Skoči na vsebino »

Sporočilo za javnost

2.3.16

Šefic: Avstrija zavrne le malo migrantov iz Slovenije

»Razmere v Sloveniji so normalne, stabilne in brez izrazitih posebnosti, « je na današnji novinarski konferenci dejal državni sekretar Boštjan Šefic, ki v Sloveniji vodi koordinacijo begunske problematike.  Od sredine februarja je prihajalo do 800 migrantov dnevno, občasno pa tudi ni bilo nobenega. Slovenija še naprej dosledno izvaja schengenski nadzor. Šefic ob tem poudarja, da se Slovenija zaveda, da je prihodov iz Turčije v Grčijo še vedno veliko, med 2500 – 3000 migrantov dnevno, zaradi česar je Grčija precej obremenjena, na grško-makedonski meji pa situacija zaradi velikega števila čakajočih migrantov izjemno občutljiva. Zato si Slovenija še vedno prizadeva, da bi našli skupno evropsko rešitev.

 

Tako so se včeraj ponovno sestali direktorji policij držav ob balkanski migrantski poti, ki ni prinesel novih dogovorov, bili so le potrjeni dogovori s sestanka v Zagrebu. Žal se je sestanka – kljub vabilom s strani organizatorja - dodatno udeležil samo predstavnik Evropske komisije, medtem ko predstavnikov Nemčije in Grčije, Albanije in Bolgarije na srečanju ni bilo. V zvezi z zadnjim sestankom in objavljenim številom 580 migrantov, ki se pojavlja v medijih, je državni sekretar Šefic pojasnil, da omenjena številka ne pomeni dnevne kvote, ampak le skupno dogovorjeno število oseb, ki so lahko na enem vlaku s Hrvaške in jih slovenska policija lahko dnevno pregleda v skladu s schengenskimi pravili.

 

Občasno se zgodi, da Avstrija zavrne nekatere migrante, ki jih Slovenija spusti naprej. Število zavrnjenih ni veliko, večinoma pa je razlog v tem, da posamezniki avstrijskim oblastem navedejo drugačne podatke, kot so jih slovenskim. Se pa poskušamo z Avstrijo sproti dogovarjati, kako ravnati, da bi bilo teh vračanj čim manj, je dejal državni sekretar.

 

Danes (2. marec 2016) je v Sloveniji 231 migrantov, ki jih je zavrnila Avstrija in 326 prosilcev za azil. Med njimi je tudi 32 mladoletnikov brez spremstva.  Vsi, ki so zavrnjeni ali v Slovenijo vstopijo ilegalno, so nastanjeni v Centru za tujce in tam čakajo do konca postopka. Zaradi strožjih pravil, ki veljajo za bivanje v Centru za tujce, poskuša policija pripadnikom ranljivih skupin (družine, ženske, mladoletni) to čakanje olajšati tako, da jih nastani v nastanitvenih centrih.

 

Tudi na t. i. zeleni meji, ki jo pod policijskimi usmeritvami varuje tudi Slovenska vojska, ni nobenih posebnosti. Zaenkrat pripadniki SV skupaj s policisti patruljirajo na meji, trenutno je dnevno angažiranih na teh nalogah do 200 pripadnikov SV. Pooblastil, ki jih je SV dobila na podlagi 37a. člena zakona, v praksi še ni bilo treba uporabiti, je še poudaril Šefic.


Časovno obdobje

Potrdi