Arhiv glavnih novic

 • Državna sekretarka Mateja Vraničar. Foto: UKOM

  29.10.2014

  Vlada je določila predlog Rebalansa proračuna RS za leto 2014, s katerim se odhodki načrtujejo v višini 9.816,7 mio EUR oz. za 176,8 mio EUR več kot v sprejetem proračunu, primanjkljaj pa v višini 1.215,1 mio EUR oz. 3,4 % BDP. Vlada je sprejela še besedilo predloga Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o visokem šolstvu, ter kot skupščina ni sprejela letnega poročila Družbe za upravljanje terjatev bank za leto 2013 in je zahtevala njegovo dopolnitev.

  več

 • Foto: STA, vir: KPV

  28.10.2014

  Predsednik vlade Miro Cerar je danes na kosilu gostil predsednika Republike Albanije Bujara Nishanija, ki se je v Sloveniji mudil na uradnem obisku na povabilo predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja. Pri tem je albanskemu predsedniku Nishaniju čestital za podelitev statusa države kandidatke za članstvo v EU, ki so jo Albaniji julija letos podelili evropski voditelji, ter izrazil podporo slovenske vlade pri nadaljnjih korakih Albanije v procesih pridruževanja EU.

  več

 • Foto: STA

  Ustanovna seja Sveta za nacionalno varnost

  27.10.2014

  Predsednik vlade Miro Cerar je danes sklical ustanovno sejo Sveta za nacionalno varnost, na kateri so bila obravnavana dogajanja na Bližnjem vzhodu, v severni Afriki in Ukrajini ter spopadanje z virusom ebole. Obenem so člani Sveta sprejeli poslovnik ter se dogovorili o načinu delovanja Sveta. Kot je po seji dejal predsednik vlade, je Svet za nacionalno varnost ugotovil, da Slovenija ni neposredno ogrožena zaradi dogajanj na kriznih območjih, prav tako Slovenija ni neposredno ogrožena zaradi virusa ebole.

   

   

 • Foto: Svet EU

  24.10.2014

  Predsednik vlade Miro Cerar se je udeležil zasedanja Evropskega sveta v Bruslju, ki ga je danes zaključil z udeležbo na vrhu Evroskupine. Kot je po vrhu, namenjenem potrditvi ciljev podnebno-energetske politike EU do leta 2030, izpostavil predsednik vlade, je z dogovorom zadovoljen, saj gre za ambiciozno postavljene cilje EU, v okviru katerih so bile upoštevane tudi posebnosti Slovenije, posebej nadpovprečne obremenitve zaradi tranzitnega prometa.

  več

 • Novinarska konferenca po seji vlade. Foto: STA

  22.10.2014

  Vlada se je seznanila z osnutkom predloga Rebalansa proračuna RS za leto 2014 ter določila nabor ukrepov, s katerimi se bo zagotovila izpolnitev fiskalnih ciljev državnega proračuna za leto 2015. Vlada je sprejela še Izhodišča za pogajanja o socialnem sporazumu za obdobje 2014 – 2018 ter Izhodišča za pogajanja z reprezentativnimi sindikati javnega sektorja o ukrepih na področju obsega sredstev za plače in druge stroške dela v letu 2015. Seznanila se je tudi z Informacijo o posledicah nočnega neurja, ki je prizadelo Slovenijo v noči z 21. na 22. oktober.

  več

 • Premier Cerar na mednarodni konferenci o tujih investicijah. Foto: STA

  22.10.2014

  Predsednik vlade Miro Cerar je na današnji mednarodni poslovni konferenci "FDI Summit Slovenia 2014" na ljubljanski Ekonomski fakulteti v svojem nagovoru izrazil trdno zavezo nove slovenske vlade močni internacionalizaciji gospodarstva in privabljanju tujih neposrednih investicij. Pri tem je premier napovedal odločno prizadevanje za ustvarjanje stabilnega političnega in poslovnega okolja, da bo Slovenija privlačna za tuje vlagatelje.

  več

 • Foto: Arhiv UKOM - seja vlade

  18.10.2014

  Vlada RS je na današnjem delovnem posvetu obravnavala rebalans proračuna za leto 2014 in spremembe proračuna za leto 2015. Izhodišče za razpravo je bil osnutek proračunskega načrta za leto 2015, ki ga je vlada sprejela na 5. redni seji, 15. oktobra 2014. Razprava se je osredotočila na iskanje možnih prihrankov na konkretnih proračunskih postavkah posameznih resorjev, ki bi omogočili uresničitev zaveze, da primanjkljaj v letu 2015 ne bo presegel 2,8 odstotka BDP.

  več

 • Matteo Renzi, Miro Cerar, Jose Manuel Barroso in Herman van Rompuy. Foto: STA

  16.10.2014

  Predsednik vlade Miro Cerar se udeležuje dvodnevnega 10. Vrha ASEM v Milanu. Visoki forum tokrat poteka pod naslovom "Odgovorno partnerstvo za trajnostno rast in varnost" kot odraz vse večjega obsega odnosov med kontinentoma, ki presega zgolj trgovinske odnose. Premier Cerar je v svojem nagovoru, ki ga je imel na prvem zasedanju na temo pospeševanja finančnega in gospodarskega sodelovanja skozi okrepljene povezave med Evropo in Azijo, izpostavil tako potrebo po krepitvi gospodarskih vezi kot tudi potrebo po zmanjševanju socialnih razlik med ljudmi držav ASEM. Ob robu Vrha se je premier srečal s številnimi voditelji azijskih držav.

  več

 • Seja vlade. Fotoarhiv UKOM

  15.10.2014

  Vlada je sprejela Osnutek proračunskega načrta za leto 2015. V dokumentu je prikazana javnofinančna strategija za odpravo presežnega primanjkljaja in izračuni ustreznega fiskalnega napora na podlagi metodologije EK. Cilj je doseganje primanjkljaja sektorja država na ravni 4,4% BDP v letu 2014 (z vključenim stroškom dokapitalizacije bank). Za leto 2015 vlada ostaja zavezana osnovnemu fiskalnemu cilju in načrtuje doseganje primanjkljaja sektorja država pod 3 % BDP, in sicer v višini 2,8% BDP. Vlada je potrdila tudi seznam uradnih komisarskih kandidatov, na katerem je Violeta Bulc.

  več

 • Predsednik vlade dr. Cerar in predsednik GZS Samo Hribar Milič (Foto: Nebojša Tejić/STA, vir: KPV)

  14.10.2014

  Predsednik Vlade RS Miro Cerar je danes nagovoril udeležence 9. Vrha slovenskega gospodarstva, ki ga je na Brdu pri Kranju organizirala GZS. Kot ključno nalogo nove vlade je izpostavil ustvarjanje pogojev za trajnostno gospodarsko rast zlasti s politično stabilnostjo. Pri tem je pozval k soustvarjanju Slovenije kot dežele poštene igre, tako v gospodarstvu, politiki kot drugod. Slednje je pomembno zlasti zaradi prihodnjih generacij, je povedal predsednik vlade ter gospodarstvenike, politike in sindikate pozval k dialogu za dobrobit vseh.

  več