Napoved dogodkov

31.10.13

Minister Erjavec se bo udeležil zasedanja zunanjih ministrov Srednjeevropske pobude

Minister za zunanje zadeve Karl Erjavec se bo na povabilo ministra za zunanje zadeve Republike Madžarske Jánosa Martonyija, predsedujočega Srednjeevropski pobudi (SEP), udeležil rednega sestanka ministrov za zunanje zadeve SEP, ki bo 31.10. 2013, potekal v kraju Gödöllő, na Madžarskem. 

Na tokratnem srečanju bodo zunanji ministri razpravljali o bodoči vlogi SEP, ki naslednje leto praznuje svojo 25. obletnico delovanja. Ministri bodo obravnavali in predvidoma sprejeli Akcijski načrt SEP 2014 – 2016, ki ga bo dokončno potrdil vrh predsednikov vlad SEP konec leta. Obravnavana bo odločitev o obnovitvi ekonomske dimenzije SEP, predvidena pa je potrditev proračuna Kooperacijskega sklada za naslednje leto. Ministri bodo uskladili in sprejeli tudi skupno izjavo. 

Slovenija si bo prizadevala, da SEP usmeri svoje aktivnosti v podporo državam, ki niso članice EU, zavzela pa se bo tudi za boljšo koordinacijo aktivnosti med SEP, Regionalnim svetom za sodelovanje in Jadransko–jonsko pobudo z namenom iskanja sinergij pri aktivnostih na področju Zahodnega Balkana. 

Srednjeevropska pobuda je najstarejši in največji medvladni forum za regionalno sodelovanje v Evropi, vključuje 18 držav s površino 2,4 milijona kvadratnih kilometrov in 250 milijoni prebivalcev. Slovenija v njem sodeluje od leta 1992.