Skoči na vsebino »

Sporočilo za javnost

15.11.17

Strpnost se začne pri vsakem posamezniku

Strpnost se vedno začne v okolju, v katerem živimo. Ni nekaj neotipljivega, oddaljenega tisoče kilometrov. Ni popustljivost ali prijaznost, temveč aktiven odnos. Izkazujemo jo za domačimi štirimi stenami, v šolah, na avtobusih, v trgovini, v odnosu do domačih, sodelavcev, do drugačnih ….

UNESCO jo je v Deklaraciji o načelih strpnosti opredelil kot spoštovanje, sprejemanje in priznavanje bogate raznolikosti naših svetovnih kultur, naših oblik izražanja in načinov biti človek. Toleranco, spoštovanje in dostojanstvo po svetu promovira tudi kampanja Združenih narodov TOGETHER, katere cilj je zmanjšati negativne percepcije in odnose do beguncev in migrantov ter okrepiti družbene stike med državami gostiteljicami in skupnostmi ter begunci in migranti. 

 

Tudi v Sloveniji smo se pri vključevanju priseljencev v novo okolje srečali tako z oblikami strpnosti kot nestrpnosti. Zadnje na žalost nikoli ne bomo povsem izkoreninili, je pa pomembno, da se neprestano trudimo priznati univerzalne človekove pravice in temeljne svoboščine prav vsem ljudem. Velikokrat smo soočeni s strahovi in predsodki, te pa je moč premagati tudi z dobrim informiranjem in spoznavanjem tematike iz prve roke. Ne smemo dopustiti, da bi bila strpnost samo prazna floskula. Vedno se mora izkazovati z aktivnim odnosom. S takim, ko nekaj tudi naredimo za drugega. Ne gre samo za to, da denimo priseljene ljudi sprejemamo, z njimi pa ne želimo imeti ničesar. Oziroma se branimo, da bi ti postali aktivni člani naše družbe. 

 

Urad Vlade RS za komuniciranje v letu 2017 sofinancira 11 projektov, ki so namenjeni mladim in bodo prispevali k ustvarjanju in širjenju ozračja strpnosti ter k spoštovanju in sprejemanju različnih etničnih skupin, beguncev in migrantov. V slovenskih srednjih šolah trenutno potekajo tudi projekcije kratkega igranega filma Strah, ki je prepoznan kot učinkovito preventivo orodje za ozaveščanje proti rasizmu, fašizmu in ksenofobiji ter preprečevanje radikalizacije mladostnikov. Če bomo znali ustvariti odprt prostor za dialog in za vključevanje ter povezati vse akterje, bomo odkrili tudi, da nas drugačnost bogati. Ne pustimo, da nestrpnost postane del našega vsakdana. Strpnost je vedno posledica odločitve.


Časovno obdobje

Potrdi