Spletno mesto vlada.si je 1. julija 2019 postalo del Osrednjega spletnega mesta državne uprave GOV.SI.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

Skoči na vsebino »

Sporočilo za javnost

21.12.17

161. redna seja Vlade RS

Vlada je na današnji seji potrdila nadaljnje potrebne korake za implementacijo arbitražne razsodbe. Sprejela je sklep o evidentiranju državne meje, s čimer smo evidentirali državno mejo med Republiko Slovenijo in Republiko Hrvaško v evidenci državne meje. To bo podlaga za vpis in regulacijo zemljišč v katastre in zemljiško knjigo. S tem bodo tudi dejansko aktivirane določbe t.i. "arbitražnih" zakonov. Določbe se začnejo uporabljati dan po objavi v Uradnem listu. 

 

Vlada je potrdila kartografski prikaz poteka državne meje med Republiko Slovenijo in Republiko Hrvaško v skladu z razsodbo Arbitražnega sodišča. 

 

Nadalje je v zvezi z implementacijo arbitražne razsodbe vlada sprejela štiri podzakonske akte, tj. uredbe s področja ribištva

 

Vlada se je seznanila z Informacijo v zvezi z aktualnim stanjem glede priznanja Države Palestine s strani Republike Slovenije. Vlada je na današnji seji nadaljevala razpravo, ki je bila prekinjena na seji 2. julija 2015, in se seznanila z Informacijo v zvezi z aktualnim stanjem glede priznanja Države Palestine s strani Republike Slovenije. 

 

Vlada je Informacijo posredovala Državnemu zboru Republike Slovenije v nadaljnjo obravnavo in predlagala nadaljevanje postopka priznanja Države Palestine kot neodvisne in suverene države. 

 

Vlada je naložila MZZ, da v času do redne seje pristojnega Odbora za zunanjo politiko v okviru dvostranskih srečanj z zunanjimi ministri k usklajenemu delovanju povabi države članice EU, ki še niso priznale Države Palestine ter pojasni razloge in potek procesa priznanja tudi visokemu predstavniku Izraela. 

 

Vlada je naložila ostalim ministrstvom, da v okviru svojih pristojnosti proučijo in poročajo o možnih učinkih nadaljevanja postopka priznanja Države Palestine na Republiko Slovenijo. 

 

Odločitev temelji na ključnih načelih Slovenije v mednarodnih odnosih, t.j. spoštovanju mednarodnega prava in človekovih pravic. Odločitev je skladna z jasno izraženim dosedanjim stališčem Slovenije, da Palestincem, tako kot drugim narodom, priznava temeljno pravico do samoodločbe in vzpostavitve lastne države. Priznanje Palestine poudarja tudi načelno držo Republike Slovenije glede rešitve palestinskega vprašanja s pogajanji v smeri rešitve dveh držav.


Časovno obdobje

Potrdi