Arhiv glavnih novic

 • Finski in slovenski predsednik vlade, Alexander Stubb in Miro Cerar. Foto: Evropski svet

  23.04.2015Predsednik vlade Miro Cerar se je udeležil izrednega zasedanja Evropskega sveta, ki je bil sklican zaradi begunske krize v Sredozemlju, kjer je sporočil, da bo Slovenija izkazala solidarnost na vse možne načine. Kot je dejal, je tokratni evropski vrh naredil pomemben korak k zagotovitvi nadaljnje solidarnosti in ukrepov, ki bodo pomagali preprečiti nenadzorovan tok migracij ter kriminalno usmerjanje beguncev v Evropo in igranje s človeškimi usodami.

 • Zunanji ministri na Brdu. Foto: STA

  23.04.2015V prvem delu srečanja zunanjih ministrov, ki v okviru procesa Brdo poteka na Brdu pri Kranju, so udeleženci največ pozornosti namenili vprašanju varnostne in politične stabilnosti v evropski soseščini, pa tudi reševanju begunske in imigrantske krize v Sredozemlju. V nadaljevanju pa so se udeleženci posvetili vprašanju perspektive mladih na Zahodnem Balkanu, s poudarkom na izobraževanju.

 • Seja vlade. Fotoarhiv UKOM

  22.04.2015Vlada se je na današnji redni seji seznanila z gradivom »Ukrepi za nadaljnjo javnofinančno konsolidacijo«. Sprejela je predlog novele zakona o gospodarskih družbah in se seznanila tudi z vsebino Poročila o razvoju 2015. Vlada je potrdila Akcijski načrt za skoraj nič-energijske stavbe za obdobje do leta 2020. Vlada sprejela še predloga novel zakonov o izvajanju carinskih predpisov Evropske skupnosti  ter o prevozu nevarnega blaga in potrdila Akcijski načrt na področju drog za obdobje 2015–2016.

 • Italijanski predsednik Sergio Mattarella in predsednik vlade Miro Cerar. Foto: STA

  22.04.2015Predsednik vlade Miro Cerar je sprejel predsednika Italijanske republike Sergia Mattarello, ki je na uradnem obisku v Sloveniji na vabilo predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja. Sogovornika sta potrdila odlične odnose med državama in se zavzela za njihovo nadaljnjo nadgradnjo na vseh ravneh in področjih sodelovanja. Slovenski premier in italijanski predsednik sta poleg bilateralnih tem pogovore namenila tudi aktualni problematiki v EU in širši mednarodni skupnosti s poudarkom na zadnji tragediji prebežnikov v Sredozemskem morju.

 • Predsednik vlade Miro Cerar v državnem zboru. Foto: STA

  Premier Cerar v DZ odgovarjal na poslanska vprašanja

  20.04.2015Premier Miro Cerar in ministri so danes v državnem zboru odgovarjali na poslanska vprašanja. Premier Cerar je odgovarjal na vprašanja poslank in poslancev o privatizaciji, osnutku nacionalnega reformnega programa, zdravstveni formi ter morebitni spremembi dohodninske lestvice.

 • Podpredsednik vlade Boris Koprivnikar na novinarski konferenci po seji vlade. Foto: STA

  16.04.2015Vlada se je na današnji redni seji seznanila z delovnim osnutkom Programa stabilnosti – dopolnitev 2015. Vlada se je seznanila tudi z izvajanjem Ukrepa finančnega inženiringa za spodbujanje razvoja malih in srednje velikih podjetij in izvajanjem Ukrepa finančnega inženiringa za spodbujanje tehnološko-razvojnih projektov 2011-2013 ter določila besedilo predloga novele Zakona o zunanjih zadevah.

 • Uradni obisk češkega premierja Bohuslava Sobotke v Sloveniji. Foto: Nebojša Tejić/STA

  13.04.2015Na dvodnevni uradni obisk v Slovenijo je na povabilo predsednika vlade Mira Cerarja prispel predsednik Vlade Republike Češke Bohuslav Sobotka. Predsednika slovenske in češke vlade sta potrdila že tako dobro dvostransko sodelovanje, ki ga nameravata državi konkretneje okrepiti zlasti na področjih gospodarstva, infrastrukture in kulture. S tem namenom je je češki premier v Ljubljano prispel tudi z namestniki ministrov za finance, infrastrukturo in zunanje zadeve, prav tako pa bo ob robu obiska na Gospodarski zbornici Slovenije organizirana Slovensko-češka poslovna konferenca.

 • Ministra Boris Koprivnikar in Dušan Mramor na novinarski konferenci po seji vlade. Foto: STA

  11.04.2015Vlada se je na današnji redni seji seznanila z drugim osnutkom Nacionalnega reformnega programa 2015 – 2016. Ministrstvo za finance bo z osnutkom NRP 2015 – 2016 seznanilo pristojne odbore Državnega zbora RS in Ekonomsko socialni svet. Osnutek NRP 2015 – 2016 kot glavna cilja ekonomske politike opredeljuje spodbujanje gospodarske rasti in javnofinančno konsolidacijo. Pogoji za gospodarsko rast bodo zagotovljeni z izboljšanjem dejavnikov konkurenčnosti in dvigom produktivnosti gospodarstva ter stopnje zaposlenosti ob zavedanju demografskih in okoljskih omejitev oziroma priložnosti.

 • Seja vlade. Fotoarhiv: STA

  09.04.2015Vlada je na današnji seji določila besedilo predloga Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o zbirkah podatkov s področja zdravstvenega varstva, ter sprejela Program upravljanja območij Natura 2000 (2015 do 2020). Vlada je izdala tudi Uredbo o določitvi najvišjih cen prevoza potnikov po železnici v notranjem potniškem prometu.

 • Premier Miro Cerar s predsednikom republike Borutom Pahorjem. Foto: STA

  Premier Cerar na državni proslavi ob 25. obletnici prvih demokratičnih večstrankarskih volitev

  07.04.2015Predsednik vlade Miro Cerar se je udeležil državne proslave ob 25. obletnici prvih demokratičnih večstrankarskih volitev. Ob robu slovesnosti je dejal, da moramo biti glede nadaljnjega razvoja države realisti in hkrati optimisti. Iz sedanje krize moramo po njegovih besedah potegniti tudi nauk, ki nas bo peljal v prihodnost, takšno kot smo želeli pred 25 leti.