Spletno mesto vlada.si je 1. julija 2019 postalo del Osrednjega spletnega mesta državne uprave GOV.SI.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

Skoči na vsebino »

Sporočilo za javnost

11.4.19

27. redna seja Vlade RS

Foto: Nebojša Tejić, STA

Vlada je na današnji seji sprejela predlog novele Zakona o osebnem imenu in ga pošlje v obravnavo Državnemu zboru po skrajšanem postopku. Z novelo odpravljamo pomanjkljivosti, ki so se pri izvajanju zakona pokazale v praksi, hkrati pa je besedilo tudi terminološko usklajeno z Zakonom o partnerski zvezi in Družinskim zakonikom.

 

Predlog zakona v popolnosti odpravlja trenutno omejitev osebnega imena (največ dve imeni in dva priimka), ki ga lahko posameznik izbere za pravni promet, hkrati pa dopušča možnost uporabe črke v osebnem imenu in okrajšave imena in priimka v pravnem prometu.

 

Podaljšujemo rok za spremembo priimka po razvezi ali razveljaviti zakonske ali partnerske zveze. Šestmesečni rok po pravnomočnosti sodne odločbe o razvezi ali razveljavitvi se je v praksi izkazal za prekratkega, zato ga podaljšujemo na eno leto.

 

Dopolnjenih osemnajst let ni več obvezni pogoj za vložitev prošnje za spremembo osebnega imena. V nekaterih primerih (s sklenitvijo zakonske zveze ali starševstvom na podlagi sodbe sodišča) posameznik namreč pridobi poslovno sposobnost pred polnoletnostjo, zato se v noveli pogoj za vložitev prošnje za spremembo osebnega imena veže na poslovno sposobnost posameznika.

 

Zaradi preprečevanja zlorabe osebnega imena zakona razširjamo zadržke za spremembo osebnega imena. Sprememba osebnega imena se sicer ne dovoli državljanu, ki je bil pravnomočno obsojen za kaznivo dejanje, za katero se storilec preganja po uradni dolžnosti, dokler kazen ni izvršena ali dokler trajajo pravne posledice obsodbe. 


Časovno obdobje

Potrdi