Skoči na vsebino »

Sporočilo za javnost

4.3.14

Vlada imenovala novo državno sekretarko na Uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu ter sprejela mnenje o Zahtevi za oceno ustavnosti tretjega odstavka 4. člena v povezavi s 5. členom Zakona o evidenci volilne pravice

Razrešitev dosedanjega državnega sekretarja in imenovanje nove državne sekretarke v Uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu

 
Vlada Republike Slovenije je na današnji dopisni seji, na predlog ministra brez resorja za področje odnosov Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu, razrešila  s funkcije državnega sekretarja v Uradu Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Borisa Jesiha in za novo državno sekretarko v Uradu imenovala gospo Brigito Čokl.

 

Brigita Čokl, univ. dipl. ekon., je opravljala vodstvena dela na področju financ in računovodstva od leta 1978 naprej, najprej dvanajst let v EMO Celje in kasneje, od leta 1991 do 2012, v ETOLu iz Celja. V času svojega dela si je pridobila znanja in delovne izkušnje s področij financ in upravljanja. Odlikuje se kot dobra menedžerka in vodja, ki svoje delo zna prilagoditi zastavljenim ciljem in dani situaciji. Pred imenovanjem za državno sekretarko na Uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu je opravljala funkcijo državne sekretarke na Ministrstvu za zdravje.

 
Vir: USZS
 
 

Vlada RS o mnenju o Zahtevi za oceno ustavnosti tretjega odstavka 4. člena v povezavi s 5. členom Zakona o evidenci volilne pravice

 

Vlada RS je sprejela mnenje o Zahtevi za oceno ustavnosti tretjega odstavka 4. člena v povezavi s 5. členom Zakona o evidenci volilne pravice (ZEVP-2), ki jo je vložila skupina poslank in poslancev Državnega zbora RS, s prvopodpisanim Jožetom Tankom, z dne 13.2.2014, in ga posreduje Državnemu zboru RS in Ustavnemu sodišču RS.

 

Skupina poslank in poslancev Državnega zbora RS (prvopodpisani Jože Tanko) je dne 13.2.2014 na Ustavno sodišče RS vložila Zahtevo za oceno ustavnosti četrtega (oziroma  tretjega) odstavka 4. člena v povezavi s 5. členom Zakona o evidenci volilne pravice (ZEVP-2).

 

V zahtevi se predlaga razveljavitev določbe četrtega (oziroma tretjega) odstavka 4. člena v povezavi s 5. členom zakona, z obrazložitvijo, da bo dvakratna zaporedna neuspešna vročitev volilnega gradiva v tujino imela za posledico onemogočanje nadaljnjega pošiljanja volilnih gradiv, kar je v neskladju z Ustavo RS. Hkrati se predlaga Ustavnemu sodišču, da se zahteva obravnava absolutno prednostno, do končne odločitve Ustavnega sodišča pa se zadrži izvrševanje izpodbijane določbe. 

 

Vlada RS meni, da ureditev, kot jo določa ZEVP-2, ni v nasprotju z Ustavo Republike Slovenije, zato ni utemeljenega razloga za začasno zadržanje izpodbijane določbe.
 

Vir: MNZ


Časovno obdobje

Potrdi