Spletno mesto vlada.si je 1. julija 2019 postalo del Osrednjega spletnega mesta državne uprave GOV.SI.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

Skoči na vsebino »

Sporočilo za javnost

22.2.16

Slovenska pobuda za zaustavitev neregularnih migracij se že uresničuje

»Slovenija je bila ves čas od začetka migracijske krize aktivna in ta aktivnost je dala rezultat – naša pobuda  za zaustavitev neregularnih migracij je bila slišana, sprejeta in podprta z veliko večino voditeljev evropskih držav. In je edina pobuda za reševanje migracijske krize, ki se je začela tudi uresničevati«, je na današnji novinarski konferenci po zasedanju Evropskega sveta izpostavil predsednik vlade Miro Cerar. 

 

Njegova pobuda temelji na tem, da se na grško-makedonski meji sprejme dodatna, druga linija mejnega nadzora za omejitev neregularnega toka migracij kot koristen in dopolnilen ukrep vsem ostalim.  S tem bi preprečili napetosti na mejah držav Zahodnega Balkana, dokler sporazum s Turčijo ne bo dovolj učinkovit ter dokler Grčija ne bo sprejela vseh potrebnih ukrepov za zajezitev migrantskega toka. 

Obenem slovenska pobuda ne zaustavlja toka migrantov pred vrati Evrope. Meje se tako ne zapirajo, saj bi zaprtje lahko vodilo v gospodarsko škodo, razkroj schengenskega območja ter posledično tudi v razkroj EU ter konflikte na balkanskem območju.

 

Premier Cerar je ob tem poudaril, da pri soočanju z migracijsko krizo ne smemo pozabiti na sočutje, solidarnost in skrb za sočloveka. V migrantskem valu so ljudje, ki jim moramo pomagati, še posebej ranljivim skupinam. Premier Cerar razume strah ljudi, a poudarja, da za to ni razloga. Slovenijo je sicer v zadnjih mesecih prešlo okrog pol milijona ljudi, a brez motenj za naše državljane, brez varnostnih incidentov. Zagotovil je, da bo naredil vse, da bodo državljanke in državljani ter njihovo imetje še naprej varni.

 

Predsednik vlade je obsodil tiste, ki v času, ko bi morali biti najbolj enotni, spodbujajo k netoleranci in ksenofobiji. Po njegovem to počnejo iz razlogov, ki ne koristijo niti Sloveniji niti njenim državljanom. Slovenke in Slovence je pozval k mirnosti, strpnosti, solidarnosti in pomoči. 

 

V luči iskanja dodatnih kapacitet za namestitev migrantov je povedal, da je naša država že do sedaj imela zmogljivosti, da je ustrezno poskrbela za migrante. Pri iskanju novih lokacij za namestitev se je zavzel za pogovore z lokalnimi skupnostmi ter da se do teh vprašanj opredeljujemo strpno. »Ljudem je treba pomagati«, je izpostavil in še poudaril, da migranti ne bodo ogrožali varnosti slovenskih državljanov.

 

Premier Cerar se je ob tem ponovno zahvalil policistom, vojakom, predstavnikom Civilne zaščite, nevladnim in dobrodelnim organizacijam ter prostovoljcem za nadvse požrtvovalno delo pri soočanju z migracijsko krizo.


Časovno obdobje

Potrdi