Napoved dogodkov

2.4.13

Na povabilo predsednice vlade mag. Alenke Bratušek prihaja v Republiko Slovenijo predsednik hrvaške vlade Zoran Milanović

Na povabilo predsednice vlade mag. Alenke Bratušek se bo v torek, 2. aprila 2013 zasedanja Državnega zbora RS, na katerem bodo poslanke in poslanci glasovali o ratifikaciji Pristopne pogodbe Hrvaške z EU, udeležil tudi predsednik hrvaške vlade Zoran Milanović.

 

Vlada Republike Slovenije in Vlada Republike Hrvaške sta 11. marca letos podpisali Memorandum glede problematike LB na Hrvaškem, s katerim sta dosegli soglasje, da se bo rešitev za prenesene devizne vloge Ljubljanske banke na Hrvaškem poiskala na podlagi Sporazuma o vprašanjih nasledstva (Priloga C). Sklenitev sporazuma, ki določa za obe strani sprejemljivo rešitev vprašanja, je bila podlaga za začetek ratifikacije hrvaške pristopne pogodbe v državnem zboru.

 

Slovenija pozdravlja zadnje poročilo Evropske komisije o napredku Hrvaške, ki Hrvaški odpira vrata v Evropsko unijo. Članstvo v EU ponuja nove priložnosti Hrvaški, regiji Zahodnega Balkana in celotni EU. Obisk predsednika hrvaške vlade potrjuje dobre odnose med državama, ki se bodo z vstopom Hrvaške v EU 1. julija 2013 še okrepili.