Spletno mesto vlada.si je 1. julija 2019 postalo del Osrednjega spletnega mesta državne uprave GOV.SI.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

Skoči na vsebino »

Sporočilo za javnost

19.6.17

Arbitražno sodišče bo sodbo o meji med Slovenijo in Hrvaško objavilo 29. junija

Vir: Stalno arbitražno sodišče

S Stalnega arbitražnega sodišča v Haagu so danes sporočili, da bo arbitražno sodišče sodbo o meji med Slovenijo in Hrvaško javno objavilo 29. junija. Predsednik Gilbert Guillaume bo razsodbo predstavil v Palači miru v Haagu med 14. in 16. uro, sodba pa bo objavljena tudi na spletnih straneh sodišča 

  

Arbitražno sodišče bo v skladu z arbitražnim sporazumom , ki je bil sklenjen leta 2009 v Stockholmu, določilo potek meje med državama na kopnem in morju, stik Slovenije z odprtim morjem in režim za uporabo ustreznih morskih območij. Mejo morajo določiti na podlagi "pravil in načel mednarodnega prava", pri določitvi stika in režima za uporabo morskih območij pa za "dosego poštene in pravične odločitve" lahko upoštevajo še "pravičnost in načelo dobrososedskih odnosov".

  

Razsodba arbitražnega sodišča glede meje med Slovenijo in Hrvaško je za obe državi izjemnega pomena in gre za zgodovinsko odločitev, je izpostavil predsednik vlade dr. Miro Cerar. Odločitev arbitražnega sodišča ne bo pomembna samo za bilateralne odnose med Slovenijo in Hrvaško. Postavlja tudi vzor za miroljubno in legalno reševanje sporov v regiji ter v krepitvi zavedanja o pomenu arbitražnega načina reševanja sporov na svetu nasploh. 

   

Slovenija bo odločbo spoštovala in tako ravnanje pričakuje tudi od Hrvaške, je zagotovil predsednik vlade dr. Miro Cerar.


Časovno obdobje

Potrdi