Arhiv glavnih novic

 • Predsednik vlade Miro Cerar v DZ. Foto: STA

  Premier Cerar odgovarjal na poslanska vprašanja

  02.03.2015Predsednik vlade Miro Cerar je v državnem zboru odgovarjal na poslanska vprašanja, in sicer o ukrepih in projektih za nadaljnje gospodarsko okrevanje Slovenije, o izgradnji drugega tira ter privatizaciji Luke Koper in Slovenskih železnic, o integriteti javnih funkcionarjev in o preprečitvi političnega kadrovanja v Slovenskem državnem holdingu.

 • Predsednik vlade Miro Cerar na novinarski konferenci po seji vlade. Foto: STA

  26.02.2015Predsednik vlade Miro Cerar je na novinarski konferenci po današnji seji vlade povedal, da je vlada od guvernerja BS prejela odgovore na nadaljnja vprašanja v zvezi z dokapitalizacijo bank ter guvernerjeva zagotovila, da so bili izvedeni postopki zakoniti in ustrezni. Na podlagi vseh znanih dejstev, dostopnih informacij in pojasnil, je vlada danes ocenila, da ni razlogov, da ne bi še naprej zaupala v Banko Slovenije. Vlada je sprejela tudi predlog zakona o investicijskih skladih in družbah za upravljanje ter izdala Uredbo o določitvi indeksov vrednosti nepremičnin na dan 31. 3. 2014.

 • Predsednik vlade Miro Cerar predstavil predlog rebalansa letošnjega proračuna. Foto: STA

  DZ sprejel rebalans letošnjega državnega proračuna

  20.02.2015DZ je z glasovi vseh treh koalicijskih partneric sprejel rebalans letošnjega državnega proračuna. Kot sta ob včerajšnji predstavitvi dejala predsednik vlade Miro Cerar in finančni minister Dušan Mramor, vlada z rebalansom sledi dvema ključnima ciljema, in sicer spodbujanju gospodarske rasti ter povečevanju zaposlenosti. Tako je rebalans izrazito investicijsko usmerjen, saj se sredstva za investicije v povprečju povečujejo za 30 odstotkov, kar naj bi ugodno vplivalo na gospodarsko rast.

 • Srbski in slovenski premier, Aleksandar Vučić in Miro Cerar. Foto STA

  20.02.2015Na povabilo predsednika vlade Mira Cerarja je na uradni obisk v Slovenijo prispel predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić s številčno delegacijo ministrov. Premiera Slovenije in Srbije sta v pogovorih potrdila odlične odnose med državama na vseh področjih, ki se ves čas krepijo. Ob tem je premier Cerar zagotovil nadaljnjo odločno podporo slovenske vlade Srbiji na njeni poti v EU. Obenem je na Brdu pri Kranju potekalo skupno zasedanje vlad Republike Slovenije in Republike Srbije, kjer so ministri in ministrice potrdili pripravljenost za nadaljnjo nadgradnjo bilateralnih odnosov na vseh področjih in zadevah skupnega interesa, kar so potrdili tudi v skupni izjavi.

 • Minister Gašperšič na novinarski konferenci po seji vlade. Foto: STA

  18.02.2015Guverner Banke Slovenije je vlado na današnji seji izčrpno seznanil s postopki in izvajanjem sanacije bank in odgovoril na številna vprašanja. Vlada se je med drugim seznanila tudi s prijavo na razpis CEF in možnostmi financiranja izgradnje 2. tira železniške povezave Divača-Koper, z oceno neposredne škode na stvareh zaradi posledic poplav novembra lani ter s Poročilom Ministrstva za okolje in prostor o izvajanju akcijskega načrta za izvajanje interventnih aktivnosti zaradi poplav za mesec januar 2015. Vlada je za državnega sekretarja v Ministrstvu za delo imenovala Petra Pogačarja.

 • Evropski voditelji na neformalnem zasedanju Evropskega sveta. Foto: STA

  12.02.2015Evropski voditelji so na februarskem neformalnem Evropskem svetu, ki se ga je v četrtek v Bruslju udeležil tudi slovenski premier Miro Cerar, preučili razmere na kriznem žarišču v Ukrajini, del zasedanja pa so namenili reševanju grške dolžniške politike. Srečanje je bilo posvečeno tudi protiterorističnim ukrepom. Evropski voditelji so s previdnim optimizmom pozdravili mirovni dogovor iz Minska, v primeru Grčije pa je prišlo do premika.

 • Današnjo sejo vlade je vodil podpredsednik vlade Boris Koprivnikar. Foto: arhiv STA

  12.02.2015Ministrstvo za finance je na današnji seji Vladi RS poročalo o postopkih pri sanaciji bančnega sistema. Postopke in razloge za posamezne odločitve pri ukrepih za sanacijo bančnega sistema bo na eni od prihodnjih sej vlade predstavil tudi guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec. Vlada je med drugim sprejela še predlog novele Zakona o motornih vozilih ter več uredb.

 • Premier Cerar z luksemburškim kolegom Bettelom. Vir: KPV

  11.02.2015Predsednik vlade Miro Cerar se je danes v Luksemburgu na delovnem obisku sestal z luksemburškim premierjem Xavierjem Bettelom. Slovenski in luksemburški premier sta se glede dvostranskih odnosov strinjala z oceno, da obstaja še nekaj možnosti za izboljšanje gospodarskega sodelovanja. Obenem sta se seznanila tudi z ukrepi obeh držav za strukturne reforme, izboljšanje gospodarske rasti in zmanjšanje brezposelnosti. Pred vrhom evropskih voditeljev sta govorila tudi o vrsti perečih temah EU.

 • Foto: Daniel Novakovič/STA

  07.02.2015Na predvečer slovenskega kulturnega praznika je v Cankarjevem domu v Ljubljani pod naslovom "Sipanje svetlobe" potekala osrednja slovesnost. Prešernovi nagradi za življenjsko delo sta dobila pionir slovenskega stripa Miki Muster in pesnik Andrej Brvar. Nagrade Prešernovega sklada pa so prejeli prevajalec Marjan Strojan, skladatelj in saksofonist Jure Pukl, skladatelj Vito Žuraj, akademski slikar Marko Jakše, plesalca Rosana Hribar in Gregor Luštek ter gledališka in filmska igralka Pia Zemljič.

 • Podpis socialnega sporazuma 2015-2016. Foto: STA

  Socialni partnerji podpisali socialni sporazum 2015-2016

  05.02.2015Socialni partnerji so pod vodstvom ministrice Anje Kopač Mrak podpisali socialni sporazum za obdobje 2015 - 2016. Ministrica Kopač Mrak se je zahvalila predsedniku vlade Miru Cerarju za zaupanje, socialnim partnerjem pa za strpen dialog ter veliko mero odgovornosti in skrbi za našo skupno prihodnost. S sporazumom so se delodajalci, sindikati in vlada zavezali, da bodo storili vse za boljše življenje naših državljanov in državljank, njihovo socialno in ekonomsko varnost.