Skoči na vsebino »

Sporočilo za javnost

16.5.14

Slovenija bo zaradi obsežnih poplav priskočila na pomoč Srbiji ter Bosni in Hercegovini

Vlada Republike Slovenije je danes, 16. maja, na dopisni seji odločila, da bomo Republiki Srbiji na podlagi prošnje za pomoč ob poplavah poslali dve muljni črpalki ter 19 pripadnikov Civilne zaščite, Bosni in Hercegovini pa dve enoti s čolni za reševanje iz vode skupaj z 12 pripadniki Civilne zaščite, helikopter Slovenske vojske s posadko in helikopter Policije z dvema posadkama. Za koordinacijo nudenja pomoči prizadetima državama, vključno z morebitno napotitvijo dodatnih razpoložljivih sil in sredstev, je vlada pooblastila Ministrstvo za obrambo.


Republiko Srbijo so znova prizadele obsežne poplave. Na celotnem območju Republike Srbije so razglašene izredne razmere. Po informacijah srbske Civilne zaščite so do zdaj življenje izgubili trije ljudje, najmanj 600 pa so jih morali preseliti na varnejša območja. Padavine, ki trajajo že od 12. maja, bodo predvidoma ponehale šele v noči na soboto. S posledicami naraslih vod se soočajo vse razpoložljive pristojne reševalne službe. Zaradi obsežnih poplav in prizadetega velikega števila prebivalstva je Republika Srbija 15. maja letos zaprosila za pomoč v obliki materialnih sredstev in reševalnih enot. Zato je Ministrstvo za obrambo Vladi Republike Slovenije predlagalo, da Republiki Srbiji na pomoč pošljemo dve veliki muljni vodni črpalki ter 19 pripadnikov Civilne zaščite in Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje.


Zaradi obsežnih padavin na celotnem področju Bosne in Hercegovine, ki trajajo od 13. maja, in posledično izrednega dviga ravni rek, so državo prizadele poplave. Najbolj so prizadeta področja na porečju reke Bosne, kjer so morali iz domov izseliti večje število ljudi. S posledicami naraslih vod se soočajo vse razpoložljive pristojne reševalne službe. Bosna in Hercegovina je 15. maja prek zveze Nato in Mehanizma Civilne zaščite EU zaprosila za pomoč v obliki materialnih sredstev in reševalnih enot. Zato je Ministrstvo za obrambo v sodelovanju z Ministrstvom za notranje zadeve vladi predlagalo, da Bosni in Hercegovini kot pomoč pošljemo dve enoti s čolni za reševanje iz vode  skupaj  z 12 pripadniki Civilne zaščite, helikopter Slovenske vojske s posadko ter helikopter Policije z dvema posadkama.


Reševalne enote z opremo tako v Srbijo kot v Bosno in Hercegovino odhajajo danes, 16. maja.

 

 

Vir: MO

 

 


Časovno obdobje

Potrdi