Arhiv glavnih novic

 • Direktor Ukoma Boštjan Lajovic in minister za finance Dušan Mramor na novinarski konferenci po seji vlade. Foto: STA

  02.07.2015 Vlada RS je na današnji seji obravnavala gradivo v zvezi z aktualnim stanjem ter učinki in vidiki glede priznanja Palestine s strani Republike Slovenije. Vlada podpira priznanje Palestine a je za zdaj obravnavo točke prekinila in ministra za zunanje zadeve napotila, da s to problematiko seznani Odbor DZ za zunanjo politiko. Vlada je DZ predlagala, da se v nadzorni svet SDH, d. d., za mandatno obdobje 5 let imenujejo: Barbara Smolnikar, Damjan Belič, Drago Ferfolja, Duško Kos in Lidia Glavina. Vlada RS je sprejela tudi izhodišča za sodelovanje Republike Slovenije v Evropski vesoljski agenciji kot članice Evropske vesoljske agencije.

 • Novinarska konferenca o dogajanju, povezanim z Grčijo. Foto: STA

  01.07.2015»Čeprav je bila napoved referenduma in s tem enostranska prekinitev pogajanj s strani grške vlade, presenetljiva, se je Slovenija že nekaj časa pripravljala na različne možne razplete grške krize,« je na današnji novinarski konferenci dejal predsednik vlade Miro Cerar in dodal, da Slovenija spoštuje pravico do referenduma in bo počakala na njegov izid. Naša država želi pomagati Grčiji in njenim državljanom, ne more pa pristati na manevre, s katerimi se grška vlada izogiba reformnim naporom.

 • Predaja letnega poročila varuha človekovih pravic. Foto: STA

  30.06.2015Predsednik vlade Miro Cerar je danes sprejel varuhinjo človekovih pravic Vlasto Nussdorfer, ki mu je predala Letno poročilo Varuha človekovih pravic za leto 2014. V njem je varuhinja predstavila pereče problematike na področju svojega dela in priporočila za izboljšave. Predsednik vlade je izpostavil pomembnost vsebine in zavezanost vlade, da poročilo temeljito obravnava.

 • Premier Cerar s komisarko Jourovo. Foto: STA

  29.06.2015Predsednik vlade Miro Cerar je danes v Ljubljani sprejel Evropsko komisarko za pravosodje, potrošnike in enakost spolov Vero Jourovo. Večina pogovora, ki mu je prisostvoval tudi pravosodni minister Goran Klemenčič, je bila namenjena razmeram v slovenskem pravosodju. Kot je dejala komisarka Jourova, gredo napori, ki jih na področja pravosodja načrtuje naša država, v dobro smer.

 • Premier Cerar na zasedanju evropskih voditeljev. Foto: STA

  26.06.2015Predsednik vlade Miro Cerar se je udeležil dvodnevnega zasedanja Evropskega sveta, kjer so voditelji EU po zahtevni razpravi dosegli dogovor o prostovoljni solidarnosti pri sprejemanju beguncev v prihodnjih dveh letih. Podrobnosti dogovora bodo opredeljene predvidoma do konca julija. Voditelji EU so se uvodoma seznanili s potekom zadnjega izrednega zasedanja finančnih ministrov glede grškega vprašanja, ki se bo sicer moral sestati še enkrat to soboto. Evropski voditelji so se seznanili tudi z britanskimi predlogi glede reforme EU ter potrdili strategijo digitalnega notranjega trga.

 • Minister Židan na novinarski konferenci po seji vlade. Foto: STA

  24.06.2015Vlada je na današnji seji med drugim potrdila predlog zakona o omejevanju ali prepovedi pridelave gensko spremenjenih rastlin. Določila je delež cene za uporabo elektroenergetskih omrežij, namenjen za delovanje Agencije za energijo za leto 2015 ter izdala Uredbo o načinu določanja in obračunavanja prispevkov za zagotavljanje podpor proizvodnji električne energije v soproizvodnji z visokim izkoristkom in iz obnovljivih virov energije. Vlada je sprejela predlog novele zakona o izvrševanju proračunov RS za leti 2014 in 2015 ter predlog zakona o zavarovalništvu.

 • Prihod predsednika vlade na državno proslavo. Foto: STA

  Premier Cerar na počastitvi dneva državnosti

  24.06.2015Predsednik vlade Miro Cerar se je na predvečer državnega praznika udeležil osrednje državne počastitve dneva državnosti na Kongresnem trgu v Ljubljani. Govoru predsednika republike je sledil umetniški del državne slovesnosti, na proslavi pa so sodelovali tudi zastavonoše, praporščaki in nosilci bojnih zastav Slovenske vojske, Slovenske policije ter veteranskih in domoljubnih društev ter Garda Slovenske vojske. Premier Cerar se je pred proslavo udeležil tudi slavnostne seje v državnem zboru, sprejema svojcev padlih in ranjenih v vojni za Slovenijo ter maše za domovino v stolni cerkvi v Ljubljani.

 • Premier Cerar na slovesnosti ob odprtju postavitvenega prostora Spomenika vsem žrtvam vojn in z vojnami povezanim žrtvam. Foto: STA

  Premier Cerar na slovesnosti ob odprtju postavitvenega prostora Spomenika vsem žrtvam vojn in z vojnami povezanim žrtvam

  24.06.2015Premier Cerar se je udeležil slovesnosti ob odprtju postavitvenega prostora Spomenika vsem žrtvam vojn in z vojnami povezanim žrtvam na območju Republike Slovenije. Ob tem je predsednik vlade poudaril, da verjame, da je to korak k temu, da bomo znali s še bolj pietetnim in spoštljivim odnosom pogledati nazaj v zgodovino in se iz nje učiti. Slovesnosti so se udeležili tudi predsednik DZ Milan Brglez, predsednik državnega sveta Mitja Bervar, ljubljanski župan Zoran Janković, varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer in predsednik republike Borut Pahor, ki je bil tudi slavnostni govornik.

 • Predsednik vlade dr. Cerar na izrednem zasedanju Evropskega sveta. Foto: STA

  23.06.2015Premier Miro Cerar se je udeležil izrednega vrha evro območja, kjer so se evropski voditelji strinjali, da so novi grški predlogi za dogovor o reformah v zameno za nadaljnjo finančno pomoč Grčiji dobra podlaga za nadaljevanje pogajanj. Strinjali so se, da bo ključnih naslednjih 48 ur pogajanj institucij posojilodajalcev z grškimi predstavniki. Slovensko stališče je bilo, da morajo načela in pravila v območju evra veljati za vse enako, je povedal Cerar ter izrazil razumevanje za grške težave. Dodal je, da Slovenija ne more biti popustljiva, ko gre za uveljavljanje in izvajanje strukturnih ukrepov, ki se pričakujejo od Grčije.

 • Premier Cerar nagovoril vojake na misijah. Foto: STA

  23.06.2015Predsednik vlade Miro Cerar je obiskal Ministrstvo za obrambo in ob prihajajočem dnevu državnosti prek videokonference že tradicionalno nagovoril pripadnike in pripadnice Slovenske vojske, ki svoje dolžnosti opravljajo v mednarodnih operacijah in misijah. Pripadnike Slovenske vojske na dolžnostih na Kosovu, v Bosni in Hercegovini ter v Afganistanu sta pozdravila tudi ministrica za obrambo Andreja Katič in načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor Andrej Osterman.