Pojasnila

28.9.12

Vlada prepolovila proračunski primanjkljaj glede na enako obdobje lani

Statistični urad RS je včeraj sporočil, da je javnofinančni primanjkljaj vseh štirih blagajn v drugem četrtletju letošnjega leta znašal 430 milijonov evrov, medtem ko je v enakem obdobju lani znašal kar 725 milijonov evrov. Podatki kažejo opazno znižanje tekočega primanjkljaja v primerjavi z enakim obdobjem leta 2011. K temu rezultatu so prispevali predvsem napori vlade, ki je z racionalizacijo državne uprave in junijsko uveljavitvijo Zakona o uravnoteženju javnih financ pomembno posegla v odhodkovno dinamiko ene od državnih blagajn. 

 

Proračunski primanjkljaj v drugi tretjini leta 2011 je znašal 536 milijonov evrov, medtem ko je letošnji več kot prepolovljen in znaša 250 mio evrov. Proračunski primanjkljaj je ugodnejši tudi v primerjavi z enakim obdobjem v letih 2009 in 2010, ko je ta znašal okrog 470 milijonov evrov.

 

Zajezitev naraščanja proračunskega primanjkljaja je bila ena od ključnih nalog Vlade RS v preteklih mesecih. V tem obdobju je vladi uspelo zajeziti naraščajoči trend proračunskega primanjkljaja, ki smo mu bili priča v zadnjih treh letih, kar je tudi predpogoj za dolgoročno konsolidacijo javnih financ.