Skoči na vsebino »

Sporočilo za javnost

29.6.18

Državni pogreb za igralko Štefko Drolc

Vlada je na današnji dopisni seji sklenila, da se za preminulo Štefanijo Ano Drolc organizira državni pogreb z vojaškimi častmi.

 

Štefka Drolc je bila ena največjih slovenskih igralk in zagotovo ena najžlahtnejših in najbolj plemenitih ter dobrosrčnih mentoric ter prijateljic številnih generacij slovenskih igralcev in drugih sodelavcev s področja gledališča, filma, televizije in radija. Njena visoka kakovost je bila povezana z globoko humanim in humanističnim odnosom do človeka in sveta v celoti. Ne le da je bila izjemna interpretka zelo številnih in zelo različnih vlog, izjemna je bila tudi po tem, da je znala v prav vsaki vlogi najti razsežnost človečnosti in njeno najglobljo duhovno in čustveno podstat ter jo tako približati slehernemu gledalcu ali poslušalcu.

 

Štefka Drolc je igralsko kariero je začela kot amaterska igralka v Mariboru, pozneje pa je delala v Drami SNG Maribor, pri Triglav filmu, v Slovenskem stalnem gledališču v Trstu ter v SNG Drami v Ljubljani. Od leta 1982 je poučevala tudi na AGRFT v Ljubljani.

 

Za svoje bogato ustvarjanje prejela številne nagrade: Prešernovo (1964), Severjevo (1977), tri Borštnikove (1980, 1982, 1997), Borštnikov prstan (1983), srebrni častni znak svobode (1996) in Prešernovo nagrado (2009). Leta 2014 je prejela tudi nagrado Bert za življenjsko delo na področju filma.

 

 


Časovno obdobje

Potrdi