Spletno mesto vlada.si je 1. julija 2019 postalo del Osrednjega spletnega mesta državne uprave GOV.SI.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

Skoči na vsebino »

Sporočilo za javnost

8.1.19

Slovenija prejela odziv Hrvaške na tožbo pred Sodiščem EU glede arbitražne razsodbe


Sodišče Evropske unije v Luksemburgu je 4.1.2019 po uradnem elektronskem sistemu Republiki Sloveniji posredovalo odziv Republike Hrvaške na tožbo, ki jo je Slovenija v skladu z 259. členom Pogodbe o delovanju EU vložila 13.7.2018. Slovenija je odziv tudi prevzela.

Hrvaška v ugovoru, kot je že decembra 2018 sporočilo hrvaško Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve, zavrača pristojnost Sodišča EU v tej zadevi. Iz hrvaškega odziva predvsem izhaja, da Hrvaška zavrača veljavnost arbitražne razsodbe in dejstvo, da je bila z njo določena meja med Slovenijo in Hrvaško ter da zaradi hrvaškega nespoštovanja arbitražne razsodbe prihaja do kršitve prava EU.    

Slovenija spoštuje arbitražno razsodbo in jo tudi v praksi izvaja. Razsodba arbitražnega sodišča je mednarodno pravno zavezujoča za obe državi in pomeni dokončno rešitev mejnega spora. Hrvaška teza, da mejno vprašanje ni rešeno, zanemarja temeljna načela mednarodnega prava.

Slovenska stran bo ugovor Hrvaške o nepristojnosti Sodišča EU preučila in v roku (sredina februarja) pisno predstavila svoja stališča. 


Časovno obdobje

Potrdi