Spletno mesto vlada.si je 1. julija 2019 postalo del Osrednjega spletnega mesta državne uprave GOV.SI.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

Skoči na vsebino »

Sporočilo za javnost

28.3.19

25. redna seja Vlade RS

Foto: Nebojša Tejić, STA

Vlada je na današnji redni seji določila besedili novel Zakona o dohodnini in Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, s katerima bo omogočila, da bo že letošnji regres do višine povprečne plače razbremenjen plačila dohodnine in prispevkov. Vlada je tako držala obljubo in že za leto 2019 sprejela prvi ukrep v okviru obljubljene davčne optimizacije, s katerim se država odpoveduje prihodkom v korist ljudi in podjetij. Vlada državnemu zboru predlaga obravnavo obeh zakonov po nujnem postopku. Temeljni razlog za predlagane spremembe je sklep Ekonomsko-socialnega sveta, ki je podprl, da se iz paketa davčne razbremenitve dohodkov iz dela izvzame razbremenitev regresa za letni dopust in se prioritetno sprejmejo takšne zakonodajne rešitve, ki bodo omogočile razbremenitev regresa za letni dopust že za leto 2019. Z razbremenitvijo dela se bo okrepila konkurenčnost poslovnega okolja, kar vpliva na vzdržno gospodarsko rast in povečanje globalne konkurenčnosti Slovenije. 

Vlada je določila besedilo Predloga resolucije o strategiji nacionalne varnosti Republike Slovenije. Resolucija o strategiji nacionalne varnosti Republike Slovenije je tretja strategija nacionalne varnosti, ki bo posredovana v obravnavo in sprejem Državnemu zboru. Od leta 2014 zaznavamo znatne spremembe in poslabšanje varnostnih razmer mednarodnega varnostnega okolja, vključno s širšim evropskim prostorom. Ambicija nove resolucije je pripraviti izhodišča za posodobitev ključnih normativnih podlag nacionalnovarnostnega sistema Republike Slovenije, da bo odporen in sposoben soočanja ter morebitnega zoperstavljanja sodobnim varnostnim grožnjam in tveganjem.

Vlada je na današnji seji imenovala več državnih sekretarjev, in sicer Marka Mavra in Aleša Prijona za državna sekretarja v Ministrstvu za okolje in prostor, Tomaža Pliberška za državnega sekretarja v Ministrstvu za zdravje ter Franca Vesela za državnega sekretarja za področje malega gospodarstva v Kabinetu predsednika vlade.


Časovno obdobje

Potrdi