Arhiv glavnih novic

 • Predsednik vlade Miro Cerar in finančni minister Dušan Mramor v DZ. Foto: STA

  Premier Cerar in minister Mramor predstavila predlog proračunov 2016 in 2017

  02.10.2015Premier Miro Cerar in finančni minister Dušan Mramor sta poslancem predstavila predlog proračuna za prihodnji dve leti, s katerim je vlada ob nadaljnjem spodbujanju gospodarske rasti odločena korenito zmanjšati primanjkljaj, nato pa ga v nekaj letih postopno odpraviti. Premier in finančni minister sta ob tem poudarila, da kljub trenutnim ugodnim gospodarskim gibanjem še ni dovolj denarja za sprostitev vseh varčevalnih ukrepov, se pa bodo med drugim izredno uskladile pokojnine ter odpravile omejitve na področju socialnega varstva in družinskih prejemkov.

 • Srečanje predsednika vlade Mira Cerarja z generalnim sekretarjem OZN Ban Ki Moonom. Vir: KPV

  02.10.2015Predsednik vlade Miro Cerar se je včeraj ob robu obiska v New Yorku sestal z generalnim sekretarjem Organizacije združenih narodov Ban Ki Moonom. Obravnavala sta predvsem vprašanja, povezana z Zahodnim Balkanom v luči begunske in migrantske krize. Generalni sekretar OZN je predsednika vlade seznanil tudi s svojim pogledom na reševanje krize v Siriji.

 • Nagovor premiera Mira Cerarja na Generelni skupščini OZN. Vir: KPV

  01.10.2015Premier Miro Cerar je v svojem govoru na 70. zasedanju Generalne skupščine OZN izpostavil ključne pereče teme današnje globalne skupnosti. Poudaril je pomen spoštovanja človekovih pravic, prav tako pa pozval tudi stalne članice Varnostnega sveta OZN k sodelovanju pri ohranjanju mednarodnega miru in varnosti v skladu z njihovim mandatom.

 • Predsednik GS OZN Mogens Lykketoft in predsednik vlade Miro Cerar. Vir: KPV

  30.09.2015Predsednik vlade Miro Cerar se je ob robu zasedanja 70. zasedanja Generalne skupščine OZN sestal s predsednikom Generalne skupščine OZN Mogensom Lykketoftom. V središču pogovora so bile prioritete 70. zasedanja Generalne skupščine OZN, pri čemer je predsednik GS OZN Lykketoft poudaril, da bodo v okviru Generalne skupščine večino pozornosti namenili implementaciji pravkar sprejetih novih globalnih ciljev v okviru Agende za trajnostni razvoj 2030.

 • Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc. Foto: STA

  29.09.2015Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je na današnji novinarski konferenci predstavila dosežke ministrstva ob prvem letu dela vlade ter prioritete za prihodnje obdobje. Delo ministrstva v preteklem letu je ocenila kot zelo dobro. Med največje dosežke je uvrstila okrepitev proračuna ministrstva, prirpavo Resolucije o nacionalnem planu zdravstvenega varstva 2015 in analize zdravstva, na podlagi katerih se bo celovito urejal zdravstveni sistem.

 • Foto: STA

  28.09.2015»Z madžarsko stranjo je bil danes sklenjen dogovor o krepitvi sodelovanja in skupni odločitvi, da ne bo več prihajalo do enostranskih ukrepov«, je danes po srečanju z madžarskim notranjim ministrom Sandorjem Pinterjem povedala slovenska notranja ministrica Vesna G. Žnidar.

 • Predsednik vlade Miro Cerar. Fotoarhiv UKOM

  27.09.2015Predsednik vlade Miro Cerar je ob robu Vrha za razvojno agendo sodeloval na globalnem srečanju voditeljev držav o enakosti med spoloma in opolnomočenju žensk, ki sta ga pripravila organizacija UN Women in Kitajska. Slovenija je zavezana cilju, kot ga predvideva Pekinška deklaracija in Izhodišča za ukrepanje, ter ostaja pozorna na njegovo uresničevanje in v Agendi za trajnostni razvoj 2030 znova potrjuje, da implementacija vsakega od ciljev za trajnostni razvoj mora vključevati enake možnosti, dostop in uživanje pravic žensk in deklic, je v svojem nastopu izpostavil premier.

 • Govor premiera Cerarja v splošni razpravi na Vrhu o trajnostnem razvoju. Vir: KPV

  26.09.2015Predsednik vlade Miro Cerar je v splošni razpravi na Vrhu OZN o trajnostnem razvoju, kjer so voditelji v petek sprejeli Agendo 2030 za trajnostni razvoj, poudaril, da velja pravkar sprejeta agenda za najbolj obsežen razvojni načrt doslej, ki je globalen in univerzalen, vizionarski in konkreten hkrati, je ocenil premier. Gre za razvojni načrt, ki z osredotočenostjo na človeka in planet omogoča dostojanstveno življenje vsakega posameznika. Premier je izpostavil, da agenda odgovarja tudi na druge izzive, kakršne so npr. migracije, ki zahtevajo nujno ukrepanje, ter podnebne spremembe. Poudaril je postopno povečanje uradne mednarodne razvojne pomoči Slovenije.

 • Predsednik vlade Miro Cerar vodi interaktivni dialog. Foto: UN Photo

  25.09.2015Predsednik vlade Miro Cerar je v okviru Vrha OZN o trajnostnem razvoju, ki poteka med 25. in 27. septembrom pred splošno razpravo 70. zasedanja Generalne skupščine OZN v New Yorku, vodil interaktivni dialog o končanju revščine in lakote, ki sta prisotni v vseh državah po svetu, je izpostavil premier, ki je interaktivni dialog vodil skupaj s predsednikom vlade Svetega Vincenta in Grenadinov Ralphom Gonsalvesom. Cilji končanja revščine in lakote so dosegljivi, vendar le s trdno zavezo za njihovo uresničitev vseh, saj jih lahko dosežemo le skupaj, je poudaril premier, ki bo še nocoj nastopil z govorom na plenarnem delu Vrha o trajnostnem razvoju.

 • Novinarska konferenca o aktualnem dogajanju v zvezi z begunci. Foto: STA

  25.09.2015»V Slovenijo prihaja nekaj ljudi na dan in v Republiki Sloveniji je v tem trenutku stanje normalizirano.«, je na današnji novinarski konferenci dejal državni sekretar z ministrstva za notranje zadeve Boštjan Šefic. Obenem je poudaril, da se Slovenija pripravlja na morebiten prihod večjega števila migrantov, zaradi česar bo vzpostavila večje kapacitete, tako nastanitvenih, kot sprejemnih.