Spletno mesto vlada.si je 1. julija 2019 postalo del Osrednjega spletnega mesta državne uprave GOV.SI.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

Skoči na vsebino »

Sporočilo za javnost

2.2.18

166. redna seja Vlade RS

Foto: Nebojša Tejić/STA

Vlada je na današnji seji sprejela predlog Zakona o informacijski varnosti, ki sistemsko ureja področje informacijske varnosti v Sloveniji, s tem pa se hkrati v slovenski pravni red prenaša evropska Direktiva o ukrepih za visoko skupno raven varnosti omrežij in informacijskih sistemov v Uniji. Predlog zakona ureja ukrepe za doseganje visoke ravni varnosti omrežij in informacijskih sistemov v Sloveniji, ki so bistvenega pomena za nemoteno delovanje države v vseh varnostnih razmerah, zagotavljajo bistvene storitve za ohranitev ključnih družbenih in gospodarskih dejavnosti in ureja zagotavljanje kibernetske obrambe v Sloveniji.

 

Vlada je na današnji seji določila besedilo predloga Zakona glede zagotavljanja ključnih informacij o paketnih naložbenih in zavarovalnih naložbenih produktih za male vlagatelje. Namen predloga zakona je zagotavljanje ustrezne obveščenosti malih vlagateljev o lastnostih paketnih naložbenih produktih za male vlagatelje in zavarovalnih naložbenih produktih na razumljiv način, kar omogoča uvedba dokumenta s ključnimi informacijami. Vsak proizvajalec oziroma ponudnik takih naložbenih produktov bo moral pripraviti kratek in jedrnat dokument s ključnimi informacijami in ga objaviti na svoji uradni spletni strani. S tem se izboljšuje kakovost informacij, ki bodo malim vlagateljem na voljo pri primerjavi med različnimi tovrstnimi produkti. Malemu vlagatelju bo omogočeno razumeti lastnosti posameznega produkta in vsa tveganja, ki jih vključujejo.

 

Vlada je sprejela predlog Zakona o trgu finančnih instrumentov, katerega poglavitni namen je prenos direktive o trgih finančnih instrumentov (MiFID II) v slovenski pravni red. S predlogom se med drugim podrobneje urejajo pravice vlagateljev, obveznosti investicijskih podjetij in nadzornih institucij. Določajo se tudi natančna pravila in postopki v zvezi s sistemom jamstva za terjatve vlagateljev oziroma celovito poplačilo zajamčenih terjatev vlagateljev.

 

Vlada je na današnji seji nadaljevala z obravnavo tematike glede priznanja Palestine kot neodvisne in suverene države. Obravnava je bila prekinjena in se bo nadaljevala po pripravi podrobnejše analize morebitnih posledic in učinkov priznanja na eni od prihodnjih sej vlade.

 

 


Časovno obdobje

Potrdi