Arhiv glavnih novic

 • 25. november - mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami in deklicami. Foto: STA

  25.11.2015 - Nasilje nad ženskami in deklicami je problem globalnih razsežnosti, ki izhaja iz neenakega položaja žensk in moških. Slovenija si v svoji zunanji politiki prizadeva za opolnomočenje žensk in deklic in zagovarja odpravo diskriminacije  žensk in deklic in s tem povezanih stereotipov in škodljivih praks.

 • Predsednik vlade Miro Cerar in predsednik vlade Kitajske Li Kečjang. Fotoarhiv: STA

  24.11.2015 - Predsednik vlade Miro Cerar se je ob robu 4. Vrha 16+1, ki letos prvič poteka na Kitajskem, sestal s predsednikom vlade Kitajske Li Kečjangom. Strinjala sta se, da se odnosi med državama poglabljajo na vseh ravneh ter se posebej zavzela za krepitev gospodarskega sodelovanja. Ob tem je kitajski premier med interesnimi področji, kjer si Kitajska želi pospešitve sodelovanja, izpostavil infrastrukturo, logistiko, pridobivanje hidroenergije, turizem ter kmetijstvo. Slovenski premier, ki je v tem pogledu Slovenijo predstavil kot investicijsko priložnost, je obenem izrazil zadovoljstvo, da je Slovenija del kitajskega načrta za vzpostavitev pomorske in kopenske svilene ceste 21. stoletja.

 • Državni sekretar Šefic in direktor Uprave za zaščito in reševanje But na novinarski konferenci. Foto: STA

  23.11.2015 - Državni sekretar na MNZ Boštjan Šefic je po današnjem sestanku z občinami povedal, da so bile aktivnosti za obvladovanje migracijskega vala ocenjene kot dobre, so pa župani opozorili na nekaj težav, predvsem glede zagotavljanja varnosti občanov. Na sestanku so predstavniki države občine seznanili tudi z oceno varnostnih razmer, s potekom oskrbe oziroma zdravstvene oskrbe beguncev ter pripravo na zimske razmere.

 • Z današnjim dnem dostopna prenovljena eUprava. Foto: UKOM

  Prenovljen portal za državljane eUprava

  23.11.2015 - Z današnjim dnem je javnosti dostopna prenovljena eUprava . Država se s prenovljenim konceptom po sistemu življenjskih dogodkov želi približati uporabnikom, obenem pa ponuditi vsebine na bolj urejen način ter še v večjem obsegu. Poslej bodo uporabniki lahko uredili dokumente iz domačega naslonjača, plačevali in oddajali vloge preko spleta ter spremljali statuse svojih oddanih vlog. Uporabnikom je na voljo tudi pomoč na telefonski številki 080 2002 ter na e-poštnem naslovu: ekc[@]gov.si

 • Seja vlade. Arhivska foto STA

  22.11.2015 - Vlada je na današnji dopisni seji sprejela namero o povečanju obsega sodelovanja Republike Slovenije v misiji Evropske unije za usposabljanje oboroženih sil Malija (EU Training Mission – EUTM Mali), določenega s sklepom Vlade Republike Slovenije, z dne 6. februarja 2013, tako, da se v misijo lahko napoti do deset pripadnikov Slovenske vojske, z možnostjo rotacij.

 • Predsednik vlade Miro Cerar in britanski premier David Cameron. Foto: STA

  19.11.2015 - Predsednik vlade Miro Cerar se je danes v Londonu sestal z britanskim premierjem Davidom Cameronom, s katerim sta izmenjala stališča do nekaterih najbolj perečih evropskih zadev. Večji del pogovorov je bil tako namenjen obsežnim migracijam v Evropo, pri čemer sta se strinjala, da je treba bistveno okrepiti nadzor nad prehajanjem zunanje meje med Grčijo in Turčijo. Prav tako sta se strinjala, da bo morala mednarodna skupnost kljub kompleksnosti čim učinkoviteje ukrepati proti terorizmu. Države članice EU lahko pri tem storijo že veliko, če okrepijo bilateralno sodelovanje obveščevalnih služb, sta se strinjala predsednika obeh vlad. Premier Cameron je ob tej priložnosti podrobneje predstavil britanske predloge za reformo EU, ki jih je nedavno posredoval predsedniku Evropskega sveta Donaldu Tusku.

 • Državni sekretar Šefic in vodja sektorja za operativo na URSZR Lotrič na novinarski konferenci. Foto: STA

  19.11.2015 - »Slovenija je včeraj Hrvaški na osnovi bilateralnega sporazuma predlagala vrnitev 160 migrantov iz Maroka, Hrvaška pa je njihovo vračanje danes zavrnila, « je na začetku današnje novinarske konference potrdil državni sekretar Boštjan Šefic in dodal, da je šlo za ekonomske migrante, ki so se na neki točki pridružili t. i. migracijskemu toku. Hkrati je zanikal medijske navedbe, da naj bi Slovenija zavračala sprejem vseh beguncev in migrantov, in pojasnil, da Slovenija ostaja zanje odprta, zelo jasno sporočila tudi Srbiji in Hrvaški.

 • Odziv predsednika vlade Mira Cerarja na stavko policistov. Foto: STA

  18.11.2015 - Predsednik vlade Miro Cerar se je po današnji seji vlade odzval na stavko policistov. Poudaril je, da je nad stavko policistov razočaran, saj se je začela, kljub temu da pogajanja z obema sindikatoma še niso končana. V času, ko v Evropi vladajo napete varnostne razmere, pa je po njegovem mnenju stavka tudi neodgovorno dejanje. Vlada je sicer na današnji seji sprejela odločitev, da nadaljuje pogajanja z obema sindikatoma, vendar si bo vzela čas za preučitev vseh 26 stavkovnih zahtev policistov. Oba sindikata sta namreč vladi poleg osmih zahtev, ki se nanašajo na obljube predhodnih vlad, dodala še 18 novih. Denar za njihovo izpolnitev bi morala vlada vzeti drugim družbenim skupinam, šolstvu, zdravstvu, sociali.

 • Danes prvič obeležujemo Evropski dan za zaščito otrok pred spolnim izkoriščanjem in spolno zlorabo. Foto: Mostphotos

  18.11.2015 - Danes prvič obeležujemo Evropski dan za zaščito otrok pred spolnim izkoriščanjem in spolno zlorabo . Odločitev o razglasitvi tega dne je na pobudo Slovenije sprejel Svet Evrope maja letos. Evropski dan za zaščito otrok pred spolnim izkoriščanjem in spolno zlorabo je namenjen ozaveščanju javnosti o problematiki spolnega izkoriščanja in spolnih zlorab otrok in o preprečevanju tovrstnih dejanj.

 • Minister za finance Dušan Mramor. Fotoarhiv: STA

  18.11.2015 - Predstavniki občin so včeraj zavrnili zadnji vladni predlog glede višine povprečnine za leto 2016. Ministrstvo za finance obžaluje to potezo občin, saj jim je omenjeni predlog omogočal enak položaj kot ga imajo letos ter financiranje primerne porabe oz. izvajanje vseh nalog, ki so jih na podlagi zakonov in predpisov dolžne zagotavljati občanom.