Skoči na vsebino »

Arhiv glavnih novic

 • Foto: Tamino Petelinšek/STA

  22.11.2018 - Ob državnem prazniku je predsednik vlade spomnil na velike zasluge in dejanja generala Rudolfa Maistra, na katera smo danes vsi skupaj lahko ponosni: "Mineva 100 let od konca prve svetovne vojne. Prva svetovna vojna je globoko zarezala v narodovo tkivo in povzročila mnoge krivice in mnogo trpljenja. Vendar je konec prve svetovne vojne pomenil tudi priložnost za našega junaka, prvega slovenskega generala Rudolfa Maistra. Zbral je pogum, zbral je odločnost in odtrgal severovzhodni del Slovenije Avstriji ter ga priključil slovenskemu narodnemu ozemlju. Rudolf Maister je junak, ki ne deli. Vsi se strinjamo, da brez njegovega poguma in odločnosti ne bi imeli Štajerske in Slovenije v takem obsegu, če bi svojo državo sploh imeli. Zato je prav, da se v teh dneh, ko se spominjamo Rudolfa Maistra in ko praznujemo njegov praznik, s ponosom ozremo nazaj. Imamo tradicijo, imamo vrednote in naj nam bo Rudolf Maister zgled tudi za naprej. Pogum, odločnost, neomajnost - Sloveniji se ni bati za prihodnost."

 • Foto: Bor Slana/STA

  22.11.2018 - Vlada je danes sprejela predlog novele Zakona o izvrševanju proračunov RS za leti 2018 in 2019. Z njo med drugim zvišujemo povprečnino za občine, ki bi prihodnje leto znašala 573,5 evra, določamo pa tudi višino letnega dodatka za upokojence. Zanj bomo prihodnje leto namenili 140 milijonov evrov, izplačali pa ga bomo v petih razredih. S predlaganimi spremembami in dopolnitvami omejujemo tudi določene izdatke. V predlogu novele urejamo vsebine, ki jih moramo uveljaviti že v letošnjem letu, vplivajo pa na izvrševanje proračuna države in občinskih proračunov v letu 2019. Predlagana novela tako zvišuje povprečnino, ki bo prihodnje leto pripadla občinam.

 • Foto: Tamino Petelinšek/STA

  9. redna seja Vlade RS

  21.11.2018 - Na seji bodo člani vlade med drugim obravnavali predlog novele Zakona o reševanju in prisilnem prenehanju bank, predlog Uredbe o izvajanju mednarodnega razvojnega sodelovanja in humanitarne pomoči Republike Slovenije ter posebni vladni projekt predsedovanja Republike Slovenije Svetu Evropske unije v letu 2021 in organizacijsko strukturo njegove priprave in izvedbe.

 • Foto: Nebojša Tejić/STA

  21.11.2018 - Predsednik vlade Marjan Šarec se je danes mudil na delovnem obisku na Ministrstvu za notranje zadeve, kjer ga je s svojimi sodelavci sprejel minister Boštjan Poklukar. Premier je ob obisku poudaril pomen nacionalne varnosti in obrambno-varnostih struktur. Zagotovil je, da si bo osebno prizadeval, da bo Ministrstvo za notranje zadeve slišano in obravnavano tako, kot si zaslužijo pripadniki in pripadnice policije in vseh drugih služb.

 • Foto: Nebojša Tejić/STA

  20.11.2018 - Predsednik Vlade Republike Slovenije Marjan Šarec je danes nagovoril zbrane na odprtju 34. Slovenskega knjižnega sejma, ki je letos posvečen 100-letnici Cankarjeve smrti. Predsednik vlade je v svojem nagovoru spomnil prav na pisateljevo družbeno kritičnost. Ta družbena kritičnost je bila včasih izražena skozi knjigo, kajti drugih medijev ni bilo. »Kljub temu da so danes časi drugačni, je potrebno vztrajati, da se kultura branja ohranja, vsi skupaj pa moramo narediti več na družbeni osveščenosti,« je še dodal.

 • Foto: Bor Slana/STA

  Predsednik vlade odgovarjal na poslanska vprašanja

  19.11.2018 - Predsednik vlade Marjan Šarec je danes v Državnem zboru odgovarjal na poslanska vprašanja v zvezi z Globalnim dogovorom o migracijah, o ukrepih na področju davčnega sistema, v zvezi z odlagališčem radioaktivnih odpadkov v Krškem, v zvezi z dvigom minimalne plače ter o aktualnih ukrepih vlade.

 • Foto: Nebojša Tejić/STA

  16.11.2018 - Predsednik Vlade Republike Slovenije Marjan Šarec je danes nagovoril visoke goste, zbrane na konferenci evropskega dela Trilateralne komisije, ki ga Slovenija gosti prvič. V svojem nagovoru je izpostavil trenutno dobre ekonomske kazalnike, saj ima Slovenija med državami članicami EU eno izmed najvišjih gospodarskih rasti, v zadnjem desetletju pa beleži najnižjo stopnjo brezposelnosti.

 • Foto: Bor Slana/STA

  16.11.2018 - Predsednik Vlade Republike Slovenije Marjan Šarec je danes nagovoril zbrane na 20. Poslovni konferenci Portorož. Uvodoma je spomnil, da se je za dolgim obdobjem gospodarske krize prikazalo obdobje gospodarske rasti, kar je hitro povzročilo določene apetite. V nadaljevanju je poudaril, da imata politika in gospodarstvo včasih žal drugačen pogled na svet, zagotovo pa ni vlada tista, ki ustvarja gospodarsko rast.

 • Foto: Nebojša Tejić/STA

  16.11.2018 - Predsednik Vlade Republike Slovenije Marjan Šarec se je danes na OŠ Ledina v Ljubljani udeležil Tradicionalnega slovenskega zajtrka ob dnevu slovenske hrane. Ob obisku je dejal, da je dogodek priložnost, da se ljudi osvešča o pomenu zajtrka, saj nam v današnjem hitrem tempu zmanjkuje časa za redno prehranjevanje.

 • Foto: Nebojša Tejić/STA

  15.11.2018 - Vlada še naprej podpira Globalni dogovor o migracijah, saj meni, da je sprejem Globalnega dogovora o migracijah pozitiven za Republiko Slovenijo. Dogovor je namreč tisti okvir, ki vsebuje elemente in ukrepe, ki bodo pripomogli k odpravi vzrokov nezakonitih migracij v izvornih državah. Dogovor prav tako ureja sodelovanje med državami v okviru postopkov vračanja migrantov, ugodne posledice dogovora se bodo pokazale tudi v naslednjih letih tekom izvajanja dogovora.


Časovno obdobje

Potrdi