Skoči na vsebino »

Sporočilo za javnost

27.7.15

Predsednik slovenske vlade v pismu hrvaškemu premierju: Izvedba arbitražnega postopka edina pot za pravično rešitev mejnega vprašanja in temelj nadaljnjih dobrih sosedskih odnosov

Predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar je glede zadnjih dogodkov, povezanih z arbitražnim postopkom med Slovenijo in Hrvaško, pisal predsedniku Vlade Republike Hrvaške Zoranu Milanoviću, saj v zadnjih dnevih žal ni bilo mogoče drugače vzpostaviti stikov med premierjema. 

  

Slovenski premier je hrvaškemu kolegu izrazil obžalovanje slovenske vlade ob zapletu, ki je nastal zaradi medijskih poročil o domnevnih pogovorih med slovenskim arbitrom in agentko. 

  

Ob tem pa je v pismu spomnil, da Arbitražni sporazum med Vlado Republike Slovenije in Vlado Republike Hrvaške vsebuje ustrezne mehanizme za rešitev nastalega položaja. Tako sta oba vpletena medtem že odstopila, Slovenija pa je že začela postopek za imenovanje novega arbitra, je sporočil slovenski premier. Hrvaškemu kolegu je prav tako izrazil pričakovanje glede tega, da bo arbitražno sodišče v polni sestavi čim prej nadaljevalo svoje delo in ga tudi končalo. 

  

Iz navedenih razlogov je slovenski premier hrvaškemu kolegu v pismu predlagal, da se v tej zadevi vodi strpna in zadržana politika tako na slovenski kot hrvaški strani, da ne bi dodatno vznemirjali javnosti v obeh državah. Pri tem je predsednik slovenske vlade hrvaškemu premierju zagotovil, da se slovenska vlada zavzema za nepristransko in neodvisno arbitražo, ki sta se ji zavezali obe državi s sprejetjem arbitražnega sporazuma. 

  

Slovenski premier je v pismu še izrazil prepričanje, da je izvedba arbitražnega postopka edina pot za pravično rešitev mejnega vprašanja, ki bo zagotovila trajno podlago tudi za nadaljnji razvoj dobrih sosedskih odnosov med našima državama in narodoma.


Časovno obdobje

Potrdi