Skoči na vsebino »

Sporočilo za javnost

2.12.17

Slovenija naredila velik korak k enakopravnosti možnosti invalidov

Razvoj in tehnologija današnji moderni družbi ponujata toliko možnosti, da nikakor ne smemo dopustiti, da bi zunaj nje ostale osebe s posebnimi potrebami in danostmi. »Vlada Republike Slovenije si vsak dan prizadeva, da bi osebe s posebnimi potrebami vključevali in sprejemali v družbo ter stremeli k enakopravnosti, ne enakosti vseh nas«, je ob mednarodnem dnevu invalidov povedal predsednik vlade dr. Miro Cerar.

Foto: Anže Malovrh/STA

Tema letošnjega mednarodnega dneva je preoblikovanje v smeri trajnostne in prožne družbe za vse. Slovenija je na področju izenačevanja možnosti invalidov v zadnjih treh letih vlade dr. Mira Cerarja naredila kar nekaj pomembnih korakov. 

 

Prvič doslej so tehnični pripomočki, ki so zelo pomembni za vsakdanje življenje invalidov, sofinancirani s strani države. Gre za pripomočke, kot so npr. elektronska varuška, svetlobni hišni zvonec z alarmom, videofon, indukcijska zanka, vibracijska ali govoreča zapestna ura, telefonski aparat z ojačevalnikom, govoreči kalkulator, govoreči diktafon, govoreča osebna tehtnica, različni programski vmesniki za računalnike, tablični in prenosni računalniki.

 

Gibalno ovirani invalidi lahko uveljavljajo sofinanciranje 42-ih različnih prilagoditev vozila. Do uveljavitve pravilnika so si invalidi morali te pripomočke, če so jih želeli imeti, plačati sami.

 

Slovenija je letos uvedla tudi Evropsko kartico ugodnosti za invalide, ki invalidom omogoča enotnejšo obravnavo pri uveljavljanju ugodnosti na področju prometa, turizma, kulture, športa in prostega časa  v Sloveniji in tudi v drugih državah članicah EU. 

 

Skupaj s partnerji v okviru projekta ZMOREMO je Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti izdalo Vodnik po pravicah invalidov v tiskani obliki, lahko berljivi obliki, zvočni tehniki in znakovnem jeziku. Uporabnikom je dosegljiva tudi mobilna aplikacija ZMOREMO, ki je namenjena večji seznanitvi različnih uporabnikov s podpornim okoljem za zaposlovanje invalidov ter tako pomagati pri zaposlovanju invalidov v običajnem delovnem okolju. 

 

V Sloveniji je bilo konec leta 2016 med vsemi delovno aktivnimi osebami 32.205 invalidov, kar je 4,4 % več kot v preteklem letu. Invalidska podjetja so zaposlovala 17,8 % vseh invalidov oz. 5.728. Moških invalidov, zaposlenih v invalidskih podjetjih, je bilo med vsemi delovno aktivnimi v invalidskih podjetjih konec leta 2016 52,7 %, žensk pa 48 %. 

 

Generalna skupščina Združenih narodov je 3. december z resolucijo oktobra 1992 razglasila za mednarodni dan invalidov z namenom, da bi v najširši družbi spodbudila vedno boljše razumevanje problematike, povezane z invalidnostjo, s temeljnimi pravicami invalidov in z vključevanjem invalidov v življenje.


Časovno obdobje

Potrdi