Spletno mesto vlada.si je 1. julija 2019 postalo del Osrednjega spletnega mesta državne uprave GOV.SI.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

Skoči na vsebino »

Sporočilo za javnost

6.2.19

Ministrski posvet: Slovenija se pripravlja na predsedovanje Svetu EU

Foto: Tamino Petelinšek/STA

Na današnjem delovnem posvetu na Brdu pri Kranju, ki ga je sklical predsednik vlade, so ministri izmenjali poglede o  prednostnih nalogah slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije v drugi polovici leta 2021. 

 

Predsedovanje Svetu EU je zahteven projekt, ki zaradi kompleksnosti vsebinskih, organizacijskih, kadrovskih, finančnih in komunikacijskih vidikov za vsako državo članico predstavlja velik izziv. Zato se slovenska vlada na to že intenzivno pripravlja, v aktivnosti so vključena vsa ministrstva in vladne službe. Novembra 2018 je bila vzpostavljena organizacijska struktura za pripravo in izvedbo predsedovanja  pod vodstvom predsednika vlade Marjana Šarca in projektnega vodje državnega sekretarja v Kabinetu predsednika vlade mag. Igorja Mallyja. 

 

Vlada bo predvidoma konec februarja potrdila projektno nalogo, ki je osnova za načrtovanje in izvedbo vseh potrebnih aktivnosti. Hkrati to predstavlja izhodišča za pogovore z evropskimi institucijami ter z Nemčijo in Portugalsko kot partnericama tria zaporednih predsedujočih EU držav. Zaveza te vlade ostaja, da predsedovanje Slovenije Svetu EU ni le projekt državnih institucij, temveč ljudi. Slovensko predsedovanje Svetu EU se mora uveljaviti kot nacionalna prioriteta, s ciljem dolgotrajnih, pozitivnih učinkov na življenje ljudi in skupnosti.


Časovno obdobje

Potrdi