Skoči na vsebino »

Sporočilo za javnost

10.4.18

Slovenija, zelena referenčna država v digitalni Evropi

Digitalno je naša prihodnost in prihajajoče dni lahko označimo za digitalni teden. Danes se vladna delegacija, ki jo vodi minister za javno upravo Boris Koprivnikar, udeležuje Digitalnega dneva v Bruslju. Jutri bo na Brdu pri Kranju potekal prvi Evropski vrh tehnologije veriženja blokov, kjer bo udeležence nagovoril predsednik vlade, dr. Miro Cerar, in v petek, 13. aprila poteka na Bledu še Evropska akcija za pametne vasi.

Foto: Tinkara Zupan/STA

Pred nekaj leti si je Slovenija zastavila ambiciozni cilj, da pospeši svoje digitalno preoblikovanje in izboljša mednarodno konkurenčnost, cilj da postane zelena referenčna država v digitalni Evropi. V relativno kratkem času smo dosegli številne uspehe, ki dokazujejo, da je Slovenija lahko primer dobre prakse v svetovnem merilu, kako se družba hitro in hkrati premišljeno prilagaja na digitalno prihodnost.

 

Na Digitalnem dnevu danes v Bruslju bo tako minister za javno upravo Boris Koprivnikar sodeloval na panelu o umetni inteligenci, kjer bo predstavil dosežke in vsebinske poudarke uspešne iniciative Slovenija, zelena referenčna država v digitalni Evropi. V Sloveniji smo izjemno uspešni na področju umetne inteligence in masovnih podatkov v javnem sektorju, saj ima naša država največ raziskovalcev na področju umetne inteligence in robotike na prebivalca na svetu (približno 1 raziskovalec na 7000 prebivalcev), ob tem pa je inštitut Jožef Stefan ena vodilnih institucij na svetu na področju umetne inteligence odprtih virov izobraževanja.

 

Tadej Slapnik, državni sekretar v Kabinetu predsednika vlade, bo nastopil v panelu o tehnologiji veriženja podatkovnih blokov in predstavil aktivnosti Slovenije na tem področju. Slovenska podjetja na področju uporabe tehnologije veriženja blokov se že uvrščajo med vodilne razvijalce digitalnih investicijskih platform na svetu, vlada pa vzpostavlja vso potrebno infrastrukturo za njeno uvajanje in razvoj. V okviru Slovenske digitalne koalicije deluje »Blockchain Think Tank«, ki danes združuje že prek 500 deležnikov iz Slovenije. Slovenija kot celota se torej postavlja kot Blockchain prijazna destinacija. Prav tako se aktivno vključujemo v aktivnosti na evropski ravni in bomo sopodpisniki evropske deklaracije o tehnologiji veriženja podatkovnih blokov, s katero se države podpisnice zavezujemo, da bomo aktivne pri podpiranju pobud na področju tehnologij veriženja podatkovnih blokov, izkoristile številne možnosti, ki jih ponuja tehnologije veriženja podatkovnih blokov ter se izognile razdrobljenemu pristopu za digitalno preoblikovanje Evrope, ter iskale rešitve, ki bodo temeljile na tehnologiji veriženja podatkovnih blokov, v korist državljanov, družbe in gospodarstva.

 

Že jutri bo na Brdu pri Kranju potekal prvi Evropski vrh tehnologij veriženja blokov, ki ga organizirajo Blockchain Alliance Europe, Vlada Republike Slovenije in ConsenSys. Cilj mednarodne konference na Brdu je okrepiti povezavo in sodelovanje med vplivnimi blockchain podjetji in vladnimi predstavniki, da skupaj oblikujejo jasne in ustrezne zakonodajne podlage. Na dogodku pa bodo predstavljene tudi izkušnje in dobre prakse glede priložnosti za pridobitev financiranja blockchain industrij, tudi iz EU skladov.

 

Digitalni teden bomo v petek, 13. aprila zaključili še z mednarodno konferenco Evropska akcija za pametne vasi, ki bo na Bledu. Živimo v času izjemnih priložnosti in korenitih sprememb v našem poslovnem in zasebnem okolju tako v urbanih središčih kot na podeželju. V naslednjih desetletjih bomo podeželje ohranili in razvili prav s pomočjo novih tehnologij in konceptov. To je cilj evropske iniciative, ki ji je Evropski parlament že odobril prva sredstva za pilotne projekte in pripravljalne ukrepe. Slovenija je po pobudah in dobrih praksah med vodilnimi v evropski iniciativi. Zato je Slovenija gostiteljica konference, na kateri bodo svoje poglede na pametne vasi predstavili visoki predstavniki EU in najvišji predstavniki države, ki bodo podpisali tudi Blejsko deklaracijo o pametnih vaseh.

 

Več o dogodkih:

-       Digital Day 2018 

-       European BlockChain Summit 2018 

-       Evropska akcija za pametne vasi 


Časovno obdobje

Potrdi