Arhiv glavnih novic

 • Novinarska konferenca v zvezi s podpisom poravnave o poplačilu deviznih vlog. Foto: STA

  03.09.2015Ministrstvo za finance je na današnji novinarski konferenci predstavilo podpis poravnave med Republiko Slovenijo in pritožnikom Azizom Sadžakom v zadevi poplačila vlog deviznih varčevalcev. Evropsko sodišče za človekove pravice je 16. Julija 2014 odločilo v pritožbi v zadevi »Ališič in dva druga proti BIH, Hrvaški, Srbiji, Sloveniji in Nekdanji jugoslovanski republiki Makedoniji«, ki se nanaša na nezmožnost pritožnikov, da po razpadu nekdanje SFRJ dvignejo devizna sredstva z računov pri nekdanji Glavni podružnici Ljubljanske banke v Sarajevu ter Investbanki.

 • Seja vlade. Fotoarhiv UKOM

  03.09.2015Vlada je na današnji seji določila besedilo dokumenta »Nacionalna strategija odprtega dostopa do znanstvenih objav in raziskovalnih podatkov v Sloveniji 2015-2020«. Temeljni namen strategije je vzpostavitev odprtega dostopa do znanstvenih informacij v obliki recenziranih publikacij in raziskovalnih podatkov, ki nastanejo v nacionalno financirani raziskovalni dejavnosti, ter do znanstvenih revij in monografij, katerih izdajanje je sofinancirano z nacionalnimi javnimi sredstvi, ter njihovo izvzetje iz sistema plačevanja za dostop in ponovno uporabo. Potrebno je omogočiti spletni dostop do vseh razpoložljivih znanstvenih informacij brez stroškov za uporabnike ter zagotoviti njihovo dolgoročno hrambo.

 • Zunanji minister Erjavec na novinarski konferenci ob zaključku foruma. Foto: STA

  01.09.2015S paneloma na temo Zahodnega Balkana in vprašanj starajoče se družbe se je zaključil 10. Strateški forum Bled (BSF) - ena od vodilnih konferenc v regiji za obravnavo aktualnih globalnih vprašanj. Letošnjega foruma se je udeležilo več kot 700 gostov iz 65 držav in mednarodnih organizacij. Dogodek  je spremljalo tudi več kot 120 predstavnikov domačih in tujih medijev. Drugi dan foruma se je začel s panelom Mostovi Sredozemlja - moč medkulturnega dialoga, na katerem so udeleženci, izpostavili pomen izobraževanja, osveščanja o kulturni raznolikosti za dolgoročno stabilnost regije.

 • Novinarska konferenca predsednika vlade in predsednika Evropskega sveta. Foto: STA

  Premier Cerar na Strateškem forumu Bled

  31.08.2015Predsednik vlade Miro Cerar, ki se udeležuje Strateškega foruma Bled, se je ob robu foruma srečal s predsednikom Evropskega sveta Donaldom Tuskom (več ) in srbskim premierom Aleksandrom Vučićem (več ). S sogovornikoma je večji del pogovorov namenil reševanju migrantske krize, s Tuskom pa sta se pogovarjala tudi o arbitražnem sporazumu. Ta je izrazil obžalovanje, da se je Hrvaška odločila za prekinitev arbitraže, a hkrati tudi upanje, da proces še ni mrtev.   10. Strateški forum Bled o novih partnerstvih 

 • Srečanje vlade in NVO o begunski problematiki. Foto: STA

  Premier Cerar z nevladnimi in humanitarnimi organizacijami o begunski problematiki

  28.08.2015Vlada je na današnji seji imenovala usklajevalno skupino za reševanje begunske problematike je po sestanku z NVO in humanitarnimi organizacijami povedal premier Cerar. Poudaril je, da je Slovenija pripravljena na prihod večjega števila migrantov, pri reševanju begunske problematike pa bo upoštevala načeli humanitarnosti in solidarnosti, kot tudi integracijske zmožnosti države in element varnosti. Na sestanku s predstavniki NVO in humanitarnih organizacij so po  besedah Cerarja ugotovili, da razmišljajo v isto smer in želijo sodelovati, zato je vlada v omenjeno skupino povabila predstavnike teh organizacij.

 • Novinarska konferenca po seji vlade. Foto: UKOM

  28.08.2015Vlada se je seznanila z oceno stanja aktualnih migracijskih trendov in poročilom o izvedenih aktivnostih z namenom pripravljenosti na sprejem večjega števila oseb, določila je besedilo novele Zakona o davčnem postopku ter se seznanila s Poročilom zunanjega ministrstva o opravljenih nadzorih na diplomatskih predstavništvih in konzulatih RS v obdobju med 2009 in 2015 v povezavi s postopki imenovanj novih vodij diplomatskih predstavništev in konzulatov RS in ugotovila, da ni zadržkov za nadaljevanje postopkov imenovanj.

 • Konferenca o Zahodnem Balkanu. Foto: Andy Wenzel, BKA

  27.08.2015 Premier Cerar se je na Dunaju udeležil Konference o Z Balkanu, ki jo letos organizira Avstrija. Po besedah Cerarja je konferenca še ena od priložnosti za dialog med predstavniki mednarodne skupnosti, kjer Slovenija že ves čas poudarja veliko vlogo stalne komunikacije EU z regijo ter aktivnosti, s katerimi se lahko regija konkretneje približa EU. Slednje je tudi v skladu s politiko, ki jo Slovenija ves čas vodi v okviru EU in širše. Cerar je pri tem ostale voditelje pozval k skrbi, da pretekle odločitve politike ne bi več ovirale perspektive oziroma prihodnosti mladih v regiji. Konferenca je sicer potekala v znamenju begunske krize.

 • Premier Cerar in kmetijski minister Židan na mednarodnem sejmu AGRA. Foto: STA

  26.08.2015Predsednik vlade Miro Cerar se je danes udeležil 53. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma AGRA v Gornji Radgoni. Ob tej priložnosti je nagovoril udeležence podelitve priznanj Zadružne zveze Slovenije ter si ogledal razstavni program. Po besedah premiera je zadružništvo pomembno predvsem iz razloga, ker s povezovanjem dobičkonosnosti in solidarnosti ustvarja socialni kapital in prispeva h gospodarski raznovrstnosti. Ob Dnevu slovenskih zadružnikov je vsem zadružnicam in zadružnikom, ki so danes prejeli priznanja, čestital za požrtvovalno in uspešno delo.

 • Izjava predsednika vlade Mira Cerarja po seji vlade. Foto: STA

  13.08.2015»Vlada je danes po tehtnem premisleku sprejela odločitev, da po nedavnem odstopu gospoda Ronnya Abrahama za imenovanje arbitra v skladu z Arbitražnim sporazumom pooblasti predsednika Arbitražnega sodišča«, je v izjavi po današnji seji vlade povedal premier Miro Cerar. Dodal je, da je bila sprejeta odločitev, ki bo sodišču in končni razsodbi v največji meri zagotovila kredibilnost. S tem Slovenija sporoča tribunalu, da zaupa presoji predsednika sodišča in celotnega tribunala, da bodo izpolnili naloge, ki so določene v Arbitražnem sporazumu.

 • Fotoarhiv UKOM

  Odziv na odstop arbitra Ronnya Abrahama

  05.08.2015Odstop Ronnya Abrahama z mesta arbitra v arbitraži med Slovenijo in Hrvaško obžalujemo, razlogov zanj ne razumemo. Menimo, da mora sodišče nadaljevati z delom, saj ne bi smelo dopustiti, da lahko samovoljni in enostranski izhod Republike Hrvaške zaustavi cel postopek. To bi bilo v nasprotju s temeljnimi načeli arbitraže. Upamo, da bo sodišče v polni sestavi kmalu nadaljevalo svoje delo in ga tudi končalo, v skladu z arbitražnim sporazumom. Slovenija bo v določenem roku sprejela odločitev o imenovanju novega arbitra.