Skoči na vsebino »

Sporočilo za javnost

24.11.17

Z oranžno proti nasilju nad ženskami

Foto: Neja Horvat

25. november, mednarodni dan za odpravo nasilja nad ženskami, je znova priložnost, da opozorimo, na nesprejemljivost psihičnega, fizičnega ali kakršnegakoli drugega nasilja. Z letošnjo svetovno kampanjo 'Ne pustimo nikogar za seboj'  poskušajo Združeni narodi v 16 dneh akcij proti nasilju nad ženskami še posebej opozoriti na pripadnice manjšin oz. tiste ženske, ki iz različnih razlogov (najpogostejši razlog pa je revščina) živijo na obrobju družbe. Ravno te deklice in ženske so še posebej izpostavljene vsakovrstnim zlorabam in nasilju v domačem in širšem okolju.

Slovenija, ki v različnih mednarodnih forumih zagovarja ničelno  toleranco do vseh oblik nasilja, si na sistemski ravni aktivno prizadeva za preprečevanje nasilja nad ženskami , ki je seveda neločljivo povezano tudi z nasiljem v družini. Pred leti sprejet zakon o preprečevanju nasilja v družini jasno opredeljuje različne oblike nasilja, kakšne so naloge in načini sodelovanja pristojnih državnih organov in nevladnih organizacij pri obravnavanju nasilja, določa pa tudi ukrepe za varstvo žrtve nasilja v družini. Dobro je vedeti, da ima npr. vsaka žrtev, ki nasilje prijavi, pravico do spremljevalca, ki ji nudi duševno oporo, in pravico do brezplačne pravne pomoči. 

Na področju ozaveščanja žrtev in družbe nasploh so izjemnega pomena nevladne organizacije. V Sloveniji sta na tem področju najaktivnejši nevladni organizaciji Društvo SOS telefon  ter Društvo za nenasilno komunikacijo , ki letos ob 25. novembru posebno pozornost namenjata spolnemu nasilju in nadlegovanju žensk in deklic. Kot so zapisali v izjavi za javnost , položaj žensk, žrtev spolnega nadlegovanja in nasilja ostaja zaskrbljujoče slab, po ocenah nekaterih nevladnih organizacij pa se celo slabša.

Zato se zavijmo v oranžno, barvo kampanje OZN, in vsem žrtvam kakršne koli oblike nasilja,  povejmo, da niso prezrte. 


Časovno obdobje

Potrdi