Spletno mesto vlada.si je 1. julija 2019 postalo del Osrednjega spletnega mesta državne uprave GOV.SI.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

Skoči na vsebino »

Sporočilo za javnost

7.2.19

18. redna seja Vlade RS

Foto: Anže Malovrh/STA

Vlada je na današnji seji sprejela predlog zakona o ratifikaciji Protokola k Severnoatlantski pogodbi o pristopu Republike Severne Makedonije, podpisanega včeraj v Bruslju. Slovenija kot močna podpornica članstva Severne Makedonije v Natu želi biti med prvimi članicami, ki bodo potrdile ta pomembni korak. Zahodni Balkan ima strateški pomen za varnost Republike Slovenije, Nata in Evropske unije. Evroatlantska širitev na področje Zahodnega Balkana ostaja eden ključnih spodbujevalcev napredka v regiji in zagotavlja njeno stabilnost. 

 

Vlada je sprejela novelo Uredbe o namenitvi dela dohodnine za donacije, ki določa novo dinamiko izplačevanja donacij iz dohodnine. Zaradi poenostavitve postopkov in ekonomičnosti, se bodo izplačila donacij izvajala dvakrat letno, in sicer do 20. januarja in do 20. septembra.

 

Vlada je sprejela tudi Uredbo o izvajanju Uredbe EU glede neupravičenega geografskega blokiranja in drugih oblik diskriminacije na notranjem trgu, s katero odpravlja težave potrošnikov EU, ki izvirajo iz njihovega državljanstva, kraja stalnega prebivališča oz. sedeža podjetja. Cilj je zagotoviti več priložnosti za potrošnike in podjetja na notranjem trgu EU. Uredba določa obveznost, da se vse stranke EU v enakem položaju obravnavajo enako, ne glede na njihovo državljanstvo, kraj stalnega prebivališča ali sedež podjetja. 

 

Vlada je sprejela končno oceno neposredne škode zaradi posledic neurja z močnim vetrom in poplavami 29. in 30. oktobra lani, ki znaša skoraj 50 mio EUR in presega 0,3 promila načrtovanih prihodkov državnega proračuna za lani. Tako je dosežen limit za uporabo sredstev državnega proračuna za odpravo posledic neurja.


Časovno obdobje

Potrdi