Arhiv glavnih novic

 • Srečanje premiera Cerarja s papežem Frančiškom v Vatikanu. Foto: STA

  29.05.2015Predsednik vlade Miro Cerar se je v Vatikanu srečal s papežem Frančiškom. Govorila sta o odnosih med Republiko Slovenijo in Svetim sedežem, največji del pogovorov pa sta namenila izmenjavi stališč do perečih razmer v svetu s poudarkom na kriznih žariščih na Bližnjem vzhodu in v Severni Afriki, ki odpirajo predvsem številna težka humanitarna vprašanja, vključno z migracijami. Premier Cerar se je sestal tudi z vatikanskim državnim tajnikom Pietrom Parolinom, s katerim sta izmenjala podrobnejša stališča do razmer in možnosti delovanja na Zahodnem Balkanu in v Ukrajini, posvetila pa sta se tudi nekaterim bilateralnim temam.

 • Državna sekretarka v Ministrstvu za finance Irena Sodin. Foto: STA

  28.05.2015Vlada je na današnji seji sprejela predlog zakona o načinu izvršitve sodbe Evropskega sodišča za človekove pravice v zadevi Ališić in drugi zoper države naslednice SFRJ. Potrdila je Program spodbujanja internacionalizacije podjetij 2015-2020 ter se seznanila z dokumentom Mednarodni izzivi 2015-2016. Vlada je sprejela še predlog zakona o agrarnih skupnostih in spremembe zakona o vodah.  

 • Premier Cerar na odprtju razstave. Foto: STA

  25.05.2015Predsednik vlade Miro Cerar je v Cankarjevem domu v Ljubljani odprl razstavo Čar lesa 2015, ki jo organizirata Svet za les in Oddelek za lesarstvo Biotehniške fakultete. Kot je v svojem nagovoru poudaril premier, predstavljajo prostrani gozdovi, ki pokrivajo več kot 60 odstotkov ozemlja naše države, enormni potencial države za usmeritev v energetsko varčno in okolju prijazno lesno industrijo. »Ljudje moramo ponovno spoznati in se zavedati vseh prednosti rabe lesa. Eden od namenov razstave Čar lesa je prav osveščanje potrošnikov, da bi se bolj množično odločali za lesno gradnjo in izdelke iz lesa,« je dejal premier.

 • Premier Miro Cerar in latvijski predsednik Andris Bērziņš. Foto: EU2015.LV

  22.05.2015Predsednik vlade Miro Cerar se je udeležil Vrha Vzhodnega partnerstva v Rigi, kjer so se voditelji EU v formatu Evropskega sveta sestali s predstavniki šestih držav Vzhodnega partnerstva, to so Armenija, Azerbajdžan, Belorusija, Gruzija, Moldavija in Ukrajina. Na Vrhu so govorili o nadaljnjem sodelovanju med EU in državami Vzhodnega partnerstva. EU z današnjim Vrhom izkazuje nadaljnjo zavezanost podpori partnerskim državam pri njihovem izvajanju reform, je ocenil premier Cerar, ki se je ob robu srečanja ločeno sestal tudi s predsednikom Ukrajine ter predsednikom vlade Gruzije.

 • Ministrica Kopač Mrak in minister Klemenčič na novinarski konferenci. Foto: STA

  21.05.2015Vlada je danes sprejela več pomembnih zakonskih predlogov: predlog novele Zakona o izvršbi in zavarovanju, predlog Zakona o sistemskih preiskavah projektov državnega pomena, predlog novele Kazenskega zakonika ter predlog novele Zakona o izvrševanju kazenskih sankcij. Sprejetih je bilo tudi več programov odprave posledic poplav v lanski jeseni ter poročilo o izvajanju akcijskega načrta za izvajanje interventnih aktivnosti zaradi poplav za mesec april. Ministrica za zdravje pa je seznanila vlado, da je zaradi primera Radan pozvala vodstvi UKC Ljubljana in Nevrološke klinike k odstopu.

 • Srečanje premiera Cerarja in ministra Gašperšiča s predstavniki obalnih občin. Foto: STA

  20.05.2015Predsednik vlade Miro Cerar se je danes v Piranu skupaj z ministrom za infrastrukturo Petrom Gašperšičem sestal s predstavniki občin Koper, Piran in Izola, kjer je prisluhnil njihovim predlogom za prometno ureditev na obalni cesti po odprtju predora Markovec. Sogovorniki so se strinjali, da so opravili konstruktiven pogovor ter da si bodo prizadevali za rešitev, ki bo v korist vseh.

 • Predsednik vlade Miro Cerar v državnem zboru. Foto: STA

  Premier Cerar v DZ odgovarjal na poslanska vprašanja

  18.05.2015Premier Miro Cerar in ministri so danes v državnem zboru odgovarjali na poslanska vprašanja. Premier Cerar je odgovarjal na vprašanja poslank in poslancev o dostojnem pokopu žrtev revolucije med in po 2. svetovni vojni, o novi evropski migracijski strategiji, ter reševanju krize z begunci, ki umirajo v Sredozemlju, o dosedanjih reformah vlade ter o tem, kako na ekonomski položaj države vpliva delovanje sedanje vlade.

 • Novinarska konferenca po seji vlade. Foto: STA

  14.05.2015Vlada je sprejela predlog Odloka o strategiji upravljanja kapitalskih naložb države, seznanila se je s Celovitim načrtom projektov na davčnem področju ter sprejela sklep o ustanovitvi Usmerjevalnega odbora za spremljanje in usmerjanje izvajanja celovitega načrta. Vlada je potrdila predlog sprememb Zakona o splošnem upravnem postopku in sprejela predlog Resolucije o Nacionalnem programu o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje 2015-2025. Za državnega sekretarja v Ministrstvu za obrambo je bil imenovan Miloš Bizjak, za državno sekretarko v Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport pa Andreja Barle Lakota.

 • Parlament je potrdil novi ministrici, Majo Makovec Brenčič in Andrejo Katič. Foto: STA

  Novi ministrici v vladi Mira Cerarja

  13.05.2015Državni zbor je potrdil novi ministrici za izobraževanje, znanost in šport ter za obrambo, Majo Makovec Brenčič in Andrejo Katič. Ministrici sta se v nagovorih zahvalili za podporo; Brenčičeva je izrazila upanje, da bomo našli pravo mesto znanju, še posebej za mlade, in da bomo lahko gradili skupno družbo rasti in razvoja. Katičeva pa je izpostavila, da so na področju obrambe potrebne spremembe zakonodaje in priprava strateških dokumentov, zato se bo zavzela, da zanje dobi čim širšo politično in družbeno podporo.

 • Predsednik Turkmenistana in premier Cerar. Foto: STA

  13.05.2015Predsednik vlade Miro Cerar je danes sprejel predsednika Turkmenistana Gurbangulyja Berdimuhamedova, ki se v Sloveniji mudi na dvodnevnem uradnem obisku. Pri tem sta sogovornika potrdila zelo dober politični dialog med državama, v pogovorih pa sta se osredotočila na možnosti krepitve gospodarskega sodelovanja med državama, zlasti na področju izgradnje infrastrukture, energije ter kmetijstva.