Arhiv glavnih novic

 • Skupinska fotografija na Evropskem svetu. Foto: Evropski svet

  19.12.2014

  Predsednik vlade Miro Cerar se je včeraj v Bruslju udeležil zasedanja Evropskega sveta, ki je tokrat prvič potekal pod vodstvom novega predsednika Donalda Tuska. Osrednja tema tokratnega zasedanja je bil Naložbeni načrt za Evropo ali t. i. Junckerjev načrt, ki so ga ob koncu zasedanja podprli evropski voditelji ter pozvali k vzpostavitvi evropskega sklada za strateške naložbe. Poleg tega so najvišji evropski predstavniki razpravljali o aktualnih razmerah v Ukrajini ter o odnosih EU z Rusijo.

  več

 • Direktor direktorata Peter Pogačar in ministrica Anja Kopač Mrak. Foto: UKOM

  18.12.2014

  Novi Zakon o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno prinaša novosti na področju osebnega dopolnilnega dela, ki stopijo v veljavo z novim letom. Uvaja se sistem vrednotnic in s tem načelo vsako delo šteje, razširil pa se bo tudi nabor del, ki jih bo mogoče opravljati v okviru osebnega dopolnilnega dela. Novosti sta na današnji novinarski konferenci predstavila ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak in direktor direktorata za delovna razmerja in pravice iz dela Peter Pogačar.

  več

 • Minister Počivalšek, državni sekretar Zupančič in direktor Urada za kohezijsko politiko Suvorov na NK po seji vlade. Foto: STA

  17.12.2014

  Vlada je na današnji seji določila besedilo Predloga Zakona o bančništvu in besedilo predloga novele Zakona o varstvu potrošnikov. Sprejela je Operativni program zmanjšanja emisij toplogrednih plinov do leta 2020 ter sprejela sklep o dodelitvi finančne spodbude podjetju Durabus d.o.o. za investicijski projekt v višini 2 mio EUR in o uvrstitvi novega projekta v načrt razvojnih programov. Vlada se je seznanila tudi s problematiko pri nadzoru izvajanja projektov v okviru Razvojnih centrov slovenskega gospodarstva.

  več

 • 3. vrh držav CEEC in Kitajske v Beogradu. Foto: STA

  16.12.2014

  Predsednik vlade Miro Cerar se je v Beogradu udeležil 3. Vrha 16+1, kjer so se sestali predsedniki vlad držav srednje in vzhodne Evrope (CEEC) in predsednik vlade Kitajske Li Kečjang. Vzporedno z Vrhom, namenjenim krepitvi gospodarskih vezi med državami CEEC in Kitajsko, poteka srečanje predstavnikov gospodarstev iz vseh sodelujočih držav, med njimi s predstavniki 15 slovenskih podjetij.

  več

 • Slovenski premier Miro Cerar in njegov kitajski kolega Li Kečjang. Foto: STA

  Premier Cerar ob robu Vrha CEEC in Kitajske s predsednikom kitajske vlade Li Kečjangom ter srbskim premierom Aleksandrom Vučićem

  16.12.2014

  Ob robu 3. Vrha držav CEEC in Kitajske, ki se letos odvija v Beogradu, se je slovenski premier sestal s predsednikom vlade Kitajske Li Kečjangom, s katerim sta govorila o nadaljnjih prizadevanjih za poglobitev gospodarskega sodelovanja. Predsednik vlade se je ločeno sestal tudi s srbskim premierom Aleksandrom Vučićem, s katerim sta potrdila odlične odnose med državama.

 • Predsednik vlade Miro Cerar v DZ odgovarja na poslanska vprašanja. Foto: STA

  Premier Cerar odgovarjal na poslanska vprašanja

  15.12.2014

  Predsednik vlade Miro Cerar je v DZ odgovarjal na poslanska vprašanja, in sicer o enakomernem regionalnem razvoju, uravnoteženem proračunu, o energetskem zakonu in Petrolu, ter demografskem rezervnem skladu. Vlada bo po besedah premiera upravljanje s Petrolom in njemu podobnimi podjetji reševala s Strategijo upravljanja z državnim premoženjem. Nadaljevala bo restriktivno politiko plač v javnem sektorju, racionalizacijo širšega sektorja države ter izboljšanje ciljev investicij. Temeljiteje se bo posvetila osnutku zakona o ustanovitvi demografskega rezervnega sklada ter si prizadevala za ukrepe, ki bodo prispevali k razvoju lokalnih okolij.

 • Minister Klemenčič na novinarski konferenci po seji vlade. Foto: STA

  11.12.2014

  Vlada se je na današnji seji seznanila s četrto informacijo o realizaciji sklepa glede priprave in izvajanja ukrepov za izpolnitev fiskalnih ciljev državnega proračuna 2015, sprejela je paket zakonov s področja pravosodja – predloge novel zakonov o sodiščih, o sodniški službi, o državnem tožilstvu, o brezplačni pravni pomoči, o sodnem registru, ter se seznanila z informacijo o stanju na področju volonterskih pripravništev v javnem sektorju.

  več

 • Premier Cerar na otvoritvi prenovljene streklarske peči v Steklarni Rogaška. Foto: STA

  10.12.2014

  Premier Miro Cerar je danes v Steklarni Rogaška ob prvi obletnici delovanja steklarne pod okriljem skupine WWRD otvoril prenovljeno steklarsko peč ter se udeležil vodene turistične poti po steklarni. Ob tem je premier izpostavil pomembnost strateškega partnerstva in inovacijske naravnanosti, ki omogoča nadaljnji razvoj in manj obremenjuje okolje. Obenem je strateško partnerstvo v Steklarni Rogaška izpostavil kot zgledno prakso oziroma pozitivno sporočilo morebitnim drugim tujim investitorjem, da se bodo odločili vlagati v Slovenijo. Premierja je na obisku spremljal tudi minister Počivalšek.

  več

 • Minister Koprivnikar podpisuje sporazum s sindikati

  Vlada in večina sindikatov podpisali dogovor o varčevanju v javnem sektorju za 2015

  09.12.2014

  Vlada in večina sindikatov javnega sektorja so podpisali dogovor o varčevalnih ukrepih za 2015. K podpisu je danes pristopilo 28 od 38 reprezentativnih sindikatov, nekateri bodo to storili naknadno. Ukrepi začnejo veljati z novim letom, prej pa morajo potrebne zakonske spremembe potrditi še poslanci. V imenu vlade je dogovor podpisal vodja vladnih pogajalcev, minister za javno upravo Boris Koprivnikar, ki je izrazil zadovoljstvo, da so kljub zapletenim in težkim pogajanjem dosegli kompromis.

 • Werner Faymann, Zoran Milanović in Miro Cerar na srečanju v Opatiji. Foto: STA

  09.12.2014

  Premier Miro Cerar se je danes udeležil trilateralnega srečanja o sodelovanju med Republiko Slovenijo, Republiko Hrvaško ter Republiko Avstrijo v Opatiji na Hrvaškem. V središču pogovorov med slovenski premierjem ter s predsednikom Vlade Republike Hrvaške Zoranom Milanovićem in zveznim kanclerjem Republike Avstrije Wernerjem Faymannom, so bile predvsem teme, ki jih bodo predstavniki sosednjih držav skupaj podprli na decembrskem zasedanju Evropskega sveta, s poudarkom na infrastrukturnih projektih znotraj t. i. Junckerjevega investicijskega načrta.

  več