Spletno mesto vlada.si je 1. julija 2019 postalo del Osrednjega spletnega mesta državne uprave GOV.SI.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

Skoči na vsebino »

Sporočilo za javnost

29.4.19

Slovenija doma v Evropi in 15 let članica Evropske unije

Pred petnajstimi leti, 1. maja 2004, smo postali polnopravni člani Evropske unije. Ob 60-odstotni udeležbi je 23. marca 2003 za vstop v EU glasovalo skoraj 90 odstotkov volivcev in tudi danes smo Slovenci močni zagovorniki Evropske unije in njenih vrednot.

Fotoarhiv: Uroš Hočevar

 

Evropska unija zelo pozitivno vpliva na razvoj Slovenije, na naša življenja. Študentske izmenjave mladim omogočajo spoznavanje drugih evropskih držav, širijo paleto njihovih znanj in izkušenj ter na ta način omogočajo lažje vključevanje na trg dela. Notranji trg nudi številne prednosti tako podjetnikom kot ostalim državljanom. Danes tako v krajšem delovnem času zaslužimo za kilogram kruha ali kino vstopnico, na trgovinskih policah pa imamo bistveno pestrejšo izbiro. 

 

V primerjavi z ostalimi članicami EU smo na veliko področjih nadpovprečni ali med vodilnimi. Med vsemi državami EU ima Slovenija na primer največji delež diplomantk na področju naravoslovja, tehnologije, inženirstva in matematike, in sicer 20,5 na 1000 oseb v starosti od 20 do 29 let. Povprečje v EU znaša 13,1. Slovenski študentje so v povprečju eno leto mlajši in se večinoma odločajo za študij neposredno po končani srednji šoli. To ni značilnost ostalih evropskih držav, kar je pokazala mednarodna raziskava Evroštudent.

 

V Sloveniji zato po petnajstih letih še naprej zagovarjamo močno, v prihodnost usmerjeno in razvojno naravnano Evropsko unijo. Enako kot 9. maja 1950 se moramo namreč tudi danes osredotočati na razvijanje sodelovanja in skupno prihodnost v varni, stabilni in uspešni Evropski uniji, ki deluje v prid državljank in državljanov.

 

Po petnajstih letih članstva bomo že tretjič imeli priložnost, da sodelujemo na evropskih volitvah. Od nas evropskih državljanov bo odvisno, kdo bo v prihodnje odločal o naši prihodnosti. Kljub porastu evroskepticizma in nacionalizmov, ki smo jim priča po Evropi in še posebej ob tokratnih volitvah v Evropski parlament, ostaja dejstvo, da lahko evropske države samo združene dosežemo več in boljše odgovore na globalne izzive sodobnega sveta. Brexit in gospodarska kriza sta v preteklosti okrepila razpravo in razmišljanja o prihodnosti EU. Enotno mnenje je, da se EU mora spremeniti in razvijati. Katero pot izbrati za poglobitev povezav ter krepitev evropske identitete je še neodgovorjeno vprašanje.

 

Do danes so politični voditelji oblikovali nekaj predlogov za prihodnji razvoj, kot npr. Belo knjigo o prihodnosti Evrope in Rimsko izjavo voditeljev 27 držav članic in institucij EU iz marca 2017. Ampak Evropska unija smo vsi njeni državljani. EU in slovenska vlada sta zato razpravo o spremembah in prihodnosti Evropske unije lansko leto odprli za prav vse državljane . S predlogi in mnenji državljanov se bodo voditelji EU seznanili prav na Dan Evrope, 9. maja 2019, v romunskem mestu Sibiu.


Časovno obdobje

Potrdi