Arhiv glavnih novic

 • Foto: Arhiv UKOM - seja vlade

  18.10.2014

  Vlada RS je na današnjem delovnem posvetu obravnavala rebalans proračuna za leto 2014 in spremembe proračuna za leto 2015. Izhodišče za razpravo je bil osnutek proračunskega načrta za leto 2015, ki ga je vlada sprejela na 5. redni seji, 15. oktobra 2014. Razprava se je osredotočila na iskanje možnih prihrankov na konkretnih proračunskih postavkah posameznih resorjev, ki bi omogočili uresničitev zaveze, da primanjkljaj v letu 2015 ne bo presegel 2,8 odstotka BDP.

  več

 • Matteo Renzi, Miro Cerar, Jose Manuel Barroso in Herman van Rompuy. Foto: STA

  16.10.2014

  Predsednik vlade Miro Cerar se udeležuje dvodnevnega 10. Vrha ASEM v Milanu. Visoki forum tokrat poteka pod naslovom "Odgovorno partnerstvo za trajnostno rast in varnost" kot odraz vse večjega obsega odnosov med kontinentoma, ki presega zgolj trgovinske odnose. Premier Cerar je v svojem nagovoru, ki ga je imel na prvem zasedanju na temo pospeševanja finančnega in gospodarskega sodelovanja skozi okrepljene povezave med Evropo in Azijo, izpostavil tako potrebo po krepitvi gospodarskih vezi kot tudi potrebo po zmanjševanju socialnih razlik med ljudmi držav ASEM. Ob robu Vrha se je premier srečal s številnimi voditelji azijskih držav.

  več

 • Seja vlade. Fotoarhiv UKOM

  15.10.2014

  Vlada je sprejela Osnutek proračunskega načrta za leto 2015. V dokumentu je prikazana javnofinančna strategija za odpravo presežnega primanjkljaja in izračuni ustreznega fiskalnega napora na podlagi metodologije EK. Cilj je doseganje primanjkljaja sektorja država na ravni 4,4% BDP v letu 2014 (z vključenim stroškom dokapitalizacije bank). Za leto 2015 vlada ostaja zavezana osnovnemu fiskalnemu cilju in načrtuje doseganje primanjkljaja sektorja država pod 3 % BDP, in sicer v višini 2,8% BDP. Vlada je potrdila tudi seznam uradnih komisarskih kandidatov, na katerem je Violeta Bulc.

  več

 • Predsednik vlade dr. Cerar in predsednik GZS Samo Hribar Milič (Foto: Nebojša Tejić/STA, vir: KPV)

  14.10.2014

  Predsednik Vlade RS Miro Cerar je danes nagovoril udeležence 9. Vrha slovenskega gospodarstva, ki ga je na Brdu pri Kranju organizirala GZS. Kot ključno nalogo nove vlade je izpostavil ustvarjanje pogojev za trajnostno gospodarsko rast zlasti s politično stabilnostjo. Pri tem je pozval k soustvarjanju Slovenije kot dežele poštene igre, tako v gospodarstvu, politiki kot drugod. Slednje je pomembno zlasti zaradi prihodnjih generacij, je povedal predsednik vlade ter gospodarstvenike, politike in sindikate pozval k dialogu za dobrobit vseh.

  več

 • Foto: Vir MDDSZ

  13.10.2014

  Z današnjim dnem začne veljati pravilnik, ki prvič doslej invalidom daje pravico do brezplačnih ali pa skoraj brezplačnih tehničnih pripomočkov in prilagoditev vozil. Gre za zelo pomembno novost in veliko pridobitev za invalide. Na ta način jim bo olajšan, marsikomu pa šele prvič omogočen dostop do pripomočkov, ki jih potrebujejo v vsakdanjem življenju.

  več

 • Novinarska konferenca predsednika vlade. Foto: STA

  Vlada predlaga Violeto Bulc za kandidatko za članico EK

  10.10.2014

  Vlada je danes na dopisni seji za novo kandidatko za članico Evropske komisije predlagala ministrico za razvoj, strateške projekte in kohezijo Violeto Bulc, je na novinarski konferenci po dopisni seji vlade povedal predsednik vlade Miro Cerar.

 • Seja vlade. Foto: STA

  09.10.2014

  Vlada je na današnji redni seji sprejela drugi delni program odprave posledic poplav, visokega snega in žleda in predlog uredbe o spremembah in dopolnitvah Uredbe o začasnih izrednih ukrepih na trgu s svežim sadjem in zelenjav.

  več

 • Premier Cerar z ministrico Kopač Mrak na vrhu o zaposlovanju. Foto: STA

  08.10.2014

  Predsednik vlade Miro Cerar se je na povabilo predsednika italijanske vlade Mattea Renzija udeležil tretjega vrha o zaposlovanju, ki je tokrat potekal v Milanu s poudarkom na umeščanju politik zaposlovanja v širše makroekonomske politike. Premier Cerar je v svojem nagovoru izpostavil, da bo ob zavedanju potrebe po ohranitvi stebrov socialne države nova slovenska vlada za dosego bolj vzdržnih javnih financ ter višje konkurenčnosti slovenskega izvozno usmerjenega gospodarstva nadaljevala z izvajanjem zastavljenih strukturnih reform kakor tudi s privatizacijskimi postopki.

  več

 • Izjava premiera Cerarja po delovnem posvetu vlade. Foto: STA

  06.10.2014

  Na današnjem delovnem posvetu je Vlada RS osrednjo pozornost namenila obravnavi okvira državnih proračunov za leti 2014 in 2015. Dogovorjeno je bilo, da bo vlada v čim krajšem času pripravila rebalans proračuna za leto 2014. V razpravi o proračunu za prihodnje leto pa je vlada ugotovila, da so v proračunu večja odstopanja med proračunom za leto 2015 in zavezami iz Programa stabilnosti, zato mora vlada za dosego ciljne ravni deficita v čim krajšem času sprejeti ukrepe.

  več

 • Premier Cerar na seji ESS. Foto: STA

  03.10.2014

  Predsednik vlade Miro Cerar je nagovoril udeležence današnjega zasedanja Ekonomsko-socialnega sveta. Izpostavil je, da je ohranjanje in krepitev socialnega dialoga izjemnega družbenega pomena pri iskanju rešitev na poti iz krize, pri čemer je prav vloga ESS izjemno velika. »Prizadeval si bom, da bo vlada konstruktivno prispevala k dialogu,« je dejal premier ter pozval socialne partnerje, naj skupaj čim prej najdejo pot do novega socialnega sporazuma.

  več