Spletno mesto vlada.si je 1. julija 2019 postalo del Osrednjega spletnega mesta državne uprave GOV.SI.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

Skoči na vsebino »

Sporočilo za javnost

7.9.17

Cerar: Slovenija bo arbitražno sodbo implementirala. To pričakuje tudi od Hrvaške.

Slovenski politični vrh je enoten, da bo Slovenija arbitražno sodbo o meji s Hrvaško implementirala v roku, to pa pričakuje tudi od Hrvaške, je včeraj po srečanju vseh najvišjih političnih predstavnikov povedal premier Miro Cerar.


Poudaril je, da je Slovenija še naprej odprta za dialog s Hrvaško in tudi zainteresirana za srečanje s hrvaškim kolegom Plenkovićem "v nekaj tednih" v Zagrebu. A na tem srečanju bo morala biti osrednja tema pogovorov implementacija arbitražne odločitve, je poudaril premier in pojasnil, da tehnične priprave na to srečanje potekajo.


Slovenska vlada pripravlja poseben interventni zakon, s katerim bo zagotovila ustrezen status in pravice vseh ljudi, ki živijo na obmejnem območju in katerih položaj bi se brez tega zakona lahko poslabšal. Vlada želi tem ljudem zagotoviti normalno življenje še naprej in ohranitev sedanjih pravic, je pojasnil Cerar. Vlada naj bi ta zakonski predlog sprejela še ta mesec in ga poslala v državni zbor.


Prav tako bo geodetska uprava septembra izrisala potek meje v ustreznem merilu. "Prav je, da se zdaj ta nova meja izriše, da bomo točno vedeli, kje zdaj meja po arbitražni odločbi poteka," je povedal Cerar.


Po njegovih besedah bo DZ moral obravnavati še vsaj osem drugih zakonov, vlada pa okoli 40 podzakonskih aktov. Nekatere akte pa bo treba spremeniti tudi na ravni občin, je še povedal Cerar. 


Časovno obdobje

Potrdi