Skoči na vsebino »

Sporočilo za javnost

24.10.17

Državni sekretar dr. Erik Kopač na okrogli mizi o nacionalni varnosti

Državni sekretar v kabinetu predsednika vlade, pristojen za nacionalno varnost, dr. Erik Kopač se je danes udeležil 2. dneva nacionalne varnosti. Sodeloval je na okrogli mizi, kjer je beseda tekla o vlogi Slovenije v mednarodnem okolju, o nacionalni varnosti in njenih pod-sistemih ter o trenutnem stanju ogroženosti Slovenije.

Dr. Kopač je izpostavil, da je slovenska vlada v tem mandatu v okviru nacionalne varnosti namenila še posebno pozornost kriznemu upravljanju, kibernetski varnosti ter boju proti terorizmu. Tako so bile pred kratkim sprejete spremembe Zakona o Vladi, ki natančneje določajo vlogo Sekretariata Sveta za nacionalno varnost v predkriznem obdobju ter v času kompleksne krize hkrati pa se pripravlja posodobitev Uredbe o nacionalnem kriznem upravljanju in Odloka o Svetu za nacionalno varnost. Vlada RS je v letu 2017 tudi oblikovala vladno Delovno skupino za protiterorizem, ki periodično objavlja oceno ogroženosti Republike Slovenije pred terorizmom. Trenutno pa Vlada RS pripravlja še Zakon o informacijski varnosti, ki bo urejal tudi področje varnosti informacijskih sistemov in preprečevanje oz. obrambo pred kibernetskimi napadi. 

 

Dr. Kopač je obenem pojasnil, da je v letošnji NATO vaji CMX 17 prvič aktivno sodelovala Vlada RS kot tudi Sekretariat SNAV, kar je ozaveščanje o pomenu nacionalne varnosti v primerjavi s preteklimi leti dvignilo na najvišjo odločevalsko raven. 

 

Dr. Kopač je še dodal, da je kljub temu pred Slovenijo še vedno nekaj izzivov, ki jih bomo za skupno varnost morali premagati, predvsem na področju povezovanja in izmenjave informacij vseh akterjev sistema nacionalne varnosti, a se je tudi strinjal z drugimi gosti okrogle mize, da posamezni podsistemi delujejo dobro.


Časovno obdobje

Potrdi