Skoči na vsebino »

Sporočilo za javnost

14.5.18

25. obletnica članstva Slovenije v Svetu Evrope

Slovenija letos obeležuje 25. obletnico vstopa v Svet Evrope, najstarejšo vseevropsko mednarodno organizacijo, ki je obenem ključna organizacija na področju človekovih pravic v Evropi, saj so vse njene članice pristopile in se s tem zavezale k spoštovanju temeljnega evropskega dokumenta na področju človekovih pravic Evropske konvencije o človekovih pravicah.

Slovenija je v tem času pristopila k vsem pomembnim konvencijam Sveta Evrope in se aktivno udeleževala mednarodnih procesov, s poudarkom na spoštovanju človekovih pravic, pravic manjšin, Romov, otrok in žensk, ter uveljavljanju demokracije, načel pravne države in človekovih pravic v Jugovzhodni Evropi. Prav tako je bila Slovenija ves čas zagovornica reforme Sveta Evrope in Evropskega sodišča za človekove pravice z namenom še učinkovitejšega uresničevanja ciljev organizacije.

 

Ministrstvo za zunanje zadeve je za obeležitev te pomembne obletnice v Ljubljani in Strasbourgu organiziralo vrsto dogodkov. Med drugim je 14. maja 2018 v Strasbourgu ob 25. obletnici vstopa Slovenije, Estonije in Litve v Svet Evrope potekal skupni sprejem, katerega so se udeležili visoki predstavniki držav, generalni sekretar Sveta Evrope Jaglanda ter nekdanja generalna sekretarka Sveta Evrope Lalumière, ki je bila na tem položaju ob vstopu Slovenije v to organizacijo pred 25 leti.

 

Ob 25. obletnici članstva Slovenije v Svetu Evrope je zunanji minister Karl Erjavec zapisal, da bo Slovenija še naprej aktivno ter v celoti podpirala prizadevanja Sveta Evrope, saj je le s skupnimi napori in spoštovanjem sprejetih zavez mogoče ohraniti in okrepiti evropski prostor demokracije, človekovih pravic in vladavine prava.

Ob 25. obletnici in za aktivno vlogo v Svetu Evrope je Sloveniji čestital tudi generalni sekretar Sveta Evrope. Poudaril je, da je Slovenija mogoče majhna po velikosti, vendar je v zadnji četrtini stoletja pokazala veliko zavezanost človekovim pravicam, demokraciji in pravnemu redu.  


Časovno obdobje

Potrdi