Skoči na vsebino »

Sporočilo za javnost

15.11.13

Vladi Alenke Bratušek izglasovana zaupnica

Državni zbor je danes s 50 glasovi za izglasoval zaupnico aktualni predsednici vlade Alenka Bratušek in njeni ekipi. Do glasovanja je prišlo, ker je premierka Bratušek menila, da je ob glasovanju o proračunu za leto 2014, ki je v DZ prav tako potekalo danes,  primerno preveriti podporo vladni ekipi.

 

Bratuškova je po izglasovani zaupnici v nagovoru poslancem dejala, da je izpolnila tudi obljubo, da se ne bo ukvarjala s preteklostjo ampak gledala v prihodnost: "Prav tako sem obljubila, da bom naredila vse, da bomo svoje težave rešili sami. In točno na tej poti smo". Ob tem je dodala, da je zelo optimistična glede ocene proračunskega predloga in ukrepanja za odpravo presežnega primanjkljaja, ki jo bo danes objavila Evropska komisija.

 

Slovenija sprejema proračun za naslednje leto v razmerah globoke gospodarske krize, s katero pa se počasi, a vendarle uspešno spopada. To je včeraj potrdila tudi Evropska komisija v poročilu o makroekonomskih neravnovesjih, v katerem je ugotavlja, da je Slovenija v zadnjih mesecih pospešila izpeljavo reform in sanacijo bančnega sektorja - nujnih ukrepov za izhod iz gospodarske krize in posledično bolj uravnovešen proračun.

 

Ravno konsolidacija javnih financ je ključni cilj danes sprejetega proračuna. Toda premierka Bratušek je v parlamentarni razpravi poudarila tudi dejstvo, da tako zastavljen proračun v danih razmerah minimalno posega v socialni status prebivalstva, Slovenija pa ostaja socialno pravična in solidarna država.


Časovno obdobje

Potrdi