Arhiv glavnih novic

 • Predsednik vlade Miro Cerar. Foto: STA

  31.07.2015Premier Miro Cerar je danes prejel pismo predsednika hrvaške vlade Zorana Milanovića, v katerem ga je hrvaški premier obvestil o najnovejših dejanjih hrvaške vlade in sabora v zvezi z Arbitražnim sporazumom. Slovenski premier je nato v svojem pismu hrvaškemu kolegu, sporočil, da so ta hrvaška dejanja »obžalovanja vredna, saj so v nasprotju z Arbitražnim sporazumom in zanje ni nikakršne mednarodnopravne podlage.« Ob tem je poudaril, da »slovenska vlada v celoti zavrača argumente, s katerimi Hrvaška utemeljuje ta dejanja. Arbitražni sporazum je in ostaja edina veljavna pravna podlaga za reševanje vprašanja meje med državama.«

 • Seja vlade. Foto: STA

  30.07.2015Vlada je na današnji seji sprejela razrez proračunskih odhodkov za pripravo predlogov državnih proračunov za leti 2016 in 2017. Zastavljene ciljne vrednosti odhodkov in deficita proračuna, določene 19. 6. 2015, znašajo: za leto 2016 znaša zgornja meja odhodkov 9.271,6 mio EUR, proračunski primanjkljaj po denarnem toku ne sme presegati 1,95 % BDP; za leto 2017 znaša zgornja meja odhodkov 9.114,9 mio EUR, proračunski primanjkljaj po denarnem toku ne sme presegati 1,82 % BDP.

 • Predsednik vlade Miro Cerar. Foto: STA

  Premier Cerar ponovil pričakovanje o nadaljevanju arbitražnega postopka

  29.07.2015Predsednik vlade Miro Cerar glede arbitražnega postopka ponavlja stališče, da lahko Arbitražno sodišče nemoteno deluje naprej, po tem ko je Slovenija v skladu s predvidenimi postopki in pozivom sodišča imenovala novega arbitra in tako odpravila vse ovire za nadaljevanje arbitraže. Ob tem je slovenski premier prepričan, da bo Arbitražno sodišče v skladu z Arbitražnim sporazumom še naprej delovalo neodvisno in nepristransko ter bo sprejelo tudi dokončno odločitev. Premier Cerar tako kot doslej od politike v Sloveniji in na Hrvaškem tudi v prihodnje pričakuje strpnost ter zadržanost, da ne bi vznemirjali javnosti v obeh državah.

 • Izjava premiera Cerarja po seji vlade. Foto: STA

  Vlada imenovala Ronnyja Abrahama za novega slovenskega arbitra

  28.07.2015Vlada je na današnji seji za novega slovenskega arbitra imenovala Ronnyja Abrahama, predsednika meddržavnega sodišča v Haagu. Kot je po seji vlade poudaril predsednik vlade Miro Cerar, je slovenska vlada s tem izpolnila svojo zavezo in odstranila vse ovire, tako da lahko arbitražno sodišče deluje nemoteno naprej. Premier Cerar je izrazil tudi pričakovanje, da bo sodišče še naprej delovalo neodvisno in nepristransko, da bo opravilo svojo nalogo ter sprejelo dokončno odločitev.

 • Srečanje slovenskega in ruskega predsednika vlade. Foto: STA

  27.07.2015Po udeležbi na včerajšnji spominski slovesnosti ob Ruski kapelici na Vršiču, ki je imela sporočilo miru, se je danes v Ljubljani nadaljeval obisk ruske delegacije z delovnim srečanjem predsednika vlade Ruske federacije Dmitrija Medvedjeva in gostitelja obiska predsednika vlade Republike Slovenije Mira Cerarja. Predsednika vlad Slovenije in Rusije sta potrdila zelo dobre in prijateljske odnose med državama ter pogovore namenila predlogom krepitve gospodarskega sodelovanja. Izmenjala sta tudi stališča do najbolj aktualnih mednarodnih dogodkov v naši soseščini kot po svetu.

 • Predsednika vlad Rusije in Slovenije, D. Medvedjev in M. Cerar. Foto: STA

  26.07.2015Na dvodnevnem delovnem obisku v Sloveniji se mudi ruski predsednik vlade Dmitrij Medvedjev, ki se je danes tudi kot eden izmed treh govorcev udeležil slovesnosti pri Ruski kapelici in se srečal s častnim pokroviteljem prireditve, predsednikom vlade Mirom Cerarjem. Prireditev se tokrat navezuje na obeleževanje stoletnice prve svetovne vojne, govorci, med njimi tudi premier Cerar, pa so izpostavili pomen Ruske kapelice kot simbola miru.

 • Izjava premiera Cerarja o imenovanju novega arbitra. Foto: UKOM

  Slovenija bo v 15 dneh predlagala člana arbitražnega sodišča

  24.07.2015Predsednik vlade Miro Cerar je po današnjem sestanku s predstavniki parlamentarnih strank o imenovanju novega arbitra na arbitražnem sodišču, ki odloča o meji s Hrvaško, dejal, da so soglasno sklenili, da bo Slovenija v roku 15 dni predlagala novega člana arbitražnega sodišča. Vlada bo pripravila predlog postopka imenovanja in ga poslala v odbor DZ za zunanjo politiko.

 • Minister Koprivnikar na novinarski konferenci po seji vlade. Foto: UKOM

  23.07.2015Vlada je na današnji seji sprejela predlog Zakona o javnem naročanju in predlog novele Zakona o ukrepih RS za krepitev stabilnosti bank. Vlada se je seznanila s Poročilom o izvedenih aktivnostih za pomoč socialno najšibkejšim državljanom RS in z Analizo opravljanja pripravništva v Sloveniji ter sprejela Akcijski načrt v zvezi z organizacijo in izvedbo opravljanja pripravništev. Vlada se je seznanila z odgovorom na interpelacijo o delu in odgovornosti, ki je bila vložena zoper notranjo ministrico Györkös Žnidar, in podprla odgovor ministrice.

 • Ministrica Kopač Mrak in premier Cerar ob slovesnem podpisu sporazuma. Foto: STA

  20.07.2015Predsednik vlade Miro Cerar in ministrica za delo, družino, socialne zadeve  in enake možnosti Anja Kopač Mrak sta danes v ljubljanskih Križankah z več kot 50 predstavniki občin, javnih podjetij, bank, zavarovalnic in humanitarnih organizacij slovesno podpisala sporazum o sodelovanju pri pomoči najšibkejšim oz. pismo o nameri za pomoč prisilno izseljenim družinam. Premier je projekt ocenil kot zgleden primer sodelovanja države in širše družbe, četudi gre za manjši korak, ki pa skupaj z drugimi prispeva k ustvarjanju pogojev za dostojno življenje vsakega posameznika.   Sporočilo za javnost MDDSZ 

 • Minister Počivalšek na novinarski konferenci po seji vlade. Foto: UKOM

  16.07.2015Vlada je začela razpravo o razrezu proračunskih izdatkov za pripravo predlogov državnih proračunov za leti 2016 in 2017 in se seznanila z Informacijo o spremembi povprečnine za financiranje zakonskih nalog občin in načinu zagotavljanja sredstev za plačilo finančne izravnave iz državnega proračuna. Kmetijskemu ministrstvu je vlada naložila, da vztraja pri zaščiti vina teran, brez kakršnekoli izjeme glede uporabe zaščitenega imena za druge pridelovalce vina. Za v. d. direktorico STO pa je imenovala Majo Pak.