Skoči na vsebino »

Sporočilo za javnost

21.10.13

Dijsselbloem podprl načrte Slovenije, da se sama reši iz težav

Finančni minister Uroš Čufer je predsedniku evrske skupine Jeroenu Dijsselbloemu, ki se je danes mudil na uradnem obisku v Sloveniji, predstavil ukrepe Slovenije za izhod iz krize. Čufer je Dijsselbloemu pojasnil, kako so do zdaj v Sloveniji potekale reforme na različnih področjih, kakšno je trenutno stanje in kateri bodo prihodnji koraki vlade.

 

Govorila sta tudi o stresnih testih slovenskih bank, ki trajajo dlje od načrtov. Dijsselbloem je izrazil prepričanje, da so bolj kot hitrost pomembni verodostojni rezultati in zagotovil, da Slovenija ni poskusni zajček za podobne vseevropske preskuse v sistemskih bankah prihodnje leto. Čufer je izrazil pričakovanje, da se metodologija prihodnje leto ne bo bistveno razlikovala od tokratne.

 

Zaradi daljšega trajanja pregledov slovenskih bank se nizozemskemu finančnemu ministru ne zdi bolj verjetno, da bo Slovenija potrebovala zunanjo pomoč pri sanaciji razmer v bankah. Zagotovil je, da je tukaj za to, da Slovenijo podpre pri samostojnem soočanju z nakopičenimi težavami. O drugih scenarijih zato ni želel špekulirati.

 

Nizozemec tako podpira delo vlade v navezi z Banko Slovenije, Evropsko centralno banko (ECB) in Evropsko komisijo, o rezultatih pa ne želi ugibati.

Dijsselbloema je sprejela tudi predsednica Vlade Republike Slovenije Alenka Bratušek. Tudi premierka je v pogovorih predstavila razmere v Republiki Sloveniji in ukrepe, ki jih vlada sprejema za spopadanje s krizo.

 

Predsednica vlade je sogovorniku pojasnila, kakšne ukrepe vlada sprejema za rešitev težav v bančnem sektorju in konsolidacijo javnih financ. V nadaljevanju je predsedniku evrske skupine predstavila napredek pri privatizaciji, največ časa pa sta sogovornika namenila sanaciji bančnega sistema. Tu je predsednica vlade ponovno poudarila, da bo vlada vztrajala, da se enaka merila v okviru pregledov bank in obremenitvenih testov kot za Slovenjo uporabijo tudi naslednje leto v vseh ostalih državah evroobmočja. Predsednik evrske skupine je pozdravil napore in zavezanost slovenske vlade, da se sama spopade s posledicami gospodarske in finančne krize.


Časovno obdobje

Potrdi