Skoči na vsebino »

Sporočilo za javnost

14.12.17

Zasedanje Skupnega odbora za delitev diplomatskih in konzularnih predstavništev nekdanje SFRJ

Na 19. zasedanju Skupnega odbora za delitev diplomatskih in konzularnih predstavništev nekdanje SFRJ, po Prilogi B Sporazuma o vprašanjih nasledstva, so bili sprejeti konkretni dogovori, ki bodo pospešili nadaljevanje procesa skupnih prodaj nepremičnin nekdanje SFRJ v New Yorku, Bonnu, Bernu in Tokiu. Zasedanja v Beogradu se je udeležil pooblaščeni predstavnik Republike Slovenije za ta vprašanja, veleposlanik Damjan Bergant, generalni sekretar na Ministrstvu za zunanje zadeve, skupaj z delegacijo. Skupni odbor držav naslednic se je nazadnje sestal oktobra lani na Brdu pri Kranju.

  

Slovenija ocenjuje, da je bilo zasedanje uspešno, države so namreč sprejele nekatere konkretne, operativne dogovore, ki bodo omogočili in pospešili nadaljevanje procesa skupnih prodaj petih nepremičnin nekdanje SFRJ v New Yorku (2 nepremičnini), Bonnu, Bernu in Tokiu.

   

Države so imele glede nekaterih vprašanj tudi različna stališča (npr. revizija seznama diplomatskega premoženja, sukcesija velikih diplomatskih kompleksov v New Delhiju, Moskvi in Brasilii, nadaljnja delitev preostalih nepremičnin), zato so se dogovorile, da bodo do pridobitve dodatnih informacij zasedanje prekinile in ga nadaljevale marca prihodnje leto v Beogradu.

   


Časovno obdobje

Potrdi