Spletno mesto vlada.si je 1. julija 2019 postalo del Osrednjega spletnega mesta državne uprave GOV.SI.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

Skoči na vsebino »

Sporočilo za javnost

4.4.19

26. redna seja Vlade RS

Foto: Daniel Novakovič, STA

Seje vlade se je danes udeležil tudi direktor Sove Rajko Kozmelj, ki je članom vlade razložil situacijo širše na Balkanu, kot tudi glede prisluhov. Predsednik vlade Marjan Šarec je v izjavi po seji izpostavil, da smo lahko po eni strani zadovoljni, ker naša obveščevalna služba dobro dela, po drugi strani pa nas lahko skrbi, če je to način delovanja znotraj EU in če je to odnos med prijateljskima državama. Dejstvo je, da je arbitražni postopek zaključen, sprejem tega postopka pa je bil pogoj za vstop Hrvaške v EU. Kar smo danes izvedeli, nas ne navdaja z optimizmom, kar se tiče medsosedskih odnosov. Kljub temu se bomo še naprej trudili, da bomo delovali v evropskem duhu, je zaključil premier Šarec.

 

Vlada se je na današnji redni seji seznanila z osnutkom Nacionalnega reformnega programa 2019 - 2020. Končni dokument, ki ga bo vlada obravnavala predvidoma prihodnji teden, mora Slovenija Evropski komisiji posredovati do 15. aprila. Osnovni cilj prihodnje ekonomske politike države ostaja spodbujanje konkurenčnosti in produktivnosti gospodarstva. V ta namen je potrebno spodbujati strukturne dejavnike, ki so ključni za rast produktivnosti na kratek in dolgi rok. S predlaganimi (in ne dokončno oblikovanimi) davčnimi spremembami, ki temeljijo na prestrukturiranju davčnih bremen med dohodki iz dela in dohodki iz kapitala, se želi spodbujati večjo konkurenčnost v smislu manjše davčne obremenitve zaposlenih kar pozitivno vpliva na ustvarjanje delovnih mest. Predlogi strukturnih sprememb na trgu dela in pokojninskega sistema naslavljajo vprašanja povečanja delovne aktivnosti, demografije, vzdržnosti pokojninskega sistema in primernosti pokojnin.

 

Vlada je danes začela obravnavo predloga Zakona o postopku sodnega varstva nekdanjih imetnikov kvalificiranih obveznosti bank. Obravnavo bo nadaljevala na prihodnji seji.

 

Guverner Boštjan Vasle je danes na začetku seje članom vlade predstavil pogled Banke Slovenije na razmere v bančnem sistem. Nadzor nad slovenskim bančnim sistemom in z njim povezano zagotavljanje finančne stabilnosti sodi med ključne pristojnosti Banke Slovenije. Udeležba guvernerja je del rednega dialoga Banke Slovenije z drugimi nosilci ekonomskih politik v državi.

 

 


Časovno obdobje

Potrdi