Arhiv glavnih novic

 • Minister Židan, podpredsednik vlade Kitajske Wang Yang in premier Cerar. Foto: STA

  21.11.2014

  Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejan Židan se je ob današnjem dnevu slovenske hrane udeležil tradicionalnega slovenskega zajtrka na Osnovni šoli Trnovo. Današnji dogodek z otroki je bil še posebej slovesen, saj sta se ga udeležila podpredsednik Vlade Ljudske Republike Kitajske Wang Yang z delegacijo in predsednik Vlade RS dr. Mir Cerar.

  več

 • Guverner BS Boštjan Jazbec, premier Miro Cerar in minister za finance Dušan Mramor. Foto: STA

  PV Cerar z guvernerjem Banke Slovenije o prestrukturiranju podjetij, novi bančni zakonodaji in novem evropskem sistemu nadzora bank

  21.11.2014

  Predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar se je sestal z guvernerjem Banke Slovenije dr. Boštjanom Jazbecem. Pogovor je potekal na temo ustvarjanja pogojev gospodarske rasti, prestrukturiranja in razdolževanja gospodarstva, novi bančni zakonodaji in novem evropskem mehanizmu nadzora bank. Na pogovorih je bil prisoten tudi minister za finance dr. Dušan Mramor.

 • Minister Dejan Židan in podpredsednik Vlade LR Kitajske Wang Yang

  20.11.2014

  Podpredsednik Vlade RS in minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejan Židan je dopoldne v Vili Podrožnik sprejel podpredsednika Vlade Ljudske republike Kitajske Wang Yanga z delegacijo. Na dvostranskem srečanju med Slovenijo in Kitajsko so izpostavili dobre odnose med državama ter se dogovorili za krepitev nadaljnjega sodelovanja. Podpredsednika vlade LR Kitajske so danes sprejeli tudi predsednik Državnega zbora RS Milan Brglez, predsednik republike Borut Pahor in predsednik Vlade RS dr. Miro Cerar.

  več

 • Seja vlade. Foto: arhiv STA

  20.11.2014

  Vlada je na današnji seji obravnavala informacijo o dosedanjem poteku pogajanj s sindikati javnega sektorja, sprejla je predlog novele Zakona o davku na finančne storitve, predlog novele Zakona o davku od prometa zavarovalnih poslov in predlog novele Zakona o davčnem postopku. Ustanovila in imenovala je tudi medresorsko delovno skupino za oblikovanje predloga vzpostavitve zakonodajne podlage, opredelitev ciljev, namena in načina izvedbe preiskave ter izredne revizije pripravljalnih in izvedbenih postopkov projekta izgradnje bloka 6 Termoelektrarne Šoštanj.

  več

 • PV Miro Cerar v Državnem zboru

  Državni zbor sprejel rebalans proračuna

  19.11.2014

  Državni zbor je sprejel rebalans letošnjega državnega proračuna. Z njim se zagotavlja dodaten denar za izdatke, ki so bili ocenjeni prenizko, primanjkljaj pa povečuje na 1,2 milijarde evrov. Premier Miro Cerar in finančni minister Dušan Mramor sta ob predstavitvi rebalansa izpostavila odločenost vlade, da se javnofinančni primanjkljaj že prihodnje leto zniža na 2,8 odstotka BDP, do leta 2017 pa povsem odpravi, vsi ukrepi pa bodo šli v smeri spodbujanja gospodarske rasti.

 • Nova ministrica Alenka Smerkolj. Foto: STA

  Državni zbor potrdil Alenko Smerkolj za ministrico

  19.11.2014

  Državni zbor je danes s 53 glasovi za in 19 proti potrdil Alenko Smerkolj za ministrico za razvoj, strateške projekte in kohezijo. Smerkoljeva je po imenovanju izrazila prepričanje, da je Slovenija z jasnimi cilji, jasnimi pravili in močnimi mrežami lahko uspešna v današnjih razmerah in da bomo v Sloveniji uspeli zasnovati razvojno strategijo in najti rešitve, ki bodo državo popeljale k uravnoteženemu in trajnostnemu razvoju.

 • PV Miro Cerar odgovarja na poslanska vprašanja. Foto: STA

  PV Miro Cerar je odgovarjal na poslanska vprašanja

  17.11.2014

  Premier je pojasnil, da bo postopek prodaje NKBM bo predvidoma zaključen do konca leta, medtem ko mora pri NLB država zmanjšati državno lastništvo do konca leta 2017. Rezultate nedavnih stresnih testov je označil za zaskrbljujoče in napovedal premišljene ukrepe. Napovedal je tudi, da bo vlada v prihodnjih mesecih bdela nad izvajanjem najnujnejših protipoplavnih ukrepov, med najnujnejšimi ukrepi, ki ne zahtevajo večjih finančnih vložkov, pa izpostavil čiščenje strug, gradnjo manjših nasipov in preusmeritev vodotokov, kjer je to mogoče.

 • Premier Cerar in ministri na predstavitvi projekta Tradicionalni slovenski zajtrk. Foto: STA

  14.11.2014

  Predsednik vlade Miro Cerar je letos prevzel pokroviteljstvo nad projektom Tradicionalni slovenski zajtrk, ki bo potekal na dan slovenske hrane, 21. novembra. Premier je na novinarski konferenci ob predstavitvi projekta poudaril pomen kakovostne hrane iz lokalne bližine in zdravo prehranjevanje, sicer pa so aktivnosti s svojih področij predstavili še ministri za kmetijstvo, zdravje in izobraževanje ter predstavniki Čebelarske zveze Slovenije, Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij ter Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije.

  več

 • Državna sekretarka Alenka Smerkolj na novinarski konferenci po seji vlade. Foto: STA

  13.11.2014

  Vlada je na današnji seji med drugim sprejela Operativni program za izvajanje evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020 ter se seznanila s Poročilom o črpanju sredstev evropske kohezijske politike 2007-2013. Enoten Operativni program za izvajanje evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020 je izvedbeni dokument, ki bo podlaga za črpanje 3,2 milijarde evrov razpoložljivih sredstev iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, Evropskega socialnega sklada in Kohezijskega sklada v obdobju 2014-2020.

  več

 • Srečanje Cerar-Juncker. Foto: STA

  Premier Cerar se je sestal s predsednikom Evropske komisije Junckerjem

  11.11.2014

  Premier Miro Cerar se je v Bruslju sešel s predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem. V pogovoru o načrtovanem 300-milijardnem naložbenem projektu je izpostavil nekaj konkretnih projektov, ki jih želi vključiti Slovenija, zlasti ukrepe za protipoplavno zaščito in posodobitev železniškega križa, med drugim gradnjo drugega tira.