Skoči na vsebino »

Sporočilo za javnost

10.6.13

Slovenska vojska končuje sodelovanje v pomorski operaciji Evropske unije EU NAVFOR Atalanta

Vlada Republike Slovenije je na današnji dopisni seji sklenila, da Slovenska vojska preneha s sodelovanjem v pomorski operaciji Evropske unije EU NAVFOR Atalanta s koncem rotacije SVNKON 7 v juniju 2013.


S sklepom je Vlada Republike Slovenije pooblastila Ministrstvo za obrambo, da v sodelovanju z Ministrstvom za zunanje zadeve izvede vse potrebne postopke za realizacijo tega sklepa. Vlada Republike Slovenije bo s sklepom seznanila Odbor za obrambo in Odbor za zunanjo politiko Državnega zbora.


Sklep o napotitvi do treh pripadnikov Slovenske vojske na pomorsko vojaško operacijo EU NAVFOR Somalija (operacija Atalanta) z možnostjo rotacij je Vlada Republike Slovenije sprejela 9. julija 2009. S tem se je Republika Slovenija kot pomorska država pridružila prizadevanjem EU za zaščito pomorskih poti in plovil ter prispeva k reševanju razmer ob somalijski obali. Prvi pripadnik Slovenske vojske se je operacije udeležil konec septembra 2009, deloval je v Džibutiju.


Po opravljeni analizi štiriletnega sodelovanja Slovenske vojske v operaciji EU NAVFOR Atalanta je glede na prioritete sodelovanja Republike Slovenije v mednarodnih operacijah in misijah ter izboljšanje varnostnih razmer na omenjenem območju, tudi zaradi uspeha operacije EU NAVFOR Atalanta in odločitve o sodelovanju Slovenske vojske v novi misiji EU v Maliju ter glede na omejena finančna sredstva, Vlada Republike Slovenije s sklepom 16. maja 2013 sprejela Namero o prenehanju sodelovanja Republike Slovenije v operaciji EU NAVFOR Atalanta s koncem rotacije SVNKON 7 junija 2013. Z namero sta se skladno s Strategijo sodelovanja Republike Slovenije v mednarodnih operacijah in misijah 6. junija 2013 seznanila Odbor za zunanjo politiko in Odbor za obrambo Državnega zbora.

 

 

vir: MO


Časovno obdobje

Potrdi