Skoči na vsebino »

Sporočilo za javnost

6.6.18

Kakšno Evropsko unijo si želimo državljani?

Jutri, 7. junija 2018, bo v Idriji priložnost, da povemo in slišimo, s čim smo v Evropski uniji zadovoljni, kaj bi bilo lahko bolje in kako to, s čimer nismo zadovoljni, izboljšati?

EU in njene članice so odprle razpravo in voditelji EU so se zavezali, da se bodo o predlogih državljanov pogovorili na svojem zadnjem letošnjem srečanju. Zato Vlada RS v sodelovanju z Občino Idrija organizira posvet, ki bo potekal v Veliki dvorani gradu Gewerkenegg v četrtek, 7. junija 2018, od 17. do 19. ure. Neposredni prenos posveta bo mogoče spremljati tudi na FB profilu Vlade RS .
 
Idrija je bila izbrana kot prvi kraj za posvetovanje zaradi svojega velikega pomena za evropsko kulturno dediščino, nenazadnje letos obeležujemo Evropsko leto kulturne dediščine, zaradi gospodarske uspešnosti in aktivnih državljanov.
 
Poleg občanov in občank se bodo posvetovanja udeležili idrijski župan, g. Bojan Sever, minister za kulturo, g. Anton Peršak, generalni direktor na Ministrstvu za zunanje zadeve, g. David Brozina, in vodja Predstavništva Evropske komisije, g. Zoran Stančič. Razpravo pa bo moderirala dr. Ksenija Šabec, kulturologinja in predavateljica na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani.

 

Ker je nabor potencialnih tem za posvetovanje izredno širok, smo se odločili posvetovanje v Idriji osredotočiti na vprašanja, ali in kako občutimo, da smo del Evropske unije, res delimo iste vrednote, imamo evropsko identiteto? V nadaljevanju bomo govorili o vlogi majhnih mest, kaj lahko prispevajo in kaj lahko pričakujejo od EU, saj najbolj občutijo posledice trenda staranja prebivalstva in bega mladih? In na koncu tema, ki je za Idrijo na prvem mestu, razumevanje kulture, lokalne dediščine in turizma ter njihovega potenciala za sobivanje z industrijskim izročilom in hkrati pomena za razvoj mesta, širše regije, države in Evropske unije.


Časovno obdobje

Potrdi