Skoči na vsebino »

Sporočilo za javnost

22.2.18

169. redna seja Vlade RS

Foto: Tamino Petelinšek/STA

Vlada je na današnji seji za vodjo posebne vladne pogajalske skupine za razrešitev stavkovnih zahtev namesto Borisa Koprivnikarja, ministra za javno upravo, imenovala mag. Lilijano Kozlovič, generalno sekretarko Vlade RS. 

Vlada je na današnji seji razrešila generalmajorja dr. Andreja Ostermana z dolžnosti načelnika Generalštaba Slovenske vojske in za novega načelnika GŠSV imenovala generalmajorja Alana Gederja. Razrešitev načelnika Generalštaba SV generalmajorja dr. Andreja Ostermana se je predlagala zaradi službenih potreb, ki jih v tem primeru predstavlja potreba po izboljšanju pripravljenosti Slovenske vojske. Pripravljenost Slovenske vojske je v skladu s 6. a točko 5. člena Zakona o obrambi stanje, ki odraža njeno sposobnost za izvrševanje nalog v miru in vojni. Vlada je za izboljšanje stanja v Slovenski vojski sprejela ukrepe, s katerimi je zaustavila trend padanja finančnih sredstev, namenjenih Slovenski vojski, ter zaradi izboljšanja njene pripravljenosti in izgradnje zmogljivosti za nacionalne potrebe ter potrebe zavezništva zagotovila dodatna sredstva. Ugotovitve iz ocenjevanja 72. brigade Slovenske vojske po metodi CREVAL kažejo, da se ukrepi za izboljšanje stanja pripravljenosti znotraj Slovenske vojske ne izvajajo s pričakovano dinamiko. Zato organ, ki ga vodi, ne dosega pričakovanih delovnih rezultatov, ki bi zagotavljali kakovostno in učinkovito delovanje organa v skladu z njegovim programom dela. 

Vlada je sprejela tudi predlog novele Zakona o zaščiti prič, ki bo prinesla pozitivne spremembe na področju izvajanja programa zaščite prič v Republiki Sloveniji, in sicer varnejše izvajanje zaščite ogroženih oseb v fazi izvajanja nujnih zaščitnih ukrepov, možnost zaščitene osebe, da se odloči o nadaljnji uporabi spremenjene identitete ter možnost mednarodnega sodelovanja na področju zaščite prič z mednarodnimi institucijami, ki nimajo statusa države, izvajajo pa program zaščite prič.

Vlada se je danes seznanila tudi z bistvenimi poudarki iz odgovora Evropske komisije na uradno prošnjo Slovenije za spremembo zavez glede Nove Ljubljanske banke (NLB). Strinjala se je, da je s komisijo pred uradnim odgovorom Slovenije smiselno opraviti dodatne pogovore. Njihov namen je zbližati stališča glede vsebine sprememb zavez za NLB. Ministrica za finance Mateja Vraničar Erman se bo zato 26. februarja 2018 v Bruslju sestala z evropsko komisarko za konkurenco Margrethe Vestager. Ministrstvo za finance je 26. januarja 2018 prejelo odgovor Evropske komisije na slovenski predlog za spremembo zavez glede NLB iz decembra 2017. Slovenija ima do 2. marca 2018 čas, da se uradno odzove na odgovor komisije. 


Časovno obdobje

Potrdi