseben poudarek v poročilu posvečen priporočilom razvojnih politik.

 • Foto: Tamino Petelinšek, STA

  18.04.2019 - Vlada je sprejela Predlog za začetek postopka za dopolnitev Ustave Republike Slovenije ciljem umestiti slovenski znakovni jezik v Ustavo RS. Ključni cilj je uporabnikom slovenskega znakovnega jezika zagotoviti ustavnopravne podlage za ustrezne ukrepe, s katerimi jim bo dejansko omogočeno polno uveljavljanje vseh človekovih pravic in temeljnih svoboščin, ki jih določa tudi Konvencija o pravicah invalidov.

 • Foto: Nebojša Tejić, STA

  28. redna seja Vlade RS

  17.04.2019 - Na jutrišnji seji bodo člani vlade med drugim obravnavali predlog novele Zakona o množičnem vrednotenju nepremičnin, s katero se predlaga zamik roka za izvedbo novega cikla množičnega vrednotenja nepremičnin. Obravnavali pa bodo tudi predlog sprememb Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o evidentiranju nepremičnin. Na dnevnem redu seje je tudi predlog sprememb Zakona o nematerializiranih vrednostnih papirjih. Člani vlade bodo obravnavali predlog novele Zakona o postopku priznavanja poklicnih kvalifikacij za opravljanje regularnih poklicev. Na dnevni red seje vlade je uvrščen tudi predlog Uredbe o odpadnih nagrobnih svečah.

 • Foto: Daniel Novakovič, STA

  16.04.2019 - V avli Osnovne šole Valentina Vodnika v ljubljanski Šiški je danes zvečer potekala prireditev v počastitev 90-letnice osnovne šole in 200-letnice smrti Valentina Vodnika. Zbrane udeležence je nagovoril predsednik Vlade Republike Slovenije Marjan Šarec, ki je v svojem nagovoru izpostavil pomen Valentina Vodnika za Slovence ter spoštovanja šolskega sistema.

 • Foto: Stanko Gruden, STA

  16.04.2019 - Zveza paraplegikov Slovenije letos pod sloganom »Naš korak se vrti že pol stoletja« obeležuje svojo 50. obletnico obstoja. V sklopu različnih prireditev, ki potekajo preko celega leta, so danes v Pacugu organizirali slavnostno akademijo, na kateri je zbrane nagovoril predsednik Vlade RS Marjan Šarec.

 • Foto: Nebojša Tejić, STA

  Predsednik vlade odgovarjal na poslanska vprašanja

  15.04.2019 - Predsednik vlade Marjan Šarec je danes v Državnem zboru odgovarjal na poslanska vprašanja o predlogu preimenovanja praznika vrnitve Primorske k matični domovini, o evropskih zadevah ter o tretji razvojni osi.

 • Foto: Tamino Petelinšek, STA

  12.04.2019 - Drugi dan vrha 16 + 1, ki poteka v Dubrovniku, je bil namenjen plenarni razpravi voditeljev držav srednje in vzhodne Evrope ter Kitajske. Predsednik vlade Marjan Šarec je v nagovoru na plenarnem zasedanju izpostavil pomen v praksi že videnih rezultatov, ki jih prinaša sodelovanje v okviru pobude 16 + 1. Pozdravil je skupno izjavo o odnosih EU-Kitajska za nadaljnjo krepitev strateškega partnerstva med EU in Kitajsko, ki je bila usklajena na nedavnem vrhu EU-Kitajska v Bruslju. »To je odraz volje dveh velikih gospodarskih sil za izgradnjo odprtega gospodarskega odnosa, ki je predpogoj za blaginjo vseh.«

 • Foto: Tamino Petelinšek, STA

  11.04.2019 - Predsednik Vlade Republike Slovenije Marjan Šarec se 11. in 12. aprila 2019 v Dubrovniku udeležuje 8. vrha pobude 16 + 1, srečanja predsednikov vlad držav srednje in vzhodne Evrope ter Kitajske. Danes, ob robu prvega dne vrha 16 + 1, se je predsednik vlade Šarec srečal s predsednikom Vlade Ljudske Republike Kitajske Li Keqiangom.

 • Foto: Nebojša Tejić, STA

  11.04.2019 - Vlada je sprejela predlog novele Zakona o osebnem imenu in ga pošlje v obravnavo Državnemu zboru po skrajšanem postopku. Z novelo odpravljamo pomanjkljivosti, ki so se pri izvajanju zakona pokazale v praksi, hkrati pa je besedilo tudi terminološko usklajeno z Zakonom o partnerski zvezi in Družinskim zakonikom. Predlog zakona v popolnosti odpravlja trenutno omejitev osebnega imena (največ dve imeni in dva priimka), ki ga lahko posameznik izbere za pravni promet, hkrati pa dopušča možnost uporabe črke v osebnem imenu in okrajšave imena in priimka v pravnem prometu.


Časovno obdobje

Potrdi